Annons

Danska bragden: Sinnessjukt att vi går vidare

Bragdlandslaget Danmark är klart för åttondelsfinal.
Efter Christian Eriksens hjärtstopp i EM-premiären reste sig danskarna och slutade på en nästintill osannolik andraplats i grupp B.
Detta efter att Danmark slagit Ryssland med 4–1 i gruppavslutningen samtidigt som Finland förlorade mot Belgien.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Danska spelarna gör vågen tillsammans med hemmapubliken på Parken i Köpenhamn.
Danska spelarna gör vågen tillsammans med hemmapubliken på Parken i Köpenhamn.Foto: Jonathan Nackstrand/Pool/AP/TT

– Det är så sinnessjukt att vi går vidare, säger 1–0-målskytten Mikkel Damsgaard till Danmarks Radio.

Det var nog få som trodde att Danmark skulle kunna komma tillbaka efter den dramatiska EM-premiären när stjärnspelaren Christian Eriksen, 29, drabbades av ett hjärtstopp i slutet av den första halvleken mot Finland (0–1) på Parken i Köpenhamn.

Annons

Efter att ha fått livräddande vård i närmare 20 minuter på Parken i Köpenhamn överlevde Eriksen och Interspelaren blev i fredags utskriven från Rigshospitalet med en inopererad hjärtstartare.

Damsgaard inledde målskyttet

Dagen innan – i torsdags – hade hans lagkamrater svarat för en heroisk insats och spelat ut Belgien under första halvlek, men när storstjärnan Kevin De Bruyne kom in efter paus kunde belgarna vända till en 2–1-seger.

Då var det den 20-årige Sampdoriaspelaren Mikkel Damsgaard en av de danska förgrundsfigurerna när han i sin blott fjärde landskamp ersatte Eriksen.

Mot Ryssland i gruppavslutningen intog han huvudrollen. I den 38:e minuten knorrade Damsgaard in 1–0 med ett läckert distansskott några meter från straffområdeslinjen. De 25 000 åskådarna – i princip bara danskar – på Parken exploderade.

– Förra matchen var något av det största jag uppnått. Ändå slår det här den upplevelsen. Det är helt fantastiskt att vara en del av det här, höra fansen och hela Danmark löpa amok när vi vinner och går vidare som tvåa. Det är fantastiskt, säger Damsgaard till DR, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Efter en knapp timme kom utökningen när det ryska försvaret svarade för en katastrofal hemåtpassning. Yussuf Poulsen snappade upp bollen och kunde rulla in 2–0 i öppet mål.

Den ryska straffen – som var billigt dömd – som Artiom Dziuba satte i den 70:e minuten blev endast en kortvarig skrämselhicka för danskarna.

Med kvarten kvar att spela kom beskedet att Belgien tagit ledningen med 1–0. Hela Parken jublade och då lossnade allt för Danmark.

Dansk urladdning

Chelseamittbacken Andreas Christensen dundrade in 3–1 från långt håll i den 79:e minuten och tre minuter senare utökade Joakim Mæhle till 4–1.

– Det här laget, de här spelarna. Det är fantastiskt att få vara en del av det, jag aldrig ens kunna drömma om att vara en del av något så stort. Det är en fantastisk känsla, säger Mikkel Damsgaard till DR.

Annons

Med de tre poängen slutar Danmark tvåa i grupp B efter Belgien (maximala nio poäng).

Nu väntar Wales i Amsterdam, Nederländerna, i åttondelsfinal på midsommardagen den 26 juni.

– Vi kommer med allt vi har och vi ska gå vidare från den också, säger Mikkel Damsgaard.

Daniel Kihlström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons