Fikastunden är efterlängtad
Att fika med exempelvis kompisar eller kollegor hör till de vanor som pandemin ofta satt stopp för. Många ser nu fram emot att åter kunna ta upp samtalen över en kaffe och bulle. Var femte person i en undersökning från Kantar Sifo, beställd av kaffeföretaget Nespresso, svarar att de planerar att fika ihop med andra oftare efter pandemin än de gjorde innan den bröt ut. Bland yngre personer under 30 år är motsvarande andel var fjärde. 41 procent är mest sugna på att fika tillsammans med en vän, 23 procent med en familjemedlem. Undersökningen bygger på 1 183 intervjuer. (TT)
"Även i dessa tider med spridning av covid-19 ska konsumenten kunna veta varifrån jordgubbarna kommer."
Waldemar Ibron på Jordbruksverket berättar i ett pressmeddelande om att myndigheten kommer att genomföra coronasäkra kontroller vid försäljningsställen i sommar, för att se till att märkningen av jordgubbarnas kvalitetsklass och ursprungsland stämmer. (TT)
1...
... procent grillar aldrig, medan drygt var femte lägger mat på gallret flera gånger i veckan, visar en undersökning bland 1 000 personer från Yougov, gjord på uppdrag av vitvarukedjan Elon. De flitigaste grillarna är personer i medelåldern och barnfamiljer. (TT)
Vill du få smakerna att blomma ut lite extra i middagsmaten? Prova att rosta råvarorna, tipsar tv-kocken Johanna Westman i magasinet Allt om mat. Den så kallade maillardreaktionen, som sker vid rostning och bakning av mat, lyfter både smak, färg och doft och fungerar lite som en krydda i sig. Hel vitlök och morötter får till exempel ett betydligt lyft av att brynas en sväng i ugnen. (TT)