Annons

V ser ingen lösning före omröstning

Om regeringen stryker hela punkten om friare hyror i januariavtalet skulle Vänsterpartiet kunna tänka sig att backa från att rösta för att fälla statsministern på måndag.
Men partiet ser inte att det kommer att ske.
Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson ser inga realistiska möjligheter till lösningar före måndagens omröstning som kan få V att vika från att rösta för att fälla statsministern. Arkivbild.
Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson ser inga realistiska möjligheter till lösningar före måndagens omröstning som kan få V att vika från att rösta för att fälla statsministern. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag har inte fått någon sådan signal, snarare tvärtom. Med politiskt spel försöker man få diskussionen att handla om något annat än att man tänker gå vidare med marknadshyror, säger Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson till TT.

Stängt dörren

– Det som har hänt är att regeringen stängt dörren, säger Ida Gabrielsson

Annons

Och lika osannolik ser hon möjligheten att bostadsmarknadens parter, inklusive Hyresgästföreningen, skulle kunna komma överens om ett avtal före måndag som ersätter det utredningsförslag om friare hyressättning i nyproduktion som V rasar mot. Ett av V:s krav på regeringen under den frist partiet gav Löfven att svara var att regeringen skulle ge parterna hela sommaren att förhandla.

– Det vi vill ha bort är marknadshyror och det borde vara enkelt för Centerpartiet som driver det att släppa det, de har ju fått igenom 72 av 73 punkter ändå, säger Gabrielsson men säger att inget alls tyder på att de ska ändra sig.

Inte ändrat oss

Vänsterpartiet har inte bytt fot inför omröstningen på måndag om statsministern.

– Vi har inte ändrat oss. För att vi ska återfå vårt förtroende för Stefan Löfven måste hela punkten 44, om marknadshyror, bort.

Uppgifter far runt om förhandlingar och samtal och kontakter, men V känns inte vid några sådana kontakter.

Ida Gabrielsson ser inte extraval som en realistisk följd om statsministern röstas ned på måndag. Hon ser nya talmansrundor och en återkomst för Stefan Löfven som statsminister som den mest troliga utgången.

– Vi kommer aldrig att rösta fram eller stödja en högernationalistisk, SD-stödd regering.

– Vi vill ju att Stefan Löfven kommer tillbaka, men utan marknadshyror. Det ser i alla fall jag som det mest troliga scenariot, säger Ida Gabrielsson.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons