Annons

Halv miljon döda i Brasilien – stora protester

Drygt en halv miljon människor har avlidit med covid-19 i Brasilien sedan pandemin inleddes. Under lördagen protesterade tusentals mot regeringens agerande under pandemin.
Publicerad 20 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Demonstranter uppmanar president Jair Bolsonaro att avgå under en protest i staden Cuiabá på lördagen.
Demonstranter uppmanar president Jair Bolsonaro att avgå under en protest i staden Cuiabá på lördagen.Foto: Andre Penner/AP/TT

En tredje våg sveper över det latinamerikanska landet, som har näst högst dödstal i världen i absoluta tal efter USA.

– Vår vaccinering, som skulle kunna påverka, är långsam och det finns inga tecken på restriktiva åtgärder – snarare motsatsen, säger epidemiologen Ethel Maciel till AFP.

Annons

Restauranger, barer och butiker håller öppet som vanligt i storstäderna. Samtidigt bedöms situationen som kritisk i 19 av Brasiliens 26 delstater, med över 80 procents beläggning av intensivvårdsplatserna.

Få vaccinerade

Brasiliens vaccinationsprogram inleddes i januari, men bara 11 procent av befolkningen är fullt vaccinerad och 29 procent har fått första dosen. President Jair Bolsonaro, som tidigare uttryckt skepsis mot vaccin, har lovat att hela befolkningen ska vara vaccinerad vid årets slut – något som experter håller för osannolikt.

Läkemedelstillverkaren Pfizer har sagt att de försökte sälja vaccin till Brasilien redan mellan augusti och november förra året, men att de inte fick svar.

Landsomfattande protester

Under demonstrationer i samtliga delstater och i huvudstaden Brasilia under lördagen bar människor plakat med texten "Bolsonaro måste avgå" och "500 000", med hänvisning till de hundratusentals människor som avlidit. Demonstranterna kritiserar presidenten för den långsamma vaccineringen och för hans skepsis mot munskydd och andra pandemiåtgärder, så som nedstängningar av affärsrörelser. I mars uppmanade han sina landsmän att "sluta gnälla" över pandemin.

Senaten utreder Jair Bolsonaros pandemihantering, med fokus på de försenade försöken att komma över vaccin samtidigt som regeringen prioriterade oprövade behandlingar mot covid-19. En opinionsmätning från förra månaden visar att Bolsonaros popularitet sjunkit kraftigt. Endast 24 procent av brasilianarna uppger att hans regering är "bra" eller "mycket bra".

Demonstrationer i São Paulo i Brasilien mot president Jair Bolsonaros agerande under pandemin.
Demonstrationer i São Paulo i Brasilien mot president Jair Bolsonaros agerande under pandemin.Foto: Marcelo Chello/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons