Finlands hopp lever – trots förlust: "Stolt"

Finland slet och slet men orkade inte stå emot favoriten Belgien i S:t Petersburg.
0–2 gör att man blir trea och missar chansen att säkra en plats i åttondelsfinalen.
Men hoppet lever fortfarande.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Finland fick ägna sig åt mycket försvarsspel.
Finland fick ägna sig åt mycket försvarsspel.Foto: Erik Simander/TT

Det var inte mycket framåt som hände för Finland. En formstark världsetta i form av Belgien berättigar en hel del försvarsspel för en mästerskapsdebutant som Finland.

Länge stod man också pall mot ett Belgien som hade storstjärnan Kevin De Bruyne i startelvan för första gången i mästerskapet.

Men i 74:e minuten kom det första belgiska målet när Finlands målvakt Lukas Hradecky råkade styra in en stolpretur och sju minuter senare satte Romelu Lukaku 2–0 – och därmed grusades Finlands möjligheter att kvalificera sig till åttondelsfinal som tvåa.

– Vi klarade inte målet vilket var att ta en poäng och gå vidare. Utifrån det är vi besvikna. Men överlag är jag väldigt stolt över det arbete som laget stod för mot ett väldigt starkt motstånd, säger Finlands förbundskapten Markku Kanerva.

Försvar tidigt

Finland fick redan från start sikta in sig på försvar. Belgien trillade boll i offensiven och farliga chanser saknades inte. Bland annat sköt Axel Witsel sköt över från ett fint läge strax utanför straffområdet och Jeremy Doku dribblade till sig ett skottläge och sköt hårt och välplacerat men Hradecky var med på noterna.

Finland höll halvleken ut, fick andas i 15 minuter och göra sig redo för nästa anstormning.

Andra halvlek fortsatte i ett liknande mönster. Det vill säga ett Belgien som dikterade tempot och ett Finland som blev inriktade på försvar.

Lukas Hradecky fick visa framfötterna ett flertal gånger. Bland annat med en fin reflexräddning på ett närskott av Eden Hazard.

Till slut fick dock Hradecky kapitulera – trodde han.

De Bruyne trädde in en passning till Romelu Lukaku som placerade in bollen i nät. Men Lukaku bedömdes efter VAR-granskning ha varit offside och dödläget fortsatte.

Men Belgien skulle få betalt för mödan.

35-årige mittbacken Thomas Vermaelen nådde högst på en hörna, nickade i stolpen varpå den studsade på Hradecky och in i mål. 2–0 kom genom Romelu Lukaku i 81:a minuten. Denna gång var han inte offside när han vände om och dunkade in bollen i nät.

"Stolt över alla"

Finland slutar därmed trea i grupp B på tre poäng då Danmark vann mot Ryssland med 4–1 och tog över andraplatsen. För att gå vidare som en av de fyra bästa treorna krävs det dock att resultatet i andra matcher går deras väg.

– Överlag är jag stolt över alla, hur orädda de var mot ett starkt lag. Vi har fortfarande en liten chans att gå vidare, men de andra resultaten har inte varit så bra för oss hittills. Förhoppningsvis får vi lite goda nyheter framöver, säger Markku Kanerva.

En tredjeplats på förhand i en grupp med Ryssland, Danmark och Belgien är dock något som förbundskaptenen inte kan vara missnöjd med.

– En tredjeplats i en grupp med så hög kvalitet är ett bra resultat för oss. Jag känner mig lite tom i det här ögonblicket, säger Kanerva.

– Det är minnesvärda matcher det här och jag tror att alla kommer kunna uppskatta det framöver.

Belgien är vidare som etta i gruppen och kommer att få spela åttondelsfinalen i Sevilla mot en av de fyra bästa grupptreorna.