GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gripande om en karismatisk stjärna

Roland Klinteberg har sett den nya filmen om Billie Holiday.
Filmrecension • Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Andra Day i The United States vs. Billie Holiday.
Andra Day i The United States vs. Billie Holiday.
Foto: Takashi Seida

Om häxjakten på den kontroversiella jazz- och bluessångerskan Billie Holiday i en tid då Edgar J.Hoovers ande svävade över vattnet, och ritade kartan för vad som var politiskt korrekt i amerikansk showbusiness, handlar The United States vs. Billie Holiday om, med inspiration av Johann Haris bok Chasing the scream.

I femtiotalets USA letade Hoover och hans agenter inte bara kommunister i varje buske det handlade också om att hålla "the american way of life" kliniskt rent från sprit, knark och prostitution på ytan. Billie Holiday vägrade rätta in sig i ledet av svarta artister som blivit accepterade tack vare att de visste sin plats i branschen. Den allmänt omtyckta och jovialiska Ella Fitzgerald och den sofistikerade Lena Horne fick ständigt synas på film och i sällskap med vita stjärnor.

Andra Day i The United States vs. Billie Holiday.
Andra Day i The United States vs. Billie Holiday.
Foto: Takashi Seida

Holiday jobbade i tidigt med Armstrong medan denne fortfarande var genuin jazzmusiker och inte övergått till "It´s a wonderful world"-underhållning. Trots att Billie Holiday inte var någon protestsångerska, alltså någon kvinnlig Woody Guthrie, vände hon upp och ner på Hoovers imperium genom att envisas med att sjunga låten "Strange Fruit" – en stark och gripande sång om lynchningarna av landets färgade befolkning. Inte bara i södern, utan också i mera liberala New York, stod polisen på parad när hon tog första tonen till den kontroversiella låten. Eftersom man behövde en förevändning att sätta dit Billie blev hennes drogmissbruk ett lämpligt verktyg.

Lee Daniels har signerat en gripande och nyanserad film om en karismatisk stjärna som långt ifrån var utan brister men som också var beredd att bjuda på sig själv och leva upp till sina ideal och värderingar. Vi får i återblickar (tyvärr lite för få) se hennes uppväxt på en bordell och hur tidigt hennes dåliga erfarenheter av män började. Denna beroendeställning till män fick också ödesdigra konsekvenser som ledde till hennes alltför tidiga död vid blott 44 års ålder (1959).

Andra Day är lysande som Billie Holiday, karismatisk och med en stark röst. En bättre start på filmåret som nu har kommit igång, är svårt att tänka sig.

Filmrecension

The United States vs. Billie Holiday

Regi: Lee Daniels

Medverkande: Andra Day, Natasha Lyonne och Garrett Hedlund med flera.

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.