Annons

Covidtester pausas efter misstänkt dataintrång

Region Sörmland stoppar tillfälligt bokningen av covid-tester efter ett misstänkt dataintrång hos det företag som regionen beställer sina tester ifrån, skriver Eskilstuna-Kuriren.
Även Folkhälsomyndigheten är kontrakterat av företaget.
Publicerad 19 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Covidprovtagning i Sörmland via 1177 stoppas efter ett misstänkt dataintrång. Arkivbild.
Covidprovtagning i Sörmland via 1177 stoppas efter ett misstänkt dataintrång. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Intrånget hos företaget Infosolutions blev känt inom Region Sörmland på fredagseftermiddagen.

– Tydligen ska det i någon databas ha funnits skadlig kod, så det kan vara så att de fått ut information från det här. De håller på att utreda vilka konsekvenser det har fått för Labportalen, säger Magnus Johansson, chef för division medicin på Region Sörmland, till Eskilstuna-Kuriren.

Annons

Labportalen är det program som testerna och provsvaren går igenom.

Säkerhetsluckan ska nu vara tilltäppt, men prognosen för när sörmlänningarna kan boka prov via 1177 igen är osäker.

Infosolutions är kontrakterat både av Folkhälsomyndigheten (FHM) och av en rad regioner. Huruvida intrånget har påverkat FHM är oklart. Henrik Josephson vid presstjänsten säger att man "följer ärendet".

– Vi har ju ett samarbete med Infosolutions så vi undersöker om det påverkar Folkhälsomyndigheten på något sätt, säger han.

TT: Vet du om fler regioner är påverkade?

– Jag har inte de uppgifterna, säger Josephson.

Folkhälsomyndighetens databas Sminet, som lagrar anmälningar om smittsamma sjukdomar, har tidigare drabbats av intrångsförsök och stängdes av den anledningen i två dagar i slutet på maj. Den 13 juni stängdes den på nytt efter "indikationer på en eventuell säkerhetsbrist", vilket utreds i nuläget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons