Annons

Danmark ska vaccinera 12-15-åringar

Danska barn i åldrarna 12-15 år ska vaccineras mot covid-19, enligt nya rekommendationer från den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen.
Publicerad 17 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 börjar ges till barn i Danmark.
Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 börjar ges till barn i Danmark.Foto: Johan Nilsson/TT

Detta kommer "troligen" att ske från och med september.

– I september kommer vi att ha erbjudit vaccin till alla över 16 år. Det är mycket tillfredsställande, säger Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm på en presskonferens.

Annons

– Men vi behöver mer immunitet i befolkningen. Därför kommer vi att erbjuda vaccinet till 12-15-åringar. Detta kommer att hjälpa oss att hålla kontrollen över epidemin under vintern.

Barn födda 2005 kommer att vara de första bland 12-15-åringarna som erbjuds vaccinet, enligt Søren Brostrøm.

– Det är frivilligt, det blir inget tvång, säger Søren Brostrøm.

Under de kommande månaderna kommer Sundhedsstyrelsen att följa internationella erfarenheter och säkerhetsdata om vaccination av barn och ungdomar innan vaccinationen av danska 12-15-åringar påbörjas.

I maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) användningen av Pfizer/Biontech-vaccinet för barn som är 12 år och äldre. Fram till dess hade vaccinet endast godkänts från och med 16 års ålder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons