EM i fotboll 2021

Forsberg sköt blytung EM-seger till Sverige

Emil Forsberg och Sverige fick till slut måljubla.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Svenskt avancemang i EM är inte långt borta.
Efter en uddlös start kom Sveriges offensiva maskineri i gång på allvar mot Slovakien.
Segerskytt i 1–0-segern: Emil Forsberg från straffpunkten.
– Kul att avgöra matchen, men vi gjorde det som ett lag. Jag är otroligt lycklig, säger Forsberg till SVT.

Det tog lite mer än tre halvlekar för den svenska offensiven att lämna startgropen i årets EM-turnering.

En bit in i andra halvlek mot Slovakien föll helt plötsligt det mesta på plats. Alexander Isak skapade på egen hand, Marcus Danielsons panna visade sin farlighet i offensivt straffområde men framför allt visade Emil Forsberg kyla från elva meter.

Efter att Robin Quaison rivits ner i straffområdet stegade 29-åringen fram och satte det förlösande 1–0-målet i 77:e matchminuten.

– Det är en fantastisk prestation av Robin Quaison att fixa straffen och skönt att sätta dit den, säger Forsberg.

Uddlös start

Annars var det 45 inledande minuter som inte går till EM-historien som de mest händelserika.

Förbundskapten Janne Andersson målade inför matchen upp Slovakien som ett starkt kollektiv, ett väloljat lag, och den analysen såg ut att stämma.

De var sammansvetsade i försvaret, gick sällan bort sig och när möjligheten gavs tog de sig framåt. Men Robin Olsen, som stod för flera vassa parader mot Spanien, fick ändå lämna halvleken utan att ha testats avsevärt.

Samma sak gällde för Martin Dúbravka i det slovakiska målet.

Sverige som hade betydligt mer boll än mot Spanien lyckades periodvis trycka ner Slovakien lågt men att göra något mot ett solitt slovakiskt försvar var lättare sagt än gjort.

Den enda riktigt farliga svenska chansen att bryta dödläget kom när Sebastian Larssons inåtskruvade frispark nådde Lustig som hårt trängd nickade bollen utanför målramen.

Ett uddlöst Sverige fick samla ihop sig i halvlek med uppdrag att få till en scenförändring. Första tio minuterna av andra halvlek var inte helt olik den första, men sedan tog det fart.

Svensk anstormning

Efter dryga kvarten fick Sverige ett anfall som för första gången i matchen fungerade från början till slut. Eller ja, nästan. Det enda som saknades var mål då Ludwig Augustinssons hårda nick på Larssons inlägg räddades av Dúbravka.

Men det var startskottet på en svensk anstormning som dittills inte hade skådats under turneringen.

– Vi gör en halvdan första halvlek, faller för djupt och får press på oss. Vi spelar upp oss i andra. Vi är mentalt starka, vet att vi kan hamna under tryck. Vi visar fantastisk vilja när vi kommer tillbaka i andra, säger Forsberg.

På den efterföljande hörnan nickade Marcus Danielson över från nära håll och någon minut senare sköt Alexander Isak ett skott som styrdes strax utanför.

Janne Andersson ville bygga vidare. Ut med varnade Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson flyttades centralt och Viktor Claesson tog platsen på kanten. Marcus Berg fick ge plats för Robin Quaison.

Strax därpå var Alexander Isak några centimeter från att nicka ledningen till Sverige. Samma 21-åriga anfallare visade några minuter senare prov på sin individuella skicklighet när han dribblade till sig ett skottläge. Men den hårt, lågt placerade bollen räddades fint av Dúbravka.

Till slut fick också Sverige betalt för den offensiva mödan.

Mikael Lustig passade Isak som på ett tillslag friställde Robin Quaison. Den svenske anfallaren petade bollen förbi den slovakiske målvakten, revs ner och domaren pekade på straffpunkten. Fram stegade Forsberg och sköt hårt till höger – 1–0 i 77:e minuten.

Därmed toppar Sverige grupp E på fyra poäng. Spanien och Polen möter varandra under lördagen.

– Vi ville vinna i dag och det är huvudsaken att vi gör det. Vi hittar bättre lösningar i andra och är väldigt nöjda med matchen som helhet, säger Emil Forsberg till SVT.

Nästa svenska match är mot Polen på onsdag, även den i S:t Petersburg.

Anton Johansson/TT

EM i fotboll 2021

Anderssons hyllning: "Alex är given"

Alexander Isak.
Foto: Anatoly Maltsev/AP/TT
Sport
Sport Kreativ och skicklig mot Spanien, kreativ och skicklig mot Slovakien.
Nu kan Alexander Isak räkna med spel mot Polen på onsdag.
– "Alex" är given, säger förbundskapten Janne Andersson.

Ett stolpskott, via ett försvarsben, i Sveriges EM-premiär mot Spanien.

En drös av lägen i segern mot Slovakien.

Två matcher som gör att förbundskapten Janne Andersson inte kan låta bli att hylla Alexander Isak:

– "Alex" har kvaliteter som är av allra högsta internationella snitt. Jätteroligt att se honom och han betyder mycket, säger han.

– Det är en ung pojke. Jag tror att det finns mer i honom. Han har en helhet som är väldigt tilltalande och jag tror att han kan växa ytterligare. Han gör en fantastisk bra match.

Saknar ett mål

Senare under presskonferensen slår han fast:

– "Alex" är given.

Emil Forsberg:

– På presskonferens i Göteborg sade jag att han är såpass duktig att han kan göra saker själv, vilket vi såg nu när han dribblade av fyra, fem spelare och kom till avslut.

– Det är viktigt att ha sådana spelare i mästerskap.

– Han är fortfarande bara 21 år och har en fantastisk karriär framför sig. Vi är glada för att han har börjat så bra, nu ska han bara få göra sitt mål också.

Isak själv känner dock att det finns mer att ta av, en högre växel som han gärna vill få i under karriärens första stora mästerskap.

– I första halvlek blev det mer att ta emot boll och fördela till medspelare. I andra halvlek blev det mer öppet och jag kunde attackera, skapa ett antal chanser... Jag tror alla förstår vilken enstaka grej som saknas, säger han till SVT.

Kort och gott: Mål.

I 0–0-mötet med Spanien i Sevilla fick han se ett avslut gå via ett spanskt försvarsben och i stolpen.

I 1–0-matchen mot Slovakien hade han en drös chanser, bland annat ett hårt, pressat skott som Martin Dúbravka räddade långt ner vid stolproten.

Missar som i sin helhet inte betyder allt för mycket. Isak vet att han kan göra mål. 21-åringen kommer från en makalös säsong i spanska Real Sociedad, där han noterades för 17 mål på 34 ligamatcher.

Någon stress hos Alexander Isak är det inte tal om.

I stället njuter han av att för första gången i karriären få spela ett mästerskap.

– Jag sade det innan det här mästerskapet, försökt att förklara hur det känns att representera Sverige. Men jag har haft helt fel. Det här är en helt annan känsla att få spela EM på sådana här arenor och att få göra det för Sverige, säger han till SVT.

– Det är en otrolig känsla och jag är otroligt glad att vi lyckades ta tre poäng.

Längtar till nästa match

Sverige växlade upp spelet i andra halvlek, var piggare, skarpare och kom också till flera lägen.

Till slut var det ändå en spark från elva meter som avgjorde.

Robin Quaison revs ner av målvakten Martin Dúbravka och Emil Forsberg – som fått förtroende sedan Sebastian Larssons miss i genrepet – tog vara på möjligheten och ordnade Sveriges seger.

En vinst som nu gör att Blågult har fyra poäng efter två matcher, vilket ger goda möjligheter till avancemang från gruppspelet. På onsdag väntar Polen i S:t Petersburg.

En match som Alexander Isak redan längtar till.

– Kul. Vi har fått en otrolig start på mästerskapet, nu gäller det att ladda om batterier och göra det så bra som möjligt mot Polen, säger han.

Henrik Skiöld/TT

Anders Wallin/TT

Anton Johansson/TT

EM i fotboll 2021

Forsberg: "Klart det är jobbigt ibland"

Emil Forsberg satte straffen som avgjorde mot Slovakien.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Emil Forsberg spräckte den svenska målnollan i EM när han satte matchens enda mål mot Slovakien.
Men hemma i Sundsvall finns det ett gäng som saknar den blågula hjälten.
– Det gör ont i magen ibland när man ringer och dottern säger "kom hem, pappa", säger Emil Forsberg.

Det har varit fullt ös de senaste veckorna för det svenska landslaget. I Emil Forsbergs fall tog han sig från Tyskland för att ansluta till landslaget – och det har inte blivit mycket tid med familjen som följer mästerskapet från Sundsvall.

Att inte ha sin hustru och två år gamla dotter på plats i S:t Petersburg är något som känns.

– Det är klart. Jag satt två veckor i karantän innan jag fick träffa dem i Sverige i två, tre dagar för att sedan åka iväg igen. Det är klart att det är jobbigt och det gör ont i magen ibland när man ringer och dottern säger "Kom hem, pappa". Det är inte alltid kul, säger Forsberg.

Hoppas det dröjer

Däremot hoppas Forsberg på att det dröjer tills han får träffa familjen i Sverige.

– Jag hoppas att vi går så långt som möjligt och så får jag träffa dem efteråt. Men jag vet att de mår bra och trivs där hemma, säger han.

I tv-soffan i Sundsvall lär det ha märkts av en viss stolthet under fredagen. För det var i 77:e minuten som Emil Forsberg fick chansen från straffpunkten. Distinkt satte han slutresultatet 1–0 till höger och gjorde därmed sitt första straffmål i landslaget sedan 2017.

– Jag har inte saknat det (att slå straff) riktigt, utan så länge det blir mål blir jag glad. VI har haft en bra variation på straffarna. Men det var en straff som satt riktigt bra, säger han.

Inga nerver

Trots den långa frånvaron från straffpunkten i landslagssammanhang fanns det inte några särskilda spår av nervositet.

– Nja, nervös var jag inte. Det är bara kul att slå straff, det ska det vara. Missar man så missar man, säger han.

Att Sebastian Larsson inte skulle vara straffläggare stod klart efter att han missade i EM-genrepet mot Armenien. Men särskilt mycket snack med Janne Andersson om straffar har det inte blivit för Forsberg.

– Vi har inte pratat någonting. Han har sina regler och nu fick jag chansen – och då gäller det att ta den. Det kändes bra och det var en bra straff, säger han.

Emil Forsberg pratade inför EM om att han var i bra form och hyllades av både media och medspelare. Mot Spanien fick han, precis som hela laget, mest försvara. Att han nu har fått spränga sin och lagets målnolla är en boost inför vad som komma skall.

– Det är såklart viktigt. Det är skönt att få spränga nollan – oavsett om det är på straff eller inte så är det alltid kul att göra mål. Det är klart att man tar det med sig och det bygger självförtroende, säger Forsberg.

Han fortsätter:

– Det är bara att bygga vidare och vi som lag ska bygga mer på andra halvlek. Snacket i halvlek om att vi ska göra det bättre och att vi sedan går ut och gör det. Det är mentalt starkt och det tar vi med oss.

Anton Johansson/TT

EM i fotboll 2021

Blågult nära EM-åttondel – det här gäller

Sverige jublade efter Emil Forsbergs avgörande straffmål mot Slovakien i S:t Petersburg.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Sverige står framåtlutat med ena foten i EM-åttondelsfinal efter 1–0-segern mot Slovakien i S:t Petersburg.
Men när grupp E avslutas på onsdag kan det bli en målskillnadsaffär och det här gäller.

De två bästa lagen i de sex EM-grupperna (A–F) tar sig till åttondelsfinalspelet som inleds på midsommardagen. Även de fyra bästa av de sex grupptreorna tar sig vidare bland de 16 lagen som får spela utslagsmatcher i fotbollsmästerskapet.

Sverige har grepp om en topp 2-placering i grupp E efter 0–0 mot Spanien i Sevilla i måndags och 1–0 mot Slovakien i S:t Petersburg på fredagen.

Men onsdagens slutomgång i gruppen, då Blågult ställs mot Polen i S:t Petersburg och Slovakien ställs mot Spanien i Sevilla, kan bli en rysare om flera lag till exempel visar sig hamna på fyra poäng när gruppen summeras. Spanien och Polen möts före det i Sevilla i morgon, lördag.

Här är två scenarion som Sverige kan hamna i på onsdag:

Om två eller fler lag har samma antal poäng när gruppspelet är färdigspelat gäller följande för särskiljning:

+ Flest antal erhållna poäng i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Målskillnad i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Flest gjorda mål i matcher mellan de aktuella lagen.

Om det fortfarande inte går att särskilja lag efter denna modell gäller följande:

+ Målskillnad i alla gruppmatcher.

+ Flest antal gjorda mål i alla gruppmatcher.

+ Flest antal segrar i alla gruppmatcher.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Om två lag – med samma poäng, samma antal gjorda mål och insläppta mål – spelar mot varandra i den sista gruppspelsmatchen och lagen inte går att skilja åt efter den sista matchen tillgrips straffläggning.

Detta avgör vilka lag som blir de fyra bästa treorna (av sex lag) och därmed går vidare till åttondelsfinal:

+ Flest antal poäng.

+ Bäst målskillnad.

+ Flest antal gjorda mål.

+ Flest antal segrar.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Daniel Kihlström/TT

David Hjorter/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges grupp E

1) Sverige, 4 poäng, 2 spelade matcher, +1 i målskillnad

2) Slovakien, 3, 2, 0

3) Spanien, 1, 1, 0

4) Polen, 0, 1, –1

Resultat: Spanien–Sverige 0–0, Polen Slovakien 1–2 och Sverige–Slovakien 1–0.

Kommande matcher: Spanien–Polen (lördag, klockan 21.00), Sverige–Polen och Slovakien–Spanien (onsdag, båda 18.00).

OS i Tokyo 2021

Brasilianskt OS-guld i damernas maratonsimning

Maratonsimningen, där sträckan är 10 kilometer, avgjordes i Odaibas marina park i Tokyo.
Foto: Eugene Hoshiko
Sport
Sport

Brasiliens Ana Marcela Cunha tog hem OS-guldet i damernas milslånga simning i öppet vatten som avgjordes i Tokyo på morgonen. Segertiden blev en timma, 59 minuter och 30 sekunder.

Det är brasilianskans första OS-medalj, hon slutade tia på samma sträcka i Rio-OS 2016 och femma i Peking 2008.

Nederländskan Sharon van Rouwendaal, som knep guldet i Rio, fick nöja sig med en andraplats den här gången. Kareena Lee från Australien simmade hem bronset.

Emma Gyllestad/TT

OS i Tokyo 2021

Belarusisk sprinter på väg från Tokyo

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja har lämnat den polska ambassaden i Tokyo.
Foto: Daniel Kozin/AP/TT
Sport
Sport Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja har lämnat den polska ambassaden i Tokyo, där hon har fått skydd efter att ha vägrat återvända till sitt hemland.

Vid 07-tiden på onsdagsmorgonen, lokal tid, lämnade en skåpbil under poliseskort ambassaden. Polisen bekräftar att Timanovskaja färdades i skåpbilen.

Kristina Timanovskaja fördes i söndags till flygplatsen i Tokyo mot sin vilja, men vägrade att kliva på planet hem. Hon skrev på sociala medier att hon hade "kidnappats" av sina egna ledare och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Hon togs sedan till den polska ambassaden och väntas under onsdagen flyga till Polen, där hon har fått humanitärt visum.

Kritiserat ansvariga

Timanovskaja skulle ha sprungit 200 meter i måndags, men säger att Belarus huvudtränare kom till hennes rum i OS-byn i söndags och beordrade henna att packa för hemresa. Detta då hon tidigare hade kritiserat landets friidrottsorganisation.

Internationella olympiska kommittén säger att man ska utreda händelserna kring Timanovskaja och har bekräftat att FN:s flyktingorgan UNHCR involverats i fallet, samt att man redan gör mycket för att ta itu med den belarusiska olympiska kommitténs övertramp.

Aktivist hittad död

På tisdagen hittades den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjov död i Kiev i Ukraina, där han levde i exil. Den 26-årige Sjisjov ledde en Ukrainabaserad ideell organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet. Omständigheterna runt hans död är inte helt klarlagda än, men enligt Sjisjovs vänner hade han känt sig förföljd på sistone.

Många belarusier har flytt sitt hemland, ofta till grannländerna Ukraina, Polen och Litauen, sedan starten på de massprotester som utbröt efter förra årets omtvistade presidentval i Belarus. Sedan dess har landets auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenkos regering kraftigt tryckt ned alla former av opposition.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Sport

Curry stannar i Golden State – med rekordlön

Golden States Stephen Curry uppges bli kvar i klubben. Arkivbild.
Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Sport
Sport

Golden States stjärnguard Stephen Curry förlänger sitt kontrakt med NBA-klubben, rapporterar amerikanska medier.

Kontraktet som löper över fyra år är enligt nba.com värt 215 miljoner dollar, motsvarande över 1,8 miljarder kronor.

Curry skriver NBA-historia då han blir den förste spelaren i Nordamerikas högsta basketliga att teckna två kontrakt som båda är värda över 200 miljoner dollar.

33-årige Curry har spelat hela sin NBA-karriär med Golden State. Han draftades av klubben 2009 och har blivit NBA-mästare med den tre gånger.

I måndags öppnade fönstret där NBA-klubbar har rätt att värva spelare som står utan kontrakt eller av andra anledningar satts upp på den så kallade "free agency"-listan. Klubbarna kan inte bekräfta överenskommelser eller skriva kontrakt före fredag.

Emma Gyllestad/TT

Sport

Malmös drömminuter gav seger i CL-kvalet

Malmös Veljko Birmancevic gjorde ett mål och en assist.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Efter några drömminuter i den andra halvleken har Malmö skaffat sig ett drömläge att nå Champions League-spel. Skotska mästarna Rangers besegrades med 2–1 på hemmaplan.

En imponerande intakt nolla i förlustkolumnen under förra årets ligaspel, och inte enda enda förlust i Europakval under Steven Gerrard som tränare.

När MFF-spelarna ställde upp bredvid de skotska mästarna ställdes drömmen om Champions League för första gången den här säsongen på sin spets.

I början av matchen var det gästerna från Glasgow som spelade bäst. Rangers kontrollerade spelet i inledningen, men Malmö vaknade till. Efter 20 minuter kom den första MFF-chansen. Jo Inge Berget fick en fin passning av Anders Christiansen och avlossade ett skott med vänsterfoten som Allan McGregor i Rangersmålet tvingades slänga sig för att rädda.

Mersmak för Malmö

Även Rangers hade en del chanser, bland annat Ryan Kents skott strax före halvlek, som dock täcktes av Malmöförsvaret.

De svenska mästarna gick till paus med lite mersmak. Gästerna från Skottland har bara hunnit spela en match den här säsongen och verkade något ringrostiga.

Och bara två minuter in i den andra halvleken skickade Malmös Sören Rieks in 1–0 på volley efter ett inspel från Veljko Birmancevic. 23-åringen nöjde sig inte med en assist. Innan klockan visat 50 minuter spelade snodde Christiansen bollen och spelade in den till Birmancevic som satte 2–0 och fullbordade Malmös drömöppning av den andra halvleken.

Övertaget försvann

När chocken lagt sig vaknade Ragers till lite mer och Malmös spelövertag försvann mer och mer. Men det skulle dröja till den femte tilläggsminuten innan Rangers fick in sin reducering. Med matchens sista spark skickade Steven Davis in bollen på Kents passning, en boll som Johan Dahlin inte kunde nå.

– Malmö gjorde två väldigt bra mål, all respekt till det. Vi tappade lugnet under ett par minuter och då blir du straffad direkt på den här nivån, säger Rangerstränaren Steven Gerrard enligt Aftonbladet.

– Vi tappade vår plan totalt under fem minuter och straffades vid två tillfällen. Vårt mål på övertid är otroligt viktigt och möjliggör en supermatch på Ibrox nästa vecka. Sett till hela matchen är jag besviken, men nästa vecka kommer det bli något helt annat, med läktarna och passionen. Förhoppningsvis har vi en del nya ansikten med oss också som kan förstärka laget.

Malmös tränare Jon Dahl Tomasson hade, av förklarliga skäl, en lite mer positiv syn på kvällens match.

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Det är en fantastiskt insats av killarna, men så får vi tyvärr en kalldusch i slutet. Vi håller drömmen vid liv. Vi gjorde en fantastisk insats och en stor eloge till killarna som följde vår gameplan helt perfekt mot en duktig motståndare, säger Jon Dahl Tomasson till Aftonbladet.

Malmö har allt att spela för i returen, som spelas på Ibrox stadium i Glasgow nästa tisdag

Om MFF tar sig vidare från dubbelmötet möter man vinnaren mellan grekiska Olympiakos och PFC Ludogorets från Bulgarien.

Om skåningarna däremot förlorar får de sikta in sig på playoff till Europa League. Där ställs laget i så fall mot vinnaren i mötet mellan Kairat Almaty från Kazakstan och armeniska Alsjkert från Jerevan.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Den försvunna kängurun har hoppat tillbaka

En av de återfunna maskotarna, här på softbollarenan innan den försvann.
Foto: Jae C Hong/AP/TT
Sport
Sport En diplomatisk kris är avvärjd i OS-byn. Australiens två maskotar är åter på säker mark efter att ha varit i tysk ägo i några dagar.

– Det har varit något av ett mysterium och vi har letat efter dem, säger Ian Chesterman, Australiens chef de mission, på en presskonferens.

– Vi skulle just efterlysa dem i byn och erbjuda hittelön.

Men så långt behövde australierna aldrig gå för att få tillbaka nationens maskotar, två uppblåsbara djur – en känguru och en emu – som hittades i Tysklands del av OS-byn.

– De dök upp i går kväll och som jag förstår det har de fått njuta av en liten semester i Deutschland, säger Chesterman.

En mer allvarlig ton slog han an när förstörda och nedskräpade rum kom på tal, skriver Sydney Morning Herald.

– Det är mindre skador det handlar om, rummen har inte på något sätt slagits sönder. Det är bara ett hål i väggen, men det är lätt hänt, säger Chesterman.

– Men vissa personer har gjort ett misstag och flera av dem har visat ånger för sitt beteende och för att diskussionen i ett så framgångsrikt OS-lag handlar om uppförande.

Före tisdagens tävlingar hade Australiens trupp simmat, seglat och på andra sätt hämtat hem 14 guld och sammanlagt 33 medaljer.

Martin Yngve/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL