Annons

V ger regeringen ultimatum

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar lämnar besked om att slopa förslaget om fri hyressättning eller, alternativt, att sätta sig i nya förhandlingar, säger partiledare Nooshi Dadgostar.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hller pressträff. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hller pressträff. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Annars tänker partiet inleda en fas om hur en missstroendeförklaring ska kunna väckas, enligt Dadgostar.

Vänsterpartiet blir avvisade av både statsministern och Centerpartiet i sina försök att diskutera förslaget om marknadshyror, säger partiledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Annons

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar inleder tisdagens pressträffen med att upprepa att partiet inte stöder förslaget om marknadshyror.

– Vårt stöd finns inte om regeringen genomför förslag om marknadshyror eller fri hyressättning, säger Nooshi Dadgostar på pressträffen.

– Vi inser självklart allvaret i detta och vad det innebär, därför har vi sökt både statsministern och Centerpartiets ledare, men vi har varje gång blivit avvisade, säger Dadgostar.

Hon upprepar kritiken mot utredningsförslaget och Vänsterns uppfattning om att det kommer att leda till chockhöjda hyror för alla, även om både utredaren och statsminister Stefan Löfven (S) anser att det enbart påverkar en liten del av bostadsmarknaden.

Fakta: Misstroendeförklaring

Minst 35 ledamöter måste skriva på en förklaring om misstroende mot regeringen eller en minister för att en omröstning ska hållas.

Förklaringen ska läggas fram vid ett sammanträde i riksdagens kammare.

Processen kräver att det måste gå minst tre dagar från det att en förklaring läggs fram till dess att en omröstning hålls. Först ska det bordläggas två gånger. Dag tre är första möjliga dagen för avgörande.

För att en minister eller regeringen ska fällas måste minst 175 av riksdagens 349 ledamöter rösta ja till det.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons