Annons

Norrländska spelundret rullar på

Ingenstans boomar den svenska spelboomen så mycket som mellan Boden och Umeå. Och i centrum av den växande spelscenen står samarbetsorganisationen Arctic Game Lab.
Publicerad 19 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Datorspel är en ny svensk basindustri. Arkivbild.
Datorspel är en ny svensk basindustri. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden skapas det tv-, dator-, och mobilspel som aldrig förr. Under de senaste åren har den här delen av landet blivit ett viktigt kluster för den svenska spelindustrin.

– 2015 fanns det fem spelbolag i regionen. Nu är vi uppe i 75. Det har hänt otroligt mycket på bara några år, säger Therese Mossberg, kommunikationschef vid Arctic Game Lab, som är en samarbetsorganisation för spelindustrin i norra Sverige.

Annons

I regionen arbetar i dag 500 personer med spel och snart blir de ännu fler berättar kollegan Johan Linder, som sysslar med affärsutveckling i organisationen.

– Vi vet genom en enkät att minst 100 personer ska anställas inom det kommande året. Tillväxttakten är okej liksom. Kommer det hit ännu fler studior och fler etableringar så kommer det verkligen att explodera. I augusti nästa år kommer vi ha 700 studenter inom spel i regionen. Det borgar också för att tillväxten fortsätter, säger han.

"Nya basindustrin"

Mossberg och Linder tror att organisationen har stor del i att den lokala spelindustrin blivit så stor.

– Vi märker att bolag vill vara en del av den här resan, men jag tror också att det är superviktigt att ha en vision, att sikta högt. Då vågar man hoppa på och satsa när man känner att man har andra med sig också, säger Therese Mossberg.

– Det här är den nya stora svenska basindustrin. Spelindustrin omsätter i dag lika mycket som järnmalmen eller pappersmassan och alla vill ha en del av kakan. Där tror jag att det var extremt viktigt att vi gick in så tidigt. Men vi väntar fortfarande på någon riktigt stor spelsuccé, säger Johan Linder.

"Samarbete och jordnära människor"

Det finns en stor bredd bland spelen som skapas i regionen. Bolagen ger ut spel inom flera olika genrer på alla möjliga plattformar. Innehållsmässigt finns inget särskilt som utmärker spel härifrån jämfört med spel från andra delar av världen, tycker Johan Linder.

– Inget är väl direkt kopplat till det lokala egentligen. Det skulle väl vara Gold Town Games i så fall. De gör hockeyspel bland annat, och det är ju stort i Skellefteå där de finns, säger han.

När Therese Mossberg får frågan om varför spelföretag verkar trivas så bra i Norrlandskommunerna vänder hon på frågan.

– Varför inte? Alla förutsättningar finns här. Speciellt nu när vi har fått alla utbildningar har vi ett inflöde av talanger. Men jag tror också att det är mentaliteten här uppe. Det är mycket samarbete och jordnära människor. Det finns inte så mycket intern konkurrens utan man hjälper varandra på ett sätt som är helt unikt, säger hon.

Björn Berglund/TT

Fakta: Arctic Game Lab

Fakta: Arctic Game Lab

Bildades i Skellefteå 2014. Med åren har både organisationen och ambitionerna vuxit. I dag arbetar man i Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden.

Hjälper bland annat till med affärsutveckling och annat praktiskt, sammankopplar spelutvecklare, kommuner, investerare och andra aktörer med varandra samt anordnar evenemang som den årliga Arctic Game Week. Ambitionen är att skapa en livskraftig lokal spelscen och att locka nya aktörer till trakten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons