Annons

Sköterska: Läkarna "dödade" Maradona

Slarv och nonchalans av de ansvariga läkarna. Det orsakade Diego Maradonas död, säger en av de sköterskor som är medåtalad för fotbollsikonens död.
– De dödade Diego, säger hennes advokat.
Publicerad 17 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Fotbollssupportrar i Buenos Aires under en demonstration i mars för att få klarhet i hur Diego Maradona dog.
Fotbollssupportrar i Buenos Aires under en demonstration i mars för att få klarhet i hur Diego Maradona dog.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

De sju personer som anklagas för att Maradona dog efter en hjärnoperation förhörs nu av åklagare i Buenos Aires.

När det var dags för en av de sköterskor som behandlade fotbollslegendaren att vittna pekade hon ut de ansvariga läkarna som skyldiga. Det var de som inte kontrollerade hans antidepressiva läkemedel och hur de påverkade hjärtat efter en hjärnoperation.

Annons

Och det var de som inte stod på sig om att Maradona skulle genomgå datortomografi efter ett fall – eftersom det inte skulle se bra ut, sade sköterskan enligt hennes advokat.

– De dödade Diego. När det kommer till kritan fanns det många tecken på att Maradona skulle dö endera dagen. Och ingen av läkarna gjorde något för att förhindra det, säger advokaten Rodolfo Baque.

Maradona dog den 25 november förra året, 60 år gammal, när han vårdades i hemmet efter att två veckor tidigare ha genomgått en hjärnoperation.

För tre veckor sedan konstaterade en medicinsk expertpanel att Maradona fick undermålig vård, att han hade haft större chanser att överleva på en lämplig vårdinrättning, och nu förhörs sju personer i vårdteamet.

En domare ska sedan avgöra om fallet ska tas upp i domstol. Väl där skulle de sju riskera fängelsestraff på mellan åtta och 25 år, om de anses skyldiga.

De som utreds är neurokirurgen som opererade Maradona och psykiatern som behandlade honom under hans sista tid i livet samt två sjuksköterskor, en sjuksköterskekoordinator, en läkare och en psykolog.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons