Ekonomi

Tidigare Teslachef säljer av aktier

Färska Teslabilar lämnar fabriken i Fremont i Kalifornien. Arkivbild.
Foto: Ben Margot/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Jérôme Guillen kan skratta hela vägen till banken.

Sedan den tidigare Teslachefen lämnade den amerikanska elbilstillverkaren den 10 juni har han sålt 216 000 aktier i bolaget, och därmed kunnat plocka ut uppskattningsvis 274 miljoner dollar, nästan 2,4 miljarder kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börsen på rekordnivå – Kinnevik vinnare

Stockholmsbörsen ligger på plus. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen nådde på onsdagen en ny rekordnivå. Det breda OMXS-indexet ökade med 0,9 procent jämfört med stängningen dagen före och avslutade för första gången över 1 000-nivån.

Det smalare OMXS30, som speglar utvecklingen för de allra mest omsatta aktierna, stängde på plus 0,5 procent.

Vinnare på OMXS30-listan var investmentbolaget Kinnevik, upp 3,4 procent. Även branschkollegan Investor gick starkt och steg 1,7 procent.

Största förlorare bland tungviktarna var Electrolux och Essity, som handlades ner 1 procent respektive 0,9 procent.

Parisbörsens CAC 40-index steg 0,3 procent. Även Londonbörsens FTSE 100-index klättrade 0,3 procent. I Frankfurt stängde DAX-index på plus 0,9 procent.

Ekonomi

Speciallag alternativ för att undvika cementkris

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) krävs på en plan för att möta hot om brist på cement. Arkivbild.
Foto: Nils-Petter Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen får inom kort in en oberoende analys av effekterna på jobb och byggande i landet om jätten Cementa tvingas upphöra med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland.
Lagstiftning övervägs för att vid krisläge kunna ge ett kort tillfälligt tillstånd.

– Jag vill inte spekulera om handlingsalternativen, men för mig är det viktigt att se till att eventuella konsekvenser minimeras, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT.

Baylan mötte på onsdagen riksdagens näringsutskott digitalt för att redogöra för "Åtgärder för att säkra tillgången på cement". Någon timme senare mötte han och bostadsminister Märta Stenevi (MP) företrädare för fack och företag i byggbranschen och gruvnäringen.

TT frågar Stenevi om Miljöpartiet kan tänka sig någon form av speciallag för att tillfälligt hantera konsekvenserna av Mark- och miljöverdomstolens avvisande av Cementas ansökan om fortsatt tillstånd och utökad brytning av kalksten till cement i Slite på Gotland.

Det nuvarande tillståndet gäller bara oktober ut, för en verksamhet som är dominerande i produktionen av cement i Sverige som används till betong i byggen av alla de slag.

Väntar på analys

Stenevi svarar att "det är inte aktuellt i dag" med någon speciallag. Hon hänvisar till att regeringen väntar på den oberoende analysen som beställts, om effekterna av ett eventuellt produktionsstopp.

– Om risken för väldigt allvarliga samhällskonsekvenser bekräftas så kommer vi inte att tveka att agera, säger Märta Stenevi.

Men juridiken och frågorna om vad regeringen egentligen kan göra beskrivs som oerhört komplicerade. Allt är inte juridiskt möjligt. De båda ministrarna betonar att regeringen inte på något sätt kan eller tänker lägga sig i den rättsliga processen som ännu pågår.

Cementa begärde den 22 juli prövningstillstånd i Högsta domstolen av målet och ärendet som Mark- och miljööverdomstolen avvisade den 6 juli. Domstolen ansåg att miljökonsekvensbeskrivningen var så dålig att den inte kunde prövas ens i sak. Det var bland annat påverkan på grundvattnet det gällde. I den tidigare instansen, Mark- och miljödomstolen, fick bolaget dock ja.

Näringslivet, byggbranschen och Cementa har varnat för att hundratusentals jobb står på spel. Sliteanläggningen svarar för tre fjärdedelar av företagets produktion och lejonparten av den svenska förbrukningen.

Ett slags undantagslag

Regeringskansliets jurister undersöker, erfar TT, om det skulle vara möjligt att ta fram en typ av undantagslag. Tanken är att regeringen skulle kunna ges bemyndigande att utfärda ett kort och tillfälligt tillstånd i syfte att vinna tid för omställning och för att mildra allvarliga effekter.

– Det som krävs nu är att regeringen gör klar och offentliggör sin konsekvensanalys och presenterar en plan för att säkra cement i Sverige, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M), efter mötet med Baylan.

Han säger sig vara besviken över beskeden, eller snarare avsaknad av sådana, från ministern. Besvikelsen delas av Camilla Brodin (KD) och Mattias Bäckström Johansson (SD).

– Han hade inget konkret att leverera, det är en besvikelse med tanke på att det har gått ett antal veckor då man hade kunnat fundera över vad som kan göras, säger Bäckström Johansson.

– Tiden rinner ut, säger Camilla Brodin.

Ibrahim Baylan kommenterar kritiken med att det är oppositionens roll att vara kritisk men att han och regeringen jobbar så snabbt det bara går för att få ett så fullgott underlag för beslut som möjligt.

– Först måste vi ha fakta på bordet, säger Baylan.

Miljödepartementet har som ett steg skickat ut ett förslag på remiss som ska ge Cementa möjlighet att fortsätta leda bort vatten från brottet i Slite efter den 31 oktober. Syftet är att skydda maskiner och anläggningar eftersom de kan förstöras av vatten om pumparna inte kan hållas i gång.

Lars Larsson/TT

Bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

FAKTA

Fakta: Domen om Cementa

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan.

Domstolen skriver: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Beskedet innebär att tillståndet för brytning av kalk- och märgelsten till cement i Västra brottet och File hajdar-täkten nära Slite på östra Gotland löper ut den 31 oktober 2021.

Betong är cement blandad med vatten, grus, sand och sten. Cementas lager av råvaror räcker någon månad.

Den 22 juli begärde Cementa prövningstillstånd i Högsta domstolen för att överklaga domen. Bolaget begär att domen ska undanröjas och den tidigare instansens ja till brytning ska gälla.

HD har sagt nej till att hantera målet med förtur.

Cementa hävdar att det finns allvarliga brister i hur Mark- och miljööverdomstolen har handlagt målet, till exempel vilken kompetens domstolen haft tillgång till samt att domen kom så långt efter huvudförhandlingen i oktober 2020.

Cementa begär att HD genom en deldom ska ge tillstånd att i ett år ytterligare bryta sten i enlighet med det nuvarande tillståndet.

Källor: Mark- och miljööverdomstolen, Cementa

Ekonomi

Byggbranschen: Ännu inga svar från regeringen

Catharina Elmsäter Svärd, vd på branschorganisationen Byggföretagen. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Byggbranschen är inte mindre orolig över Cementas framtid efter mötet med regeringen.
– Vi har än så länge inte något svar på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och bostads- och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) mötte på onsdagen flera representanter från berörda fack- och arbetsgivarorganisationer. Inför mötet krävde alla handling och en tidsplan av regeringen, med åtgärder för att hejda ett stopp i Cementas produktion i Slite på Gotland.

Tidigare har byggbranschen varnat för att tusentals arbeten hotas om regeringen inte kommer fram till en lösning. Men på mötet kom inga tydliga svar.

– Det går inte att ta miste på att regeringen ser allvarligt på frågan. Men realiteten är att vi än så länge inte har något svar på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för byggbranschens samlade organ Byggföretagen, efter mötet.

Ytterligare information

Byggföretagen lämnade för tre veckor in sina prognoser över vad som riskerar att hända om verksamheten på Gotland stoppas.

Som komplettering har regeringen begärt ytterligare information från berörda myndigheter och en oberoende konsultfirma. Svaren från dem väntas under nästa vecka.

– Man pratade om hur konsekvenserna skulle minimera riskerna men vi vill att riskerna elimineras. Vi vill inte ha ett stopp den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Förutom Byggföretagen deltog i mötet arbetsgivarorganisationen Svensk betong och Industriarbetsgivarna samt LO-facken IF Metall och Byggnads.

"Jag var tydlig med att en lösning behöver presenteras så fort som möjligt. Det är oacceptabelt att Sveriges betongförsörjning är så här känslig. Med allt samhällsbyggande som nu behövs, kommer vi i stället göra oss beroende av utlandet om vi stoppar verksamheten med så kort varsel", skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, i en kommentar på organisationens hemsida.

Inväntar underlag

Ingen plan presenterades under onsdagens möte utan regeringen inväntar de nya underlagen. Efter det ska en väg väljas och regeringen ska återigen träffa byggbranschen. Ett nytt möte väntas genomföras nästa vecka.

– När man lyssnar på ministern handlar det mer om att de ska bedöma vilka handlingsvägar de ska ta efter att de har sett konsekvensbeskrivningarna nästa vecka. Det regeringen säger är att det finns ett antal legala vägar att gå för att minimera konsekvenserna, vi fick dock inte reda på vilka de var. Det tycker jag är synd, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

TT: När behöver ni ett svar från regeringen?

– Egentligen senast i går. Det pågår redan förhandlingar och diskussioner om varsel mellan den fackliga sidan och de enskilda bolagen. Hade vi kunnat få något lugnande besked hade det underlättat. Ingen vill varsla i onödan, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Sophie Wichmann/TT

Ekonomi

Inbromsning för privatjobben i USA

Antalet sysselsatta i den privata sektorn ökar långsammare än tidigare, enligt ADP. Arkivbild.
Foto: Michael Conroy/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Antalet anställda i den privata sektorn i USA ökade långt mindre än förväntat under juli, enligt lönehanteringsföretaget ADP.

Under månaden tillkom 330 000 jobb, jämfört med nedreviderade 680 000 under juni. Ekonomer hade i genomsnitt räknar med en ökning med 695 000 jobb i juli, enligt Reuters enkät.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

GM vände till vinst och höjer prognosen

General Motors huvudkontor i Detroit, USA. Arkivbild.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den amerikanska biltillverkaren General Motors redovisar en nettovinst för andra kvartalet på 2,8 miljarder dollar, eller cirka 24 miljarder kronor. Det kan jämföras med förlusten under motsvarande period i fjol, under coronapandemins inledning, på 806 miljoner dollar.

GM höjer nu sin prognos för helåret 2021 och räknar med en vinst inom intervallet 7,7–9,2 miljarder dollar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Ekonomi

Kraftig vinstökning för The New York Times

Det går bra för The New York Times. Arkivbild.
Foto: Julio Cortez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

The New York Times redovisar en kraftig vinstökning under andra kvartalet, men antalet nya digitala prenumeranter är lägre än på länge.

Tidningens nettovinst uppgick till 54,3 miljoner dollar, omkring 470 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 23,7 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Regeringen överväger speciallag efter Cementadom

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) krävs på en plan för att möta hot om brist på cement. Arkivbild.
Foto: Nils-Petter Nilsson / TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen har beställt en oberoende analys av samhällseffekterna om Cementa tvingas upphöra med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst, erfar TT.
Och lagstiftning övervägs för att i ett krisläge kunna ge ett kort tillfälligt tillstånd.
PREMIUM

Men vägen fram beskrivs, från en insatt källa i regeringskansliet, som oerhört juridiskt komplicerad. Analysen av vad som är möjligt pågår ännu.

Och regeringens vägval avgörs även av vad den oberoende konsultrapporten kommer att säga om vilka samhällseffekterna blir, för bostadsbyggande, stora väg- och järnvägsprojekt och gruvindustrin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nedåt i juli för Volvo Cars – pandemin spökar

Volvo Cars försäljning sjönk med nio procent i juli, men jämförelsen görs med en ovanligt stark månad i fjol. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo Cars försäljning sjönk i juli, jämfört med förra året. Men det är inte förvånande. Pandemin spökar i siffrorna. Juli 2020 var en månad med ovanligt stor försäljning, när många länder lättade sina coronarestriktioner.
PREMIUM

Volvo sålde 8,7 procent färre bilar världen över förra månaden än i juli 2020. Men om vi i stället jämför med det mer normala året 2019, så var försäljningen nu i juli en ökning med drygt fyra procent.

– Det har varit en väldigt speciell situation, konstaterar Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL