Annons

Palestinskt nej till vaccinhjälp från Israel

Den palestinska hälsomyndigheten sätter halt för det planerade vaccinutbytet med Israel, bara timmar efter det att Israel uppgav att ett avtal skrivits under.
Publicerad 19 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vårdarbetare testar palestinier för covid-19 i Ramallah på Västbanken i mars 2021.
Vårdarbetare testar palestinier för covid-19 i Ramallah på Västbanken i mars 2021.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

"Regeringen vägrar att motta vaccin som är nära utgångsdatum", uppger en talesperson för palestinska myndigheter till nyhetsbyrån Wafa.

Under fredagen meddelade Israels nytillträdde premiärminister Naftali Bennetts kansli att landet skickar omkring en miljon doser covid-19-vaccin till palestinska myndigheter, i utbyte mot att få lika många doser tillbaka i höst när en leverans väntas till palestinierna. Pfizerdoserna uppgavs då vara nära utgångsdatum, men bäst före-datumet i fråga specificerades inte.

Israel har varit världsledande i vaccinering mot covid-19, och har i dag en vaccinationstäckning (båda doserna) på över 55 procent, motsvarande omkring 5,1 miljoner människor. På den palestinska sidan har bara drygt 260 000 personer fått båda doser om man räknar samman Västbanken och Gaza, enligt det palestinska hälsodepartementet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons