Annons

Publik i OS: "Tror alla vill tävla inför publik"

Det blir tillåtet med upp till 10 000 åskådare på OS-arenorna i Tokyo, meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK). Men om smittspridningen ökar kan det bli tomma läktare.
– Jag tror generellt att alla aktiva vill tävla inför publik, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Upp till 10 000 åskådare får se spelen på plats.
Upp till 10 000 åskådare får se spelen på plats.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

10 000 eller 50 procent av arenans kapacitet är det maxtak som IOK satt tillsammans med den japanska regeringen, den paralympiska kommittén samt styrande i Tokyo på ett möte under måndagen.

Peter Reinebo på Sveriges olympiska kommitté tycker att det var ett bra beslut.

Annons

– Det var väl ganska väntat att de skulle göra en reduktion. Sedan säger de att de ska vara noggranna med flödet in och ur arenorna. Det är positivt att man hittar en bra lösning, säger han.

Men Japans premiärminister Yoshihide Suga säger att smittspridningen i Tokyo är avgörande för om publik alls ska få vara på plats på läktarna.

– Vid ett nödläge kan vi inte utesluta ett OS utan publik, säger han.

I förra veckan lyftes nödläget i Tokyo, men om smittspridningen ökar kan det åter träda i kraft och Suga kallar läget just nu för "halv-nödläge".

Professor oroad

Tara Kirk Sell, före detta OS-silvermedaljör i simning och nu professor vid Johns Hopkins-universitetet, säger att hon inte är så orolig för smittspridning när publiken är på plats på arenorna, utan snarare när de tar sig till och från.

– Det måste definitivt finnas plats för åskådarna att sprida ut sig. Men det är inte arenorna jag oroar mig för – det är massförflyttningarna till och från dem samt att äta ute i stora grupper i anslutning till evenemangen, säger hon och tillägger att det är mycket svårare att organisera åskådarna än de aktiva.

Arrangörerna hoppas kunna gå ut med riktlinjer för kollektivtrafik och begränsningar för läktarbeteenden under den kommande veckan, men enligt IOK:s ordförande Tomas Bach måste alla åskådare, oavsett vaccinstatus, följa restriktionerna för att inte riskera böter.

"Väldigt stora arenor"

Reinebo ser ingen risk i att OS-bubblan ska spricka och idrottarna smittas.

– Nej, det är ju väldigt stora arenor vi pratar om. Det som ger smitta är ju närhet och det blir det inte nu. Det här är nog helt och hållet en bedömning som har att göra med åskådarna i sig och inflödet till och från arenor. Jag kan inte se någon ökad smittrisk för de aktiva. Ett klokt beslut och väl avvägt både för idrottare och för dem vi gästar som får möjlighet att titta, säger han.

Hur biljettförsäljningen ska gå till kommer att meddelas på onsdag men enligt OS-delegaten Toshiro Muto kommer biljettpriset förmodligen att sänkas med ungefär 50 procent. Inga utländska åskådare kommer att tillåtas.

Annons

Enligt IOK kommer drygt 80 procent av de aktiva och funktionärer som bor i OS-byn att vara vaccinerade.

OS fick i fjol skjutas upp ett år på grund av pandemin och en stor del av den japanska befolkningen (cirka 70 procent) vill inte att OS ska hållas i år heller. Att ställa in spelen eller flytta dem ytterligare ett år verkar dock inte vara aktuellt. Seiko Hashimoto, ordförande för Tokyo 2020, har tidigare sagt att det är 100 procent säkert att OS kommer att genomföras i sommar.

OS invigs den 23 juli.

Linnéa Engholm/TT

Göran Sundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons