Annons

Kanadensisk 14-åring till OS efter drömtid

Kanada har fått fram sin egen Sarah Sjöström. 14-åriga Summer McIntosh slog till med en superskräll och kvalade in till OS i Tokyo på 200 meter fritt.
Med tiden 1.56,19 är hon snabbast i historien i sin åldersgrupp och åtta i världen i år.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Penny Oleksiak, i mitten, hyllar 14-åriga Summer McIntosh som kvalade in till OS med en drömtid.
Penny Oleksiak, i mitten, hyllar 14-åriga Summer McIntosh som kvalade in till OS med en drömtid.Foto: Michael Sohn/AP/TT

– Hon har bara full gas, ingen broms, säger 21-åriga träningskompisen Penny Oleksiak som tog fyra OS-medaljer i Rio, varav guld på 100 meter fritt, till nyhetsbyrån Canadian Press.

Oleksiak blev tvåa efter McIntosh under det kanadensiska OS-kvalet, men var förhandsnominerad till Tokyo.

Annons

Enligt simsajten swimswam.com är McIntosh nu den snabbaste genom tiderna i sin åldersgrupp. Kinesiskan Ai Yanhan gjorde 1.56,46 i OS 2016 och Sarah Sjöström hade den näst snabbaste 14-årstiden på distansen när hon 2008 simmade på 1.57,34.

Det var ju det året som Sjöström slog igenom med EM-guld på 100 meter fjäril och debuterade i OS i Peking.

McIntosh sänkte sitt personliga rekord från försöken med 1,21 sekund.

– Det var ett riktigt roligt lopp. Jag visste att jag hade chansen om jag var med de första 100 meterna och kunde göra det bra sista 50. Det var min plan och det fungerade, säger McIntosh till Canadian Press.

Göran Sundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons