Inrikes

Ingen gripen för mord i Sätra

Avspärrningar i Sätra centrum på söndagskvällen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ingen misstänkt skytt har gripits efter att en man sköts till döds och en annan skottskadades på en uteservering i Sätra i södra Stockholm på söndagskvällen.

Dödsoffret var en man i 25-årsåldern och den skadade är i 40-årsåldern. De var två av ett 20-tal personer som satt på uteserveringen i Sätra centrum och tittade på en match i fotbolls-EM. Det var god stämning tills flera smällar ljöd, berättar restaurangägaren för SVT Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Snickersglass återkallas efter etylenoxidfynd

Snickersglass återkallas. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin / TT
Inrikes
Inrikes

Godisproducenten Mars Wrigley återkallar två varianter av glassen Snickers som har visat sig innehålla bekämpningsmedlet etyylenoxid.

Det ena återkallandet gäller Snickers ice cream sexpack med bäst före-datum från 31 oktober 2022 fram till och med 30 april 2023. Den andra berörda glassen är Snickers extra med bäst före-datum från 31 oktober 2022 fram till och med 31 mars 2023.

Enligt Mars Wrigley är det företagets leverantör i Frankrike som funnit att en av ingredienserna i glassen innehåller en nivå av etylenoxid som är högre än vad som är tillåtet enligt EU-lagstiftningen. Bolaget uppger dock att nivån i själva glassen i sig är långt under de tillåtna gränserna.

Etylenoxid finns i tillsatsen fruktkärnmjöl som används som ett förtjocknings- och stabiliseringsämne i livsmedel. En rad produkter har den senaste tiden återkallats på grund av för hög nivå etylenoxid, bland annat ketchup, marmelad och ost.

Inrikes

Covid ökar risken för hjärtinfarkt och stroke

Covid ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, visar en ny studie från Umeå Univeristet.
Foto: Centers for Disease Control and Prevention/AP/TT
Inrikes
Inrikes Risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökar trefaldigt de första två veckorna efter covid-19, visar en ny studie från Umeå universitet som publicerats i The Lancet.

Syftet var att undersöka om covid-19 är en akut riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke, berättar Anne-Marie Fors Connolly, forskare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitet och huvudansvarig för studien.

– De första två veckorna efter covid-19 såg vi en trefaldigt ökad risk för hjärtinfarkt och ischemisk stroke, säger hon till TT.

Ischemisk innebär en stroke som orsakas av blodpropp.

Största studien hittills

Studien är baserad på samtliga 86 742 covid-19-patienter i Sverige mellan februari och 14 september 2020 och 348 481 kontrollpersoner. Forskarna jämförde förekomsten av hjärtinfarkt och stroke hos covid-19-patienterna med förekomsten hos kontrollindividerna.

Det är den hittills största publicerade studien som undersöker risken för hjärtinfarkt och stroke vid covid-19.

Risken beräknades med hjälp av två olika statistiska metoder, säger Fors Connolly.

– Vi fick likadana resultat i båda metoderna.

Vidare visar undersökningen att risken för hjärtinfarkt och stroke under vecka tre och fyra efter covid-19 ökar tvåfaldigt.

Viktigt att vaccinera sig

Varför risken för stroke och hjärtinfarkt ökar med covid-19 är inte känt.

– Studien visar hur viktigt det är att vaccinera sig. Särskilt för den äldre befolkningen, säger Anne-Marie Fors Connolly.

Ioannis Katsoularis, specialistläkare inom kardiologi och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin samt delad förstaförfattare till studien, håller med.

"Resultaten indikerar att akuta hjärt-och kärlkomplikationer kan representera en viktig klinisk manifestation av covid-19. Våra resultat visar också hur viktigt det är att vaccinera sig mot covid-19, särskilt äldre människor, som har högre risk för hjärt-kärlsjukdomar", säger han i ett pressmeddelande.

Inrikes

Svensk kvinna skadad i bussolycka i Tyskland

Bussen körde av vägen nära tyska Schoenwald, runt 50 kilometer söder om Berlin.
Foto: Fabian Sommer/AP/TT
Inrikes
Inrikes Flera personer skadades när en buss på väg från Belgrad i Serbien till Stockholm körde av vägen söder om Tysklands huvudstad Berlin. En av de skadade är en svensk kvinna, uppger utrikesdepartementet för TT.

Den svenska ambassaden i Berlin följer utvecklingen och har kontakt med lokala myndigheter, uppger Hedda Eriksson, presskommunikatör vid UD, till TT.

– Ambassaden har haft kontakt med lokala myndigheter som har bekräftat att en svensk medborgare fanns ombord.

TT: Känner ni till hur skadeläget ser ut?

– Det vi kan säga i nuläget är att vi känner till att det är en svensk kvinna som skadats i samband med olyckan.

UD kan in nuläget inte säga om anhöriga är kontaktade.

Totalt 19 personer skadade

Bussbolaget uppger för TT att två personer är allvarligt skadade, medan polisen sätter antalet till nio.

Polisen i Brandenburg skriver på sin hemsida att totalt 19 personer är skadade, varav nio allvarligt. Olyckan inträffade vid 10-tiden på fredagen. Passagerarna tillhörde en privat resegrupp och är i åldrarna 21–64, enligt polisen.

Enligt Stephan Loge, som är ansvarig politiker för distriktet Dahme-Spreewald, kommer de skadade passagerarna från Sverige, Tyskland, Serbien och Israel.

Sex helikoptrar

Under förmiddagen deltog sex helikoptrar, totalt 210 brandkårer, räddnings- och katastrofkontrollpersonal samt 72 räddningsfordon i insatsen.

Motorvägen stängdes för trafik i båda riktningarna, bland annat så att helikoptrarna kunde landa på vägbanan för att hämta de skadade, rapporterar den tyska radio- och tv-kanalen RBB 24.

I höjd med en parkering i Krausnicker Berge började bussen köra längs ett vägräcke, vilket gjorde att den välte. Orsaken till olyckan är inte känd och nu arbetar tekniska experter med att undersöka bussen och olycksplatsen.

Polisen håller på att underrätta anhöriga till de skadade. Nyhetsbyrån DPA rapporterar att flera skadade redan fått lämna sjukhuset.

"Ingen förklaring"

I ett mejl till TT skriver bussföretaget Rhein Main-Express på fredagseftermiddagen att de underrättats om att 17 människor skadats i bussolyckan. Bland dessa är två svårt skadade och övriga har lättare skador.

"Vi kan inte ge någon förklaring till olyckan. För knappt sex veckor sedan godkändes bussen för trafik och den motsvarar alla säkerhetskrav som ställs på modern teknik."

Rhein Main-Express skriver även att busschauffören blev skadad, men mår under omständigheterna bra. Han arbetar sedan 1,5 år för firman och har haft busskörkort i fem år. Han ska även ha iakttagit de föreskrivna vilopauser som gäller för långfärdsbussar.

Inrikes

Bitsk bäver borta trots protester

Den bäver som antas ha bitit en simmande kvinna har skjutits, trots protester från både allmänheten och Djurens rätt. Bäverbilden är tagen i annat sammanhang. Arkivbild
Foto: Ørn E. Borgen
Inrikes
Inrikes En bäver som antas ha attackerat en simmande kvinna är skjuten. Insändare och namnunderskrifter kunde inte stoppa bäverjakten.
PREMIUM

Länsstyrelsens beslut att tillåta skyddsjakt på en bitsk bäver ifrågasattes i flera insändare och Djurens rätt startade en digital namninsamling mot skjutningen, en insamling som fått mer än 6 800 underskrifter.

Dessutom överklagades länsstyrelsen beslut om skyddsjakt. Men det hjälpte inte, rapporterar NLT. En bäver, som antas vara den attackerande bävern, sköts någon gång under förra veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sorg och beslutsamhet vid begravning av polis

Kistan bärs ut ur Vasakyrkan i centrala Göteborg efter hedersbegravningen av den mördade polismannen.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Polismannen som sköts till döds i juni fick idag en hedersbegravning i Vasakyrkan i Göteborg.
– Alla i Polissverige känner en stor sorg, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.
Samtidigt finns en beslutsamhet att fortsätta polisarbetet.
PREMIUM

Kollegor till polismannen deltog i hedersbegravningen, bland annat som fanbärare. Efter ceremonin eskorterades begravningsbilen av mc-poliser när den lämnade Vasakyrkan.

Polismannen sköts när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. En 17-årig pojke är häktad misstänkt för dådet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Inrikes

Ung man skjuten med flera skott i Kärrtorp

En man hittades med skottskador i Kärrtorp i södra Stockholm.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus efter att ha hittats med livshotande skottskador i Kärrtorp i södra Stockholm på fredagsmorgonen.
PREMIUM

Polisen larmades till platsen av allmänheten strax före klockan 02.30. Mannen, som träffats av fler än ett skott, hittades utomhus vid Kärrtorps idrottsplats.

– Han blev skjuten på ena sidan av idrottsplatsen och tog sig själv över till den andra där han anträffades. Vi utför förstås tekniska undersökningar på båda de här platserna, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ungsossar ska ta kamp mot uppgivenhet

Det kan bli strid om ordförandeposten i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) när Philip Botström (bilden) lämnar efter sex år på helgens kongress. Både Amalia Rud Pedersen och Lisa Nåbo vill efterträda honom. Avbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det blir kamp mellan två kvinnor om ordförandeposten i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund.
Punkten om narkotikapolitik i det breda ungdomsprogrammet kan också få debatten att ta fart på helgens digitala kongress.
PREMIUM

– Vi kommer att ta beslut om ett helt nytt, färskt ungdomspolitiskt reformprogram, sade den avgående ordföranden Philip Botström till TT inför fredagens kongressinledning.

Siktet är inställt på unga som ska vara med och rösta för första gången i valet nästa höst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sommarlandsgäster fast i luften efter elavbrott

Entrén till Skara sommarland. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Elen gick på Skara Sommarland på fredagseftermiddagen. Alla attraktioner stannade – värst blev det för de som satt fast uppe i slänggungan Snake.

– Snake stannade cirka 15 meter upp i luften. Vi fick hjälpa ned de som satt där men det gick bra och ingen skadades, säger Janne Nilsson, vd för Skara sommarland, till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL