Annons

Domstol: Astra Zeneca måste leverera

Astra Zeneca måste leverera covid-19-vaccin till EU – men inte lika många doser som EU krävt.
Så blev utslaget i domstolstvisten i Bryssel mellan läkemedelsbolaget och EU-kommissionen.
Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivfoto.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivfoto.Foto: Claudio Bresciani / TT

De trassliga och försenade vaccinleveranserna i vintras väckte rejält med irritation, både centralt i EU och i medlemsländerna. Astra Zeneca hävdade dock att man gjorde sitt bästa och dessutom hade varnat för produktionsproblem redan i december.

Till sist valde EU-kommissionen ändå att gå till belgisk domstol när man ansåg att Astra Zeneca inte levde upp till det kontrakt som skrevs i höstas.

Båda fick rätt?

Annons

När utslaget nu kommer anser båda sidor att de fått rätt.

"Vi är nöjda med domstolsbeslutet. Astra Zeneca har fullt levt upp till sitt åtagande med EU-kommissionen och vi kommer att fortsätta att fokusera på att skyndsamt leverera ett effektivt vaccin", säger bolagets chefsjurist Jeffrey Pott i ett pressmeddelande.

"Beslutet bekräftar kommissionens åsikt: Astra Zeneca levde inte upp till åtagandena i kontraktet", anser i sin tur EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en skriftlig kommentar.

Ska leverera

Kommissionen ansåg att Astra Zeneca bara levererat omkring 30 miljoner doser av utlovade 120 miljoner under det första kvartalet i år.

Domstolens utslag blir nu att Astra Zeneca krävs på 50 miljoner doser av sitt vaccin mot covid-19 till EU.

15 miljoner ska levereras före den 26 juli, 20 miljoner före den 23 augusti och ytterligare 15 miljoner före den 27 september. Om inte det går krävs bolaget på ersättning på 10 euro för varje dos som inte levererats.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons