Annons

Massiva manifestationer inför Armenienval

Omkring 20 000 anhängare till Armeniens oppositionskandidat, expresident Robert Kotjarjan, visade stöd för utmanaren i huvudstaden Jerevan inför söndagens extraval.
Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Anhängare till den tidigare presidenten Robert Kotjarjan vid fredagens demonstration i Jerevan.
Anhängare till den tidigare presidenten Robert Kotjarjan vid fredagens demonstration i Jerevan.Foto: Foto: Sergei Grits/AP/TT

Anhängarna, bland dem flera krigsveteraner, fyllde det centrala torget i Jerevan på fredagen medan de viftade med flaggor och skanderade "Kotjarjan!".

Dagen före hölls en liknande demonstration till stöd för Kotjarjans huvudmotståndare, sittande premiärminister Nikol Pasjinjan. Pasjinjan har utlyst nyval på söndag för att få ett slut på den politiska kris som utlöstes av förra årets krig mot Azerbajdzjan.

"En förrädare"

Annons

Den 46-årige, liberalt sinnade Pasjinjan blev premiärminister 2018 med löften om att rensa i det politiska etablissemanget. Men som ledare kom han att föra in landet i ett krig mot ärkefienden Azerbajdzjan i höstas. Striderna krävde över 6 000 liv.

Fredsuppgörelsen om utbrytarområdet Nagorno-Karabach, i vilken delar av territoriet överlämnades till Azerbajdzjan, betraktas av en del armenier som förräderi.

Rysslandsvänlige Robert Kotjarjan, 66, var landets president mellan 1998 och 2008, och har dessförinnan varit premiärminister. Han har också tidigare varit ledande i försöken att frigöra Nagorno-Karabach från Azerbajdzjan.

– Vi hade det bra när Kotjarjan var president. Pasjinjan är en förrädare, sade en av demonstranterna, 50-åriga Emma Chatjaturjan.

Ge en ny chans

Men andra armenier förknippar Kotjarjan med det gamla maktetablissemanget och med omfattande korruption i landet. De vill ge Pasjinjan en ny chans.

– Vi behöver stötta honom. Han är ledaren som har hamnat i en svår sits av uppenbara skäl – kriget, deprimerade människor och fientliga länders dagliga aggression, sade Ani Sargsyan, 29, vid torsdagens demonstration till stöd för premiärministern.

Opinionsundersökningar pekar mot att loppet mellan Kotjarjans parti och Pasjinjans blir jämnt, och enligt politiska analytiker är valutgången svår att förutspå. Under fredagen ledde Kotjarjans parti med 28,7 procent mot 25,2 procent för Pasjinjans.

Ett parti behöver få minst 54 procent av platserna i parlamentet för att bilda regering, och behovet av en andra valomgång kan inte uteslutas, enligt analytiker.

Ordinarie parlamentsval skulle egentligen ha hållits i december 2023.

Fakta: Armenien

Fakta: Armenien

* Ligger i Sydkaukasien i västra Asien och är ungefär lika stort som Småland.

* Är en inlandsstat, omgärdad av Georgien, Turkiet, Azerbajdzjan och Iran.

* Har cirka tre miljoner invånare.

* Huvudstad är Jerevan med 1,1 miljoner invånare (2019).

Källa: NE

Fakta: Konflikten om Nagorno-Karabach

Fakta: Konflikten om Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Strider mellan de två länderna utbröt längs Nagorno-Karabachs gräns i juli förra året och eskalerade i september.

En överenskommelse om vapenvila nåddes under ryskt inflytande i oktober.

Men konflikten om Nagorno-Karabach har historiska rötter, och området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet.

Krig utbröt 1991 mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan länderna utropat sig som självständiga stater i samband med Sovjetunionens kollaps. Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog i kriget som pågick fram till 1994.

Nagorno-Karabach har förklarat sig självständigt, men det har inte erkänts av omvärlden. Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källor: Landguiden/UI, NE och CIA Factbook

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons