Annons

FSB-agenter kan ha förgiftat fler än Navalnyj

När den ryske poeten Dmitrij Bykov blev allvarligt sjuk var diagnosen komplikationer av diabetes. Men nu verkar det handla om förgiftning – av samma agenter som angrep Aleksej Navalnyj.
Bykov är den femte personen som har förgiftats av samma personer, enligt ett grävande journalistnätverk.
Publicerad 19 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Författaren Dmitrij Bykov håller en skylt under en protest i Moskva 2012. Bredvid står oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Författaren Dmitrij Bykov håller en skylt under en protest i Moskva 2012. Bredvid står oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.Foto: Sergey Ponomarev/AP/TT

Han började kräkas under en flygning, blev allvarligt sjuk och försattes senare i koma och flögs med privatplan till ett sjukhus i Moskva. Historien påminner i flera delar om Navalnyjs.

Enligt journalistnätverket Bellingcat och tidningen The Insider kan listan över misstänkt förgiftade personer vara längre än de två.

Annons

Dmitrij Bykov är känd som poet och författare och rör sig i oppositionskretsar. Men han åker även runt i Ryssland och föreläser om bland annat Harry Potter och Astrid Lindgrens "Karlsson på taket", samt historien bakom ryska skämt.

Motivet är oklart

Bykov var på en sådan tillställning i Sibirien i april 2019 när FSB-agenter bröt sig in i hans hotellrum och placerade ut giftet på hans kläder, enligt Bellingcats uppgifter.

Tre dagar senare började han kräkas under en flygning. När planet landade i nästa stad, Ufa, fick han köras direkt till sjukhus med ambulans. Där försättes han i koma och flyttades senare till Moskva med privat flygplan.

När han vaknade upp några dagar senare på sjukhuset i Moskva förklarades hans tillstånd som komplikationer av diabetes, och själv misstänkte han inget annat.

Efter Bellingcats avslöjande nyligen har han ändrat uppfattning. Han ser däremot fortfarande inga skäl till varför han utsattes för en förgiftning.

– Det finns inga tydliga motiv – jag har ingen affärsverksamhet, jag gör inga journalistiska granskningar, säger Dmitrij Bykov till den oberoende ryska tidningen Meduza.

Samma FSB-agenter förföljde minst tre ytterligare aktivister och journalister, samt regimkritikern Aleksej Navalnyj. Bellingcat och The Insider har lyckats få fram dokumentation och information som visar att agenterna tog samma flyg och ofta befann sig i närheten av Bykov och de fyra andra offren. FSB-agenterna förföljde sina blivande offer i minst ett år före de misstänkta förgiftningarna, enligt Bellingcat.

Få fall uppmärksammas

Aleksej Venediktov är chefredaktör på radiostationen Echo Moskvy där Dmitrij Bykov har ett eget program. Venediktov hade kontakt med Bykovs närstående direkt efter det att han blev sjuk, och tillsammans med journalister från Novaja Gazeta hjälpte han till att ordna fram det privata flygplan som tog Bykov till Moskva.

Venediktov påpekar att det bara är förgiftningar som personerna överlever som kommer till allmän kännedom. När FSB kan förmodas lyckas det de föresatt sig så kommer ingen att få veta det.

– Om någon dör i 50-årsåldern kan det också vara ett hjärtstopp, säger han till Echo Moskvy i sitt eget lördagsprogram.

"Farligare att vara i opposition"

Annons

Även en annan författare, Viktor Erofejev, berättade nyligen att han misstänker att någon försökte förgifta honom 2018.

– Då hade man kunnat tänka att det bara var en tillfällighet, men nu är jag inte säker på det, säger Venediktov.

Oavsett om det stämmer eller inte – att fler än Navalnyj, Bykov och tre personer till har förgiftats av FSB – säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), att Bellingcats och The Insiders uppgifter påverkar det politiska klimatet.

– - Rädslan att man kan bli förgiftad av landets säkerhetstjänst existerar nu i landet. Det gör det än farligare att vara i opposition och på något sätt liera sig med oppositionen.

Tatiana Kireeva/TT

Aleksej Venediktov, chefredaktör på den fristående radiostationen Echo Moskvy, är en av Rysslands ledande publicister.
Aleksej Venediktov, chefredaktör på den fristående radiostationen Echo Moskvy, är en av Rysslands ledande publicister.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Fakta: Bellingcats och Insiders avslöjande

Fakta: Bellingcats och Insiders avslöjande

Journalisterna på Bellingcat och The Insider baserar sina granskningar främst på läckta dokument från flygbolag, listor på flygpassagerare och telefonböcker. Informationen fanns antingen gratis på nätet, eller gick att köpa loss. På det sättet lyckades de identifiera personer som förföljde Bykov i över ett års tid.

När det kommer till bevis för just förgiftning har journalisterna granskat medicinska journaler och provresultat. Sedan jämförde de symptom med de som Aleksej Navalnyj uppvisade.

Bykov hade också ett sår på skulderbladet som tog en månad att läka. De intervjuade läkarna och experterna på kemiska substanser misstänker att Bykov och Navalnyj har förgiftats av liknande lösningar, och fått i sig giftet via sina kläder.

Dessutom har journalisterna intervjuat Bykov, hans fru och andra närstående och kollegor som varit inblandade i händelserna under tiden före och efter den misstänkta förgiftningen i syfte att granska myndigheternas agerande.

Källa: Bellingcat, The Insider.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons