EM i fotboll 2021

Quaison: "Tycker alltid att jag ska starta"

Robin Quaison stod för ett starkt inhopp mot Slovakien.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Alexander Isak är given i en svensk startelva efter den inledande EM-succén.
Frågan är vem som får chansen bredvid honom mot Polen på onsdag.
– Frågar du mig så tycker jag alltid att jag ska starta, säger Robin Quaison.

Sedan EM-kvalets start fram till i dag har den svenska anfallskonstellationen sett ut på olika sätt.

Marcus Berg och Robin Quaison bildade en framgångsrik duo under större delen av kvalet och var starkt bidragande till att Sverige spelar EM-slutspel i dag. I mars kom Zlatan Ibrahimovic tillbaka och bildade anfallspar med Alexander Isak mot Georgien och Kosovo.

Men med Ibrahimovic borta från EM på grund av skada har Marcus Berg och Alexander Isak huserat längst fram i den svenska uppställningen.

Isak given

Två matcher in råder det ingen tvekan om att Isak är där för att stanna. 21-åringen har visserligen inte gjort mål i turneringen, men har imponerat stort både mot Spanien och Slovakien.

– "Alex" har kvaliteter som är av allra högsta internationella snitt. Jätteroligt att se honom och han betyder mycket, sade förbundskapten Janne Andersson efter 1–0-segern mot Slovakien.

Förbundskaptenen slog även fast att Isak är "given" i ett svenskt lag. Då är frågan vem som får plats bredvid honom. Marcus Berg, även han mållös efter två matcher, byttes ut mot Slovakien. In kom Robin Quaison som var den som fixade straffen när han kombinerade sig fram med Isak varpå han revs ner av Martin Dúbravka i Slovakiens mål.

Och enligt Quaison så borde han få chansen mot Polen på onsdag.

– Det tycker jag. Frågar du mig så tycker jag alltid att jag ska starta. Jag känner att jag gjort det väldigt bra i det här landslaget tidigare och jag känner mig i väldigt bra form, sade Quaison.

"Jag förändrade matchbilden"

Han menar att han gjorde bra reklam för sig med sitt inhopp mot Slovakien.

– Det var ett bra inhopp. Jag förändrade matchbilden när jag fixade straffen som Emil gjorde mål på. Jag hotade med mina djupledslöpningar och det var bra, sade Quaison.

Dessutom finns Dejan Kulusevski, som är tillbaka i truppen efter att han testade positivt för covid-19 veckan före EM. Kulusevski, som även kan utgå ifrån en kant, startade EM-genrepet mot Armenien i anfallet bredvid Alexander Isak.

Mot Slovakien var tanken att ge 21-åringen 15–20 minuter, men när matchen blev som den blev så fanns inte läge för det.

– Vi har en bra konkurrenssituation. Dejan är tillbaka, men som det blev så blev det inte läge att byta in honom. Jag bytte in Robin och ville ha kvar Isak. Det är en jättebra konkurrenssituation med fyra bra forwards. De som spelar är jag övertygad kommer att göra det bra mot Polen och framöver, säger Janne Andersson.

Anton Johansson/TT

OS i Tokyo 2021

OS-draget: iskorven utbytt mot iskrage

Perseus Karlström – med 'iskorven' runt halsen – svalkar sig med vatten under gångtävlingen i friidrotts-VM i Doha 2019. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Iskeps på huvudet och ispåsar i händerna.
Men den berömda iskorven är borta. Eller modifierad snarare sagt.
– Det blir en iskrage i stället, säger Perseus Karlström inför sin OS-start.

Erfarenheterna från de tuffa förhållandena vid friidrotts-VM i Doha 2019 kommer till nytta när gångarna och maratonlöparna ska tävla vid OS i Tokyo.

Tävlingarna har visserligen flyttats till Sapporo för att få lite svalare väder. Men det är tveksamt hur mycket bättre det blir med både temperatur och luftfuktighet.

– Om man tittar på hur det varit de senaste åren har vi väl lite otur, det kunde ha varit mycket svalare, säger Carolina Wikström inför maratonloppet på lördag.

För Perseus Karlström, som tog brons i Doha, är OS-starten redan på torsdagen. Klockan 16.30 lokaltid går startskottet – en tid då vädret fortfarande kommer att vara en stor utmaning.

"Fortfarande iskorv"

Karlström kommer att använda sig av ungefär samma metoder som på VM – med ett stort undantag. "Iskorven" – en nylonstrumpa fylld med krossad is att hänga runt halsen – som blev en snackis under VM har gjort sitt.

I stället blir det en krage. Men förbundskaptenen, och mamman, Siv Karlström ger lugnande besked.

– Det är en iskorv fortfarande. Det är bara det att nu kallar vi den iskrage, för den har blivit snyggare, säger hon vid en digital pressträff.

– Funktionen är den samma, men korven hoppade lite grann för varje steg medan kragen är mer stilla.

Eftersom gångbanan är en kilometer lång blir det täta kragbyten – plus byten av iskeps och ispåsar som Perseus Karlström tänker hålla i händerna.

Motsvarande gäller för Carolina Wikström.

– Jag kommer att ha ispack i byxlinningen som jag springer ungefär en kilometer med och sedan kastar bort, säger hon.

"Spelar ingen roll"

Dessförinnan har de båda svenska långdistansarna även tränat bland annat i värmekammare.

Trots att temperaturen och luftfuktigheten är ännu värre i den japanska huvudstaden än i Sapporo hade Perseus Karlström dock helst tävlat där i stället.

– Min ståndpunkt är ungefär som den har varit. Jag tycker att det är tråkigt att det är flyttat från Tokyo, säger han.

– Men jag är inställd på att tävla i Sapporo, det spelar inte så stor roll var tävlingen ligger.

Jens Bornemann/TT

OS i Tokyo 2021

Fredricsons silver – 17 hundradelar från guld

Peder Fredricson med sin silvermedalj.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport 17 hundradelar.
Så nära var Peder Fredricson guldet i hästhoppningen i OS. Nu blev det ett silver – precis som i Rio.
– Det går närmare, jag var lite längre ifrån förra gången, säger Peder Fredricson med ett leende till Discovery.

Den favorittippade britten Ben Maher vann den olympiska finalen efter att ha varit snabbast i omhoppningen med sex ryttare.

Han förstörde en svensk klang-och-jubelföreställning där det ett tag såg ut att det nästan bara skulle vara svenskar i omhoppningen.

Bäst gick det för Peder Fredricson som kom tvåa i omhoppningen, bara 17 sekunder efter Maher.

– Det var fantastiskt. Jag är jätteglad och väldigt stolt över min häst och mitt team, säger Fredricson till Discovery.

Andra silvret

Det är Fredricsons andra raka OS-silver. Han kom tvåa i omhoppningen efter Nick Skelton, Storbritannien. Då var marginalen 53 hundradelar.

Närmare nu.

– Så kanske om fem år kan jag ta det. Jag får träna på att bli lite snabbare, säger Fredricson till Discovery med ett leende.

Fredricson hyllade sin häst All In. Hästen har tävlat sparsamt och han var osäker på om formen fanns där. Men All In visade att han fortfarande är att räkna med när det gäller.

– Han hoppade jättebra i går och jag visste inte riktigt hur han skulle kännas i dag efter den hoppningen i går, men direkt när jag satt upp på honom i dag kändes han riktigt bra och han hoppade fantastiskt.

– Jag visste att jag hade en häst i superform och jag tyckte vi fick till en riktigt bra omhoppning.

Fantastiskt stolt

Men åt Ben Maher gick det inte att göra något åt.

Henrik von Eckermann kom på fjärde plats i omhoppningen, med Malin Baryard Johnsson som femma.

– Jag är fantastiskt stolt över alla. Det vi levererar här, individuellt, men också som lag är utanpå allt annat, säger Henrik Ankarcrona till Discovery.

Han var extra nöjd med Peder Fredricson.

– Att ta en silvermedalj i Rio och fem år senare med samma häst kunna leverera igen – det är helt enastående, säger han till Discovery.

Maikel van der Vleuten från Nederländerna knep bronspengen.

Det var fullständig svensk dominans i grundomgången i OS-finalen i hästhoppning. Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson var samtliga felfria på den mycket svåra banan i Tokyo.

Den enda andra ryttaren – förutom svenskarna och Maher och van der Vleuten – som klarade banan av de 30 startande var japanen Daisuke Fukushima, rankad på plats 600 i världen.

Alla andra hade minst ett fel, däribland favoriter som världsettan Daniel Deusser, Tyskland, och schweizaren Martin Fuchs, rankad tvåa i världen, som rev två hinder vardera.

Tidigare år har det individuella resultatet även räknats in i lagtävlingen, men från och med i år avgörs de båda disciplinerna var för sig. Lagtävlingen inleds på fredag.

Henrik Skiöld/TT

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Svenskduon utanför pallen: "Känns skitsurt"

Malin Baryard Johnsson blev femma.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Det var nära att bli tre blågula medaljer i den individuella OS-hoppningen.
Men i omhoppningen hamnade Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson precis utanför pallen.
– Det är ingen som kommer ihåg en femma, säger Baryard Johnsson.

Chansen fanns där. Av sex felfria ryttare som tog sig vidare till omhoppningen i Tokyo var tre av dem svenskar.

Men det blev bara tvåan Peder Fredricson som fick stå på pallen när allt var sagt och gjort. Henrik von Eckermann på King Edward blev fyra och Malin Baryard Johnsson på Indiana blev femma.

– Det känns lite tomt. Jag får till en grundomgång som är näst intill perfekt och i omhoppningen gör jag vad jag kan. Med de felfria ekipagen som är med så vet jag att jag får det svårt i omhoppningen. Dessvärre är det några av världens snabbaste ekipage, säger Baryard Johnsson efter hoppningen.

– Jag får till en bra runda och gjorde vad jag kunde. Det räckte inte i dag.

Baryard Johnsson gör sitt femte OS men har aldrig tidigare tagit en individuell OS-medalj. Så blev det inte den här gången heller och det är en snopen känsla att vara så pass nära.

– Det är skitsurt. Jag gjorde vad jag kunde och vi hade prickat formen. Ridningen sitter och det är oturligt att det är några som är snabbare i omhoppningen. Men det är klart att det är surt, det är ingen som kommer ihåg en femma, säger hon.

Henrik von Eckermann var ännu närmare. Han var mindre än sekunden bakom trean Maikel van der Vleuten, Nederländerna.

– Det är lite tomt nu. Men det får jag ta på mig själv. Hästen kunde inte ha gjort det bättre och jag var för långsam. Det är inte mycket mer att säga, säger han efter fjärdeplatsen.

40-åringen inledde omhoppningen så som han ville, men efter de tre första hindren gick det sämre.

– Det kostade medalj.

Anton Johansson/TT

Henrik Skiöld/TT

Henrik von Eckermann på King Edward.
Henrik von Eckermann på King Edward.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Livefotboll 2021

Direkt: IFK Hässleholm-IFK Berga

Sport
Hässleholm
Livefotboll
PREMIUM

Vi sänder direkt från IFK Hässleholms möte med Berga den 7 augusti. Missa inte direktsändningen. Avspark klockan 15.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

"Så fort man säger skateboard blir folk – wow"

Oskar Rosenberg Hallberg vid en pressträff i OS-byn i Tokyo.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Skateboard gör historisk debut på sommarspelen i Tokyo.
Sporten är populär – och svenska medaljhoppet väcker uppmärksamhet i OS-byn.
– Så fort man säger skateboard så blir folk "Åh wow"...

Oskar Rozenberg Hallberg, tvåfaldig världsmästare från 2017 och 2019 i parkdisciplinen, är på plats i OS-byn och tränar för fullt.

Många blir intresserade, berättar han.

– Det är väldigt speciellt. Man åker runt på sin bräda, asfalten gör massa ljud och folk bara kollar, säger han och berättar om människors reaktion när han presenterar sig.

– Det känns som de blir väldigt intresserade.

"Mycket som spelar in"

Om den nya sporten är populär i OS-sammanhang så är reaktionerna inför OS mer tudelade inom skejtvärlden.

– Det är väldigt hett för det är väldigt kontroversiellt, säger Oskar Rozenberg Hallberg och fortsätter:

– Och även om jag är väldigt positivt inställd till OS och tycker det är fantastiskt att vara här, så kan jag också förstå de som riktar kritik och menar att det inte är en bra representation av vad skateboard faktiskt är.

Om många sporter handlar om direkt mätbara resultat så har skateboard fler parametrar, förklarar svenska skejtaren.

– Jag vill inte att skejten ska utvecklas åt det hållet – att det bara är den som gör de tekniskt svåraste tricken som vinner. För det är så mycket som spelar in och är viktigt och som man måste tänka på även i en tävling: kreativitet, individualitet, spontanitet, svårighetsgrad och utföranden av trick.

"Ha en bra mix"

I Tokyo kan Sverige ha chans till medalj – för även om topp-20 på världsrankingen innehåller tio amerikaner får bara tre åkare från varje land vara med i OS.

Första skate-tävlingen hölls i början av sommarspelen – då tog japanska Yuto Horigome hem OS-guldet i street-disciplinen. I den andra grenen park som nu är aktuell handlar det om skejting i en skejtparksmiljö.

Åkaren får tre 45-sekundersåk på sig, förklarar Oskar Rozenberg Hallberg.

– Under dessa 45 sekunder ska du utnyttja helst hela parken eller så mycket som möjligt, göra svåra tricks såklart. Du ska ha en bra mix och bra variation på dina tricks och du ska ha en bra stil och kunna göra något oväntat som de andra inte gör. Något mer unikt.

– Jag håller på att jobba för att se om jag kan få fram några ess. Men det är hemligt.

Anna Karolina Eriksson/TT

Oskar Rozenberg Hallberg skejtar i Stapelbäddsparken i Malmö. Arkivbild.
Oskar Rozenberg Hallberg skejtar i Stapelbäddsparken i Malmö. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

OS i Tokyo 2021

TT-FLASH: OS-silver till Peder Fredricson

Sport
Sport Peder Fredricson tar silver i hästhoppningen i OS.

OS i Tokyo 2021

OSRIDSPORT-HOPPFINAL: MEDALJ I HÄSTHOPPNING SÄKRAD

Sport
Sport

Sverige kommer att ta minst en medalj i den individuella hästhoppningen i OS. Det står klart efter att fyra av av sex hoppat klart i omhoppningen. Peder Fredricson ligger på andra plats och Malin Bayard-Johnsson på tredje.

OS i Tokyo 2021

Blohms målsvit fortsätter: "Går i slow motion"

Linn Blohm har nu gjort 22 mål på 22 avslut.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Hon har gjort 22 mål på 22 avslut. Linn Blohms sensationella målform håller i sig. Förklaringen?
– Jag känner mig så extremt lugn och trygg, allt går typ i slow motion när jag får bollen.

Inför kvartsfinalen hade den svenska mittsexan tagit 16 avslut och gjort lika många mål. Det blev ytterligare sex mot Sydkorea. Hon satte alla. Målsviten håller i sig.

– Det är jättekul såklart, men jag tror att det kommer bli svårare för mig att göra mål i de kommande matcherna med mycket bättre målvakter. Jag hoppas ju att det fortsätter men det ser svårt ut också.

"Extremt lugn"

Linn Blohm säger att hon är inne i ett stim både mentalt och fysiskt.

– Jag känner mig så extremt lugn och trygg, allt går typ i slow motion när jag får bollen så jag ser var jag ska skjuta och jag litar på mig själv. Kroppen bara gör.

Andreas "Stycket" Nilsson har ett målrekord på 24 från EM 2014.

– Det har man hört en miljard gånger, säger Blohm.

Om hon ska slå det?

– Det är jag väldigt sugen på, två mål till. Men vi får se om det räcker.

Linjespelaren får ta mycket stryk under matcherna, hon berättar att en del lag är duktiga på att dela ut tjuvnyp för att få henne ur balans.

– Vissa är lite fula och rör en eller klämmer en i skinnet när man inte har bollen. Det gör ju jätteont och det blir man bara irriterad på. Sedan är mittsexa en sådan position där man får mycket smällar.

Hon är inte så bra på att ge tillbaka.

– Jag tror att jag är för snäll, det har jag alltid fått höra.

Bänkades ofrivilligt

Blohm berättar också att hon bänkades lite ofrivilligt i den sista gruppspelsmatchen mot Ungern. Förbundskapten Tomas Axnér valde att sätta henne på läktaren för att hon skulle få vila. Själv tyckte hon att det bara var frustrerande.

– På läktaren skriker man, men man känner sig nästan värdelös, man kan inte göra någonting.

– Jag vill alltid spela.

Förbundskapten Axnér:

– Det är svårt. Jag kände att om jag har möjlighet att byta in henne så kommer jag förmodligen att göra det, och jag ville verkligen att hon skulle vila den matchen och få lite ny energi.

– Och enda sättet att vila henne är det är att inte ha någon möjlighet att byta in henne. Hon hade stått och hoppat bakom bänken.

Niklas Svahn/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL