Annons

Sol, vind och vatten i Tornedalen

En resa längs den svensk-finska gränsen i Tornedalen bjuder på vild natur, mäktiga forsar, renar och hjortron. Plus Sveriges mest udda världsarv och Norrbottens främsta handelsplats.
Publicerad 19 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Rallarrosor finns det gott om längs vägarna i Tornedalen, som här strax norr om Kattilakoski.
Rallarrosor finns det gott om längs vägarna i Tornedalen, som här strax norr om Kattilakoski.Foto: Johan Öberg

Karesuando är Sveriges nordligaste samhälle. Längre norrut finns bara en handfull bebodda hus. Och Karesuando är startpunkt för vår resa söderut genom Tornedalen mot Haparanda.

Den vackra järnvägsbron över Torne älv i Haparanda.
Den vackra järnvägsbron över Torne älv i Haparanda.Foto: Johan Öberg

Men först måste vi ju ta en titt på den lilla byn vid Muonioälven, som här bildar gräns mot Finland. Denna regniga dag syns nästan inga människor till i Karesuando. Men i den vackra träkyrkan sommarjobbar en gymnasieelev som guide och hon berättar om Bror Hjorts vackra altartavla från 1961 som visar scener ur väckelseprästen Lars Levi Læstadius liv. Han var präst i Karesuando i 25 år och bodde 1825–1849 i ett litet pörte med sin fru och 15 barn. Det står kvar än i dag, och även där blir vi guidade av pålästa ungdomar.

Riksväg 99, Norrskensvägen, slingar sig ofta tätt inpå gränsälvarna mot Finland.
Riksväg 99, Norrskensvägen, slingar sig ofta tätt inpå gränsälvarna mot Finland.Foto: Johan Öberg
Annons

Förr valde de flesta som skulle köra långt genom Tornedalen, längs Muonio och Torne gränsälvar, den långt bättre vägen på den finska sidan. Men nu håller svenska riksväg 99 – Norrskensvägen som den kallas – utmärkt standard.

Norrskensvägen i Tornedalen gör skäl för sitt namn under vinterhalvåret. Sommartid är det för ljust för att se norrskenet.
Norrskensvägen i Tornedalen gör skäl för sitt namn under vinterhalvåret. Sommartid är det för ljust för att se norrskenet.Foto: Johan Öberg

De första tio milen i tallskogen möter vi nästan inte en enda bil, men däremot många strörenar. Renhjordarna befinner sig sommartid uppe i fjällen men det finns alltid renar kvar i låglandet, till och med ute på öar längs kusten. Så det gäller att vara lätt på gasen – och som turist vill man ju passera de vackra djuren långsamt för att titta.

Vintertid betar stora renhjordar längs Norrskensvägen. Sommartid finns bara strörenar kvar – enstaka individer eller små grupper.
Vintertid betar stora renhjordar längs Norrskensvägen. Sommartid finns bara strörenar kvar – enstaka individer eller små grupper.Foto: Johan Öberg

Efter en regnig natt i vårt fjälltält väntar en morgon med solchans. Vi chansar också, tar på stövlar och traskar ut på en av de otaliga myrarna i jakt på Norrlands guld – hjortronen.

Hjortron är norrländskt guld för den som ger sig ut på myrarna.
Hjortron är norrländskt guld för den som ger sig ut på myrarna.Foto: Johan Öberg

Och efter bara fem minuter lyser det av rödgula bär i mosstäcket! Vi väljer bara de nästan mogna bären, några kilo som får ligga och bli ätklara bak i bilen under resans återstående vecka.

–  Vilken otrolig tur att vi hittade hjortron på första försöket, säger mitt ressällskap Kristina, som har bott i Norrbotten i 25 år utan att någonsin plocka de ljuvliga bären.

Regnjacka skyddar lika fint mot mygg som mot regn i Tornedalen, tycker Kristina Laurell.
Regnjacka skyddar lika fint mot mygg som mot regn i Tornedalen, tycker Kristina Laurell.Foto: Johan Öberg

I Tornedalen finns ett av Sveriges Unesco-världsarv: Struves meridianbåge. Det är en rad mätpunkter med 30 kilometers mellanrum, från Nordnorge till Ukraina, som möjliggjorde för den tyske astronomen Wilhelm von Struve att beräkna jordens exakta form i mitten av 1800-talet. Hans resultat står sig än i dag. I Tornedalen finns sju mätpunkter på olika berg och fyra ingår i världsarvet sedan 2005.

Med massor av mygg som enda sällskap vandrar vi upp till mätpunkten på berget Jupukka, strax norr om Pajala. Vyn över storskogen är fin från toppen. Men själva världsarvet går inte att se, bara informationsskylten. Länsstyrelsen kallar världsarvet abstrakt. Vi håller med.

bild 1/4
Jordgubbarna är redo att skördas på Hietalas handelsträdgård vid Polcirkeln.
Regionens verkliga lyxmat är så klart löjrommen från Bottenviken.
Vy över storskog och regnslöjor från toppen av berget Jupukka, som ingår i Sveriges mest udda Unesco-världsarv.
På Hulkoffgården kan man äta och bo – och shoppa exklusiva märkeskläder från Italien.
Jordgubbarna är redo att skördas på Hietalas handelsträdgård vid Polcirkeln.
Regionens verkliga lyxmat är så klart löjrommen från Bottenviken.

Strax före Pajala får vi sällskap av smutsiga gruvtruckar på väg till och från den nya Kaunisvaaragruvan. Pajala är ju ingen turistmagnet, men lunchen på thairestaurangen är utmärkt.

Nästa stopp blir Hietalas handelsträdgård utanför Övertorneå, känd i Norrbotten för sina gurkor, tomater och jordgubbar som växer precis vid Polcirkeln. Polcirkeln har fått ett eget monument i Juoksengi med information om vad den egentligen är för något och hur den flyttar sig norr- och söderut genom Norrland i svindlande 40 000-årscykler. I växthuset lägger vi pengar i en burk för ett paket nyskördade tomater – trevligt!

Kristina Laurell vid Polcirkelmonumentet i Juoksengi.
Kristina Laurell vid Polcirkelmonumentet i Juoksengi.Foto: Johan Öberg

Härifrån är det en mil in till Övertorneå, med affärer och matställen längs en fin huvudgata, en vacker träkyrka med fina målningar både ut- och invändigt och två stora, sevärda konstverk nära järnvägsstationen, nedlagd 1986. Detta är Tornedalens trevligaste tätort.

Rara Övertorneå har en vacker kyrka med fina målerier både in- och utvändigt.
Rara Övertorneå har en vacker kyrka med fina målerier både in- och utvändigt.Foto: Johan Öberg
Annons

Torne älv bjuder på flera fina forsar, exempelvis i Kattilakoski. Men mest känd är den mäktiga Kukkolaforsen, där forsränning i gummibåt är poppis på den finska sidan. Vi lyckas pricka den årliga sikfesten, men köar förgäves för Sven-Ove Lindgrens berömda halstrade sik.

–  Siken brukar vara här nu, men i år är den flera veckor försenad. Den fisk vi hade är redan såld, säger han och vänder på de sista fiskarna, fästa på var sin käpp.

bild 1/3
Traditionellt sikfiske med håv vid Kukkolaforsen.
Sven-Ove Lindgren har halstrat sik på åtskilliga festdagar vid Kukkolaforsen.
Halstrad sik – en delikatess vid Kukkolaforsen.
Traditionellt sikfiske med håv vid Kukkolaforsen.
Sven-Ove Lindgren har halstrat sik på åtskilliga festdagar vid Kukkolaforsen.

De fiskarna har legat uppträdda på grillpinnar i frysen sedan förra säsongen.

Vi ser på när dagens enda tappra fiskare får en baddare i håven. Rätten att fiska i forsen auktioneras ut, och dagar med mycket fisk kan summorna bli höga. Men nu kostar det nästan inget att kämpa med håven på en träställning ovan det strida vattnet.

Stadshuset i Haparanda, Sveriges östligaste stad.
Stadshuset i Haparanda, Sveriges östligaste stad.Foto: Johan Öberg

Haparanda har gått från spionnäste under första världskriget till länets främsta handelsplats, till stor del tack vare Ikea-varuhuset som lockat hit massor av andra affärer och kunder från hela Nordkalotten. Vi checkar in på ett sorts camping-motell nära den fina järnvägsbron. Ute öser regnet ner, men i baren är stämningen på topp, och i morgon skiner solen igen.

Johan Öberg/TT

Träkyrkan i Sveriges nordligaste by Karesuando, byggdes 1905. Ovan altaret sitter en fin skulptur av Bror Hjorth.
Träkyrkan i Sveriges nordligaste by Karesuando, byggdes 1905. Ovan altaret sitter en fin skulptur av Bror Hjorth.Foto: Johan Öberg
Tornedalen

+ Allmänt

En resa genom Tornedalen längs gränsen mot Finland bjuder på mycket vildmarkskänsla, ensliga gårdar och en handfull lite större samhällen. Men Tornedalen är större än så och sträcker sig från Torneträsk i väster till gränsälvarna i öster.

+ Säsong

Bästa tiden är från midsommar till och med augusti. Hösten bjuder på fina färger och den långa vintern har sina egna attraktioner, som norrsken och skidåkning.

+ Resa dit

Det är långt till Tornedalen för de flesta svenskar. Från Malmö väntar 163 mil innan man når Haparanda. Från Örebro är det 135 mil till Karesuando, från Sundsvall 91. Haparanda kan nås med tåg, närmaste större flygplats är Luleå.

+ Ta sig runt

Överlägset smidigast är bil. Den sportige kan cykla (landskapet är relativt flackt) men var beredd på att avstånden är långa. Vandrare kan bestiga en rad låga toppar.

+ Bo

Det finns ett litet pärlband av hotell, vandrarhem och campingar (ofta med stugor) längs hela Norrskensvägen mellan Haparanda och Karesuando. Det är också enkelt att fricampa.

+ Äta

Lyxmaten nummer ett är så klart löjrommen och – betydligt billigare – renköttet, både färskt och rökt. Njut av ädelfisk från Torne älv och hjortronmyrarnas guld.

Hulkoffgården, 3,5 mil norr om Haparanda erbjuder både boende, restaurang och exklusivt mode. Bra ställe att äta på.

Minerva i Haparanda har generösa luncher.

Sugen på chilihetta? Styr mot Thai Dan Sai i Pajala.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons