Annons

Lodjuren mår mest bara bra

De svenska lodjuren verkar må prima. Av de djur som obducerats i år hittades inget värre än en och annan trasig tand.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Svenska lodjur verkar må bra. Detta djur är fotat i en inhägnad vid den tyska nationalparken Harz. Arkivbild.
Svenska lodjur verkar må bra. Detta djur är fotat i en inhägnad vid den tyska nationalparken Harz. Arkivbild.Foto: Holger Hollemann/AP/DPA/TT

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som summerat läget efter obduktion av 80 djur. Dessa sköts i samband med vårens licensjakt. Resultatet visar att alla utom fyra hade gott hull, i övrigt handlade det om tarmparasiter, vilket är mycket vanligt, trasiga tänder och andra ganska harmlösa åkommor.

Varje år undersöks lo och andra rovdjur som fällts för att övervaka sjukdomar och förebygga utbrott hos vilda och tama djur. Just i år har dessutom hela lodjurshjärtan samlats in till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset som forskar kring försämrad njurfunktion och risk för hjärtsjukdom hos människor. Hjärtan från lodjur kan ge bättre förståelse om vissa djurarter har bättre skyddsmekanismer än människan.

Annons

"Kunskap om lodjurets hjärtmekanismer kan ge viktiga ledtrådar till hur patienter med njursjukdomar kan behandlas bättre", förklarar biolog Linda Thelin vid SVA i ett pressmeddelande.

Anna Lena Wallström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons