Annons

FN manar: Hindra vapenflöde till Myanmar

Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
FN:s särskilda sändebud till Myanmar, Christine Schraner Burgener. Arkivbild.
FN:s särskilda sändebud till Myanmar, Christine Schraner Burgener. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

FN:s generalförsamling uppmanar i en resolution medlemsländerna att förhindra att vapen når Myanmar. Man uppmanar också militärstyret att respektera valresultatet från november och att släppa politiska fångar, bland dem ledaren Aung San Suu Kyi.

– Resolutionen sänder ett kraftfullt budskap: den fråntar militärjuntan dess legitimitet, fördömer juntans övergrepp och våld mot det egna folket, och avslöjar hur isolerad den är i världens ögon, sade EU:s FN-ambassadör Olof Skoog.

Annons

FN:s särskilda sändebud i Myanmar, Christine Schraner Burgener, varnade vid mötet för risken för "ett storskaligt inbördeskrig".

– Möjligheten att vända på utvecklingen med det militära övertagandet minskar, sade hon inför församlingen och dess 193 medlemsstater.

119 länder röstade för resolutionen, som är en kompromiss. I ett tidigare, skarpare förslag till resolution uppmanades till ett vapenembargo gentemot Myanmar.

FN:s högkvarter i New York. Arkivbild.
FN:s högkvarter i New York. Arkivbild.Foto: Foto: Mary Altaffer/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons