Annons

Staten subventionerar analys av vildsvinskött

Laboratorier ska få pengar av staten för att kontrollera vildsvinskött åt jägare, har regeringen beslutat.
Analyserna ska utesluta att köttet är infekterat av trikiner eller förorenat med radioaktivt nedfall.
Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vildsvinsjakt i Sörmland. Arkivbild.
Vildsvinsjakt i Sörmland. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Laboratorierna som utför testerna ska kunna söka stödet av Livsmedelsverket från och med den 1 juli, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

"Varje enskild jägare behöver inte ansöka om subventionen. Livsmedelsverket betalar direkt till laboratorierna för analys av trikiner och cesium-137 som utförts åt jägare, skriver myndigheten.

Annons

Livsmedelsverket betalar dock endast ut ersättning för tester av cesium-137 i de regioner i Sverige där det är ett problem. Laboratorierna måste vara ackrediterade.

"Subventionerna är en del i ett arbete som ska göra det enklare för jägare att ta vara på och sälja vildsvinskött".

Beslutet att täcka kostnaden är ett av de grepp som regeringen hoppas ska bidra till färre vildsvin, färre uppbökade åkrar och odlingar, minskat antal viltolyckor och mer vildsvin på tallriken.

Ett trikintest kostar i dag uppemot 150 kronor per djur. En trikin är en typ av mask som kan finnas i vildsvinskött. För att upptäcka om den finns i ett skjutet djur måste ett test göras. Kött med trikiner i kan orsaka infektion hos människor om köttet är tillagat i för låg temperatur.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons