Annons

Beslut om vaccin för barn nästa vecka

Nästan 4,3 miljoner personer – över hälften av alla vuxna – har fått minst en dos vaccin mot covid-19. Nästa vecka hoppas Folkhälsomyndigheten lämna besked om unga under 18 år ska erbjudas vaccin.
Publicerad 17 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson under torsdagens pressträff.
Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson under torsdagens pressträff.Foto: Christine Olsson/TT

Fram till nu har 52,4 procent av den vuxna befolkningen fått minst en vaccindos. Av dessa har 2 381 603 fått två doser, motsvarande 29,1 procent.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har pausats från och med den 13 juni. Det beror på ett pågående it-avbrott, uppger Folkhälsomyndigheten.

Annons

Men kurvan fortsätter att vika nedåt.

– Vi har en ganska snabb minskning som fortsätter, men det innebär inte att pandemin är över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och manar till fortsatt vaksamhet.

Samma utveckling syns inom vården. Antalet patienter som vårdas på iva med covid-19 minskar, men det totala antalet ivapatienter ligger fortsatt på en hög nivå , enligt Natalia Borg, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Fler av deltavarianten

– Den lediga kapaciteten nationellt är cirka 20 procent. Pandemin fortsätter utgöra en stor belastning för vården, säger hon.

Danmark erbjuder sedan tidigare vaccin till alla över 16 år, i september räknar de med att ha nått alla i gruppen. På torsdagen kom beskedet att även 12–15-åringar ska erbjudas vaccin. Om Sverige ska gå samma väg hoppas Folkhälsomyndigheten komma med ett besked om nästa vecka.

Den variant som just nu har särskild betydelse är deltavarianten, som först upptäcktes i Indien. I Sverige minskar den ursprungliga alfavarianten medan delta ökar. Den befinner sig dock på låga nivåer.

Just nu har 207 fall rapporterats från 13 regioner med utbrott i Värmland, Kronoberg och Blekinge. En stor del av fallen är knutna till två specifika platser.

– Det är skolor i Värmland och på Linnéuniversitetet, säger Anders Tegnell.

Bra grundskydd

Utvecklingen ger anledning att ytterligare lyfta vikten av att även ta den andra dosen vaccin.

– Deltavarianten har visat med all önskvärd tydlighet att det är viktigt att ta andra sprutan.

Annons

Budskapet från Folkhälsomyndigheten är att vaccinera sig där man bor för att inte försvåra logistiken kring vaccin. Och att många restriktioner och rekommendationer kvarstår.

– Det är viktigt att komma ihåg att många åtgärder fortfarande finns kvar på plats. Stanna hemma vid symtom, undvika nya sociala kontakter och umgås utomhus, säger Anders Tegnell.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons