Annons

Castillo utropar seger – Fujimori ger inte upp

Vänsterkandidaten Pedro Castillo utropar sig återigen till segrare i presidentvalet i Peru. Men motståndaren Keiko Fujimori ger inte upp.
Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Keiko Fujimori håller tal till sina anhängare.
Keiko Fujimori håller tal till sina anhängare.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Nio dagar efter valet i Peru valde Pedro Castillo till slut att utropa sig till segrare, sedan rösträkningen avslutats och han behållit sin knappa ledning.

"En ny tid har börjat", skriver han på Twitter med en bild på sig själv med armarna sträckta i skyn och ordet "president" skrivit i stora bokstäver.

Annons

Hans profil på plattformen uppdaterades också med att han är vald till president i landet 2021–2026.

Höll tal

Ännu har inte landets valmyndighet presenterat honom som segrare och motståndaren i valrörelsen, högerkandidaten Keiko Fujimori, säger vid ett tal i centrala Lima att hon "lovar att fortsätta försvara Perus demokrati". Hennes anhängare hävdar att det förekommit röstfusk och vill att hela valet ska göras om.

– I dag har ett resultat offentliggjorts, ja, ett resultat från (valmyndigheten) OPNE:s räkning, men det viktigaste är utvärderingen av valurnorna. Vi litar på myndigheterna, ja, men vi litar mer på folkets vilja, säger hon.

Castillo har enligt OPNE fått 50,125 procent av rösterna, mot Fujimoris 49,875.

Kan ta veckor

Till följd av det extremt jämna valresultatet har observatörer varnat för att det kan ta dagar eller veckor för myndigheterna att hantera överklaganden och protester från Fujimori-sidan om eventuella oegentligheter. Hon har bland annat krävt att tiotusentals röster ska ogiltigförklaras, och därmed potentiellt ge henne segern.

Valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS uppgav tidigare att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med presidentvalet.

Bakgrund: Skillnader – och likheter – mellan Perus valrivaler

Bakgrund: Skillnader – och likheter – mellan Perus valrivaler

Den avgörande omgången i årets ovanligt polariserade presidentval i Peru hölls den 6 juni.

Till vänster står 51-årige Pedro Castillo, som länge arbetat som grundskollärare på landsbygden. Han gjorde sig ett namn 2017 då han ledde en lärarstrejk som omfattade flera regioner och pågick i 75 dagar.

Han överraskade de flesta när han, som nykomling på den nationella politiska scenen och företrädande det socialistiska partiet Perú Libre (Fria Peru), tog hem flest röster i den första valomgången i april.

Född i en by i regionen Cajamarca i nordvästra Peru, långt från huvudstaden Lima, och med en förkärlek att färdas till häst skiljer han sig i framtoning från landets etablerade politiker.

Han har gått till val på en vänsterradikal politik med förslag om mer statlig reglering av ekonomin och omfördelning av välstånd. Bland huvudförslagen finns en rejäl höjning av vinstskatten för de multinationella företag som utvinner viktiga naturresurser som mineraler, olja och gas, samt betydande investeringar i utbildning och jordbruk.

Han vill också att landets nuvarande konstitution, som skrevs 1993 under den auktoritäre och sedermera fängelsedömde presidenten Alberto Fujimori, görs om.

Med slagorden "Inga fler fattiga i ett rikt land" har Castillo framför allt fångat upp ett missnöje bland de många fattiga utanför städerna.

Rivalen, 46-åriga Keiko Fujimori, är ett välkänt ansikte i Peru. Som i viss mån politisk arvtagare till fadern Alberto Fujimori, och själv under utredning för misstänkt kampanjfinansieringsbrott, är också hon en splittrande kraft.

Keiko Fujimori var kongressledamot 2006–2011 och har två gånger tidigare försökt bli president, 2011 och 2016. Båda gångerna föll hon på målsnöret i den avgörande valomgången.

Hon är född i Lima och har studerat företagsekonomi vid Boston University i USA. Som ledare för högerpartiet Fuerza Popular (ungefär Folklig styrka), för närvarande fjärde största parti i kongressen, står hon för ett bevarande av den marknadsliberala modell som länge gällt i landet.

Hon lovar bland annat satsningar för att göra fler jobb vita, för att minska problemen med den stora informella sektorn, och att underlätta för företagande. Hon föreslår också särskilda stöd till dem som drabbats ekonomiskt av pandemin.

I andra frågor delar hon dock en socialkonservativ inställning med rivalen Pedro Castillo. Båda står för traditionella familjevärderingar och är emot fri abort och samkönade äktenskap, även om Fujimori öppnat för registrering av samkönade partnerskap.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons