Inrikes

Sol, vind och vatten i Tornedalen

Rallarrosor finns det gott om längs vägarna i Tornedalen, som här strax norr om Kattilakoski.
Foto: Johan Öberg
Inrikes
Resor
feature
Inrikes En resa längs den svensk-finska gränsen i Tornedalen bjuder på vild natur, mäktiga forsar, renar och hjortron. Plus Sveriges mest udda världsarv och Norrbottens främsta handelsplats.
PREMIUM

Karesuando är Sveriges nordligaste samhälle. Längre norrut finns bara en handfull bebodda hus. Och Karesuando är startpunkt för vår resa söderut genom Tornedalen mot Haparanda.

Den vackra järnvägsbron över Torne älv i Haparanda.
Den vackra järnvägsbron över Torne älv i Haparanda.
Foto: Johan Öberg
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sorg och beslutsamhet vid begravning av polis

Ridande poliser vid Vasakyrkan i Göteborg, där den mördade polismannen får en hedersbegravning på fredagseftermiddagen.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Polismannen som sköts till döds i Göteborg för en månad sedan begravs i dag.
– Alla i Polissverige känner en stor sorg, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.
Senare i eftermiddag hålls en ceremoni som är öppen för allmänheten.

Den avlidne polismannen ges på fredagseftermiddagen en hedersbegravning där många kollegor i uniform deltar. Uniformerade poliser är också fanbärare. Ceremonin hålls i Vasakyrkan i centrala Göteborg och inleddes klockan 14.

Polismannen sköts när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. En 17-årig pojke är häktad misstänkt för dådet.

Mordet på polismannen har upprört både det offentliga Sverige och stora delar av svenska folket.

– Vi märker ett stort engagemang från allmänheten. Det kommer mejl, brev och blommor till polisen. Många vill visa sitt deltagande i sorgen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson i polisregion Väst.

Stort engagemang

För polismannens kollegor runt om i landet kom mordet som en stor chock, följd av sorg.

– Man behöver bearbeta den, säger Thomas Fuxborg.

– Men sedan känns det som att man är på väg framåt någonstans. Man blir ännu mer bestämd kring att bekämpa de grovt kriminella organisationer som finns runt om i landet, och försöka få stopp på våldsspiralen som vi sett under de senaste åren.

Vasakyrkan uppges vara fullsatt med 125 personer närvarande under begravningen. Poliser och militärer kan dessutom följa ceremonin via en livesändning i en annan lokal i Göteborg, till vilken sörjande började anlända runt lunchtid på fredagen. Den skjutne polismannen hade tidigare tjänstgjort inom försvaret.

Ceremoni på Hisingen

Klockan 17 arrangerar Sveriges veteranförbund en minnesceremoni som är öppen för allmänheten. Den hålls vid veteranmonumentet i Färjenäs på Hisingen, inte långt från Biskopsgården.

Den nu häktade 17-åringen greps två dagar efter skjutningen. Han är misstänkt för mord och mordförsök.

Enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har polisen gjort bedömningen att skotten sannolikt inte var riktade mot polismannen.

Micke Larsson/TT

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, utanför Vasakyrkan där begravningen för den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården hålls.
Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, utanför Vasakyrkan där begravningen för den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården hålls.
Foto: Adam Ihse/TT

Inrikes

Dödstalet för covid-19 skrivs ned med ett fall

Vaccination mot covid-19 på Stadionmässan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Dödssiffran för covid-19 i Sverige skrivs ned med ett fall, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har därmed 14 655 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 100 040 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har 6 392 465 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 78,1 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 172 893 fått två doser, motsvarande 51,0 procent av den vuxna befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Ung man skjuten med flera skott i Kärrtorp

En man hittades med skottskador i Kärrtorp i södra Stockholm.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus efter att ha hittats med livshotande skottskador i Kärrtorp i södra Stockholm på fredagsmorgonen.

Polisen larmades till platsen av allmänheten strax före 02.30. Mannen, som träffats av fler än ett skott, hittades utomhus vid Kärrtorps idrottsplats.

– Han blev skjuten på ena sidan av idrottsplatsen och tog sig själv över till den andra där han anträffades. Vi utför förstås tekniska undersökningar på båda de här platserna, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Vid 13-tiden bedömer polisen att mannens skador inte längre är livshotande. Fortfarande har ingen misstänkt gripits i ärendet.

– Det finns inga ögonvittnen, men vi förhör ju de personer som ringt in till polisen och vi har ett stort antal patruller i Kärrtorp med omnejd. Vi har gott hopp om att lösa detta, säger Österling.

Inrikes

Norge öppnar gränsen mot Värmland

Från och med den 2 augusti blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän. Arkivbild.
Foto: Dag W. Grundseth/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Efter helgen blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän, rapporterar SVT Nyheter Värmland.
Samtidigt införs nya krav för Stockholm, Halland, Skåne och Gotland.

Norges regering gav på fredagen besked om nya inreseregler från Värmland, som nu grönlistas. Därmed öppnas gränsen och de tidigare kraven på testning före inresa och karantän slopas.

Däremot måste man fylla i en anmälningsblankett innan man reser, samt snabbtesta sig vid gränsen vid ankomst.

Under coronapandemin har gränshandeln med Norge tagit mycket stryk och det nordiska samarbetet har satts på prov. Värmland är ett av de län som är mest beroende av en fungerande gränshandel med grannlandet.

Även Norrbotten grönlistas nu av den norska regeringen.

Krav på karantän införs däremot för regionerna Gotland, Halland, Skåne och Stockholm, som därmed går från gröna till orange eller röda.

Övriga svenska regioner är sedan tidigare gröna, och förblir så även nu.

För inresa från regioner som är rödlistade krävs att man har testat sig före avresa till Norge, samt att man fyller i en anmälningsblankett, testar sig vid gränsen och sitter i karantän.

För orangelistade gäller samma regler, däremot kan det bli aktuellt att införa egna krav för dessa områden.

Är du fullvaccinerad eller har varit sjuk i covid-19 det senaste halvåret behöver du varken sitta i karantän, fylla i en anmälningsblankett, visa upp ett negativt test eller testa dig vid gränsen, oavsett varifrån du reser.

Ändringarna träder i kraft från den 2 augusti.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Man död under förberedelser till SM-tävling

Olyckan ägde rum i småländska Hultsfred. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har avlidit i samband med förberedelserna till en SM-tävling i bilsport i Hultsfred.

Olyckan skedde när mannen deltog i uppsättningen av ett tält.

"Det är så otroligt tragiskt det som skett. Våra tankar går till den närmaste familjen och närstående", säger Svensk bilsports vd Anna Nordkvist i ett pressmeddelande.

Tävlingen, som skulle ha hållits i bilsporten drifting, har i samråd med inblandade ställts in.

André Spång/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Inrikes

Bil och kassaskåp funna i hamnbassäng

Kustbevakningen i Malmös hamn vid ett annat tillfälle. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Under en dykövning i Mellersta hamnen i Malmö hittades på torsdagen en bil i hamnbassängen, rapporterar Sydsvenskan.

Kustbevakningen kom till platsen och fiskade upp bilen. Under fredagen bärgade kustbevakningen även fyra kassaskåp i närheten av där man fann bilen.

Enligt polisen är bilen skriven på en bilmålvakt och den är inte anmäld stulen.

– Vi tror inte att det varit en olycka, någon har avsiktligen kört ner den är. Anledningen till det vet vi inte, säger polisens presstalesperson Calle Persson till TT.

Polisen har inte inlett någon förundersökning, utan avvaktar kustbevakningens fortsatta arbete.

Inrikes

Bilar under vatten i översvämmat Bohuslän

Översvämning vid en bensinstation på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT
Inrikes
Inrikes Regnovädret har orsakat flera översvämningar. I Bohuslän har drygt ett femtiotal larm kommit in under natten.
Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret.
– Nu forsar det över alla bräddar, säger han till TT.
PREMIUM

Regnet öste ner över delar av Sverige under natten.

– Det regnar på ordentligt med ett kraftigt stråk från Vättern ut mot Tjörn, och ett annat stråk från Medelpad ned över Jämtland och Dalafjällen med åska och intensivt regn. Det kommer att fortsätta under natten, sade Marie Stark på SMHI vid 03-tiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sålde båtar han inte ägde – fyra gånger

Motor- och segelbåtar i en båtklubb i Mälaren. Båtarna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den 41-årige hallänningen sålde vid minst fyra tillfällen båtar han inte ägde.

Mannen hämtade bilder på motor- och segelbåtar på nätet och använde dem i annonser på annonssajten Blocket. Han lurade därefter minst fyra spekulanter att lägga handpenningar – utan ha sett någon båt i verkligheten – och fick på så sätt ihop 80 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL