Inrikes

Otryggheten störst i södra Sverige

Flest uppger att de känner otrygghet och oro för brott i polisregion Syd, visar en ny sammanställning från Brå. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes Otrygghet och utsatthet för brott – skillnaderna mellan landets kommuner och stadsdelar är stora.
Störst är rädslan för att utsättas för brott i polisregion Syd, visar en ny sammanställning från Brottsförebyggande rådet.
PREMIUM

I skånska Bromölla kommun uppger flest personer otrygghet och oro för brott. Samtidigt är östra Göteborg den plats där flest svarat att de utsatts för brott.

Det är några av resultaten i Brottsförebyggande rådets (Brå) sammanställning av resultaten från Nationella trygghetsundersökningen 2019–2020 på kommunnivå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Norge öppnar gränsen mot Värmland

Från och med den 2 augusti blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän. Arkivbild.
Foto: Dag W. Grundseth/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Efter helgen blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Norges regering gav på fredagen besked om nya inreseregler från Värmland, som nu är grönlistat. Därmed är gränsen öppen och de tidigare kraven på testning innan inresa och karantän slopas.

Däremot måste man fylla i en anmälningsblankett och snabbtesta sig vid gränsen vid ankomst.

Även Norrbotten grönlistas. Ändringarna träder i kraft från den 2 augusti.

Krav på karantän införs däremot för regionerna Gotland, Halland, Skåne och Stockholm, som nu orange- eller rödlistas, rapporterar Verdens Gang.

Inrikes

Bilar under vatten i översvämmat Bohuslän

Översvämning vid en bensinstation på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT
Inrikes
Inrikes Regnovädret har orsakat flera översvämningar. I Bohuslän har drygt ett femtiotal larm kommit in under natten.
Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret.
– Nu forsar det över alla bräddar, säger han till TT.

Regnet öste ner över delar av Sverige under natten.

– Det regnar på ordentligt med ett kraftigt stråk från Vättern ut mot Tjörn, och ett annat stråk från Medelpad ned över Jämtland och Dalafjällen med åska och intensivt regn. Det kommer att fortsätta under natten, sade Marie Stark på SMHI vid 03-tiden.

Regn och åska har ställt till med problem på flera håll i landet. Blixtnedslag har orsakat skogsbränder i Västernorrland och regnet har lett till översvämningar – bland annat i Bohuslän och på sjukhuset i Kristianstad.

Räddningstjänsten i Bohuslän har under natten fått in ett femtiotal larm om översvämningar, rapporterar Expressen. Mest påverkat är Orust och Lysekil. Framför allt har larmen gällt översvämningar i fastigheter, men även vägar har svämmat över med reducerad framkomlighet för trafikanter som följd. Inga människor ska ha kommit till skada.

"Bara att gilla läget"

Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret sedan en bro svämmat över av nattens kraftiga regn. Han följer vattnets framfart i bäcken utanför.

– Nu forsar det över alla bräddar, säger han.

Översvämningarna har lagt vägen under vatten sedan bäcken stigit så mycket att bron över den inte går att köra på.

– Jag kan inte göra något, jag kan inte stoppa vattnet och inte bygga nya broar, så det är bara att gilla läget, säger han.

Förhoppningen är vattnet sjunker undan under dagen. I väntan bakar Fredrik Augustsson ut bröd- och bulldegarna han förberett. 50–60 kunder brukar det lilla bageriet ta emot varje dag under högsäsongen.

Båda vägarna översvämmade

Först när det blev ljust i morse upptäckte han vad som hänt under natten.

– Det finns två vägar hit, så jag tänkte att man kan ta den andra – men så gick jag ut och tittade och så var det helt översvämmat där också.

TT: Har du varit med om det här förut?

– Nej, absolut inte här. 2002 hade vi ett stort oväder på Orust med åska och blixtar, men då hade jag inget bageri, säger han.

"Har tömt en hel del villor"

Linus Stjernqvist på ledningscentralen för räddningstjänsten Mitt Bohuslän, som Lysekils, Uddevalla och Munkedals kommun ingår i, säger att räddningstjänsten varit i gång sedan klockan 03 natten till fredag.

– Vi har tömt en hel del villor. Det är mycket vatten, något utöver det vanliga. Det kommer att ta lång tid innan det har sjunkit undan, säger han.

Sveriges Radio P4 Väst rapporterar om dramatiska scener under översvämningarna. Kajsa Åkesson från Kungshamn skulle tidigt i morse till jobbet på länssjukhuset i Trollhättan, men tvingades vända.

– Vid Wiggersviks Camping stod bilar till hälften under vatten och jag mötte en man som simmat med sitt barn på axlarna, säger hon till radion.

Under fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för besvärligt väder även i mellersta Norrland, där det kan komma ihållande, kraftigt regn med inslag av mycket kraftiga skurar.

Helena Björk/TT

Jan Samuelsson/TT

Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Foto: Johan Nilsson/TT
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT

Inrikes

Sålde båtar han inte ägde – fyra gånger

Motor- och segelbåtar i en båtklubb i Mälaren. Båtarna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Den 41-årige hallänningen sålde vid minst fyra tillfällen båtar han inte ägde.

Mannen hämtade bilder på motor- och segelbåtar på nätet och använde dem i annonser på annonssajten Blocket. Han lurade därefter minst fyra spekulanter att lägga handpenningar – utan ha sett någon båt i verkligheten – och fick på så sätt ihop 80 000 kronor.

Nu åtalas mannen vid Varbergs tingsrätt för bedrägeri. Han erkänner brotten.

Enligt assistentåklagare Henrik Möller väntar fler åtal för bedrägerier utförda med hjälp av båt- och bilannonser.

Jan Samuelsson/TT

Inrikes

Kropp hittades i skog – utreds som mord

Polisen misstänker att mannen har mördats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

I torsdags förra veckan hittades en död person i ett skogsområde utanför Uppsala. Omständigheter gör att fyndet nu utreds som mord, uppger polisen.

– Kroppen hittades av en privatperson. Det har utförts en omfattande teknisk undersökning på plats, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

Den avlidne identifierades för några dagar sedan och det rör sig om en man i 20-årsåldern. Kroppen har undersökts av rättsläkare och dödsorsaken har kunnat fastställas, men polisen vill inte kommentera den närmare.

Inrikes

Man skuren i halsen på krog – en anhållen

En person har skadats i ett krogbråk i Linköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skurits i halsen på en krog i Linköping. Larmet kom strax före klockan 02 natten mot fredagen.

– Det har varit bråkigt på platsen, det är två personer som har bråkat och en av dem har tillfogats en sårskada i halsregionen, säger Lars Göran Nilseryd vid polisen till Corren.

Mannen fördes till sjukhus och opererades akut under natten. Vid 07.30 på fredagsmorgonen var hans tillstånd fortfarande allvarligt, enligt SVT Nyheter Öst.

En man i 20-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Inrikes

Stor ökning av tillfälliga uppehållstillstånd väntas

Migrationsverket väntar sig fler förlängningsansökningar av tillfälliga uppehållstillstånd de kommande åren. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes Efter den ändrade utlänningslagen kommer fler invandrare i Sverige ha tillfälliga uppehållstillstånd under längre tid. Antalet förlängningsansökningar väntas därför öka kraftigt de närmaste åren, enligt Migrationsverkets prognos.
– Det är ett enormt skifte som pågår, säger generaldirektören Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket höjer prognosen för inkomna förlängningsärenden inom anknytning till 17 000 ärenden från och med 2023 och till 30 000 ärenden för 2024. Detta ska jämföras med cirka 10 000 ärenden per år enligt myndighetens tidigare prognoser.

Den nya prognosen är gjord utifrån den ändrade utlänningslagen som började gälla den 20 juli, efter att den tillfälliga lagen löpte ut den 19 juli.

Den största förändringen i lagen är att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel för de som beviljas asyl, med undantag för kvotflyktingar, i stället för permanenta som varit huvudregeln sedan 1984 och fram till flyktingkrisen 2015.

För att få permanent rätt att stanna krävs att den sökande har haft minst tre år av tillfälliga uppehållstillstånd och kan försörja sig själv. Migrationsverket väntar sig nu både fler och mer utredningskrävande ärenden ju längre en person vistats i landet.

– På det stora hela blir det fler ärenden för oss, även om det är färre antal människor. Det är för att vi kommer att ha fler förlängningsärenden och det får även en ackumulerande effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik till TT.

"Får ställa om"

Enligt Mikael Ribbenvik har myndigheten resurser för att möta det ökande antalet ansökningar de närmaste åren, samtidigt som man står inför en stor omställning.

– Vi får ställa om kompetenserna och ha fler som jobbar med vissa ärendeslag än tidigare, men det är även omfattande utbildningsinsatser i och med den nya lagen. Sedan kommer vi nog också se att vi behöver göra stora insatser i takt med att praxis för den nya lagen sätter sig.

TT: Kan det bli aktuellt med nyrekryteringar?

– Myndigheten på det stora hela minskar, men även en organisation som minskar har ett omfattande rekryteringsbehov. Vi rekryterar ju personer hela tiden.

Färre medborgarskapsansökningar

Samtidigt skriver Migrationsverket ned prognosen för inkomna medborgarskapsansökningar med 4 000 för 2024. Myndigheten väntar sig en förskjutning av ansökningarna, då det i regel krävs att sökande har permanent uppehållstillstånd för att beviljas svenskt medborgarskap.

– Där är vi inne i en puckel just nu. Det beror på att väldigt många människor kom och fick tillstånd för fem år sedan och därför har vi väldigt många medborgarskapsärenden och långa väntetider, säger Mikael Ribbenvik och fortsätter:

– I takt med att den här lagstiftningen införs kommer vi se att detta påverkar medborgarskapsärenden väldigt mycket. Det blir betydligt färre ansökningar men det kommer märkas först efter 2024.

För att korta handläggningstiderna pågår en förstärkning av prövningsresurserna. Myndigheten räknar med att avgöra cirka 120 000 medborgarskapsärenden nästa år jämfört med 60 000–80 000 per år under 2018-2020.

– 2023 är vi i kapp med det, då kommer vi att ligga på sex månader.

Sänker asylprognos

Nedtrappade reserestriktioner väntas leda till att fler söker asyl i Sverige under det andra halvåret i år och efter pandemin antas antalet asylsökande närma sig de nivåer som innan pandemin bröt ut.

Trots det sänker Migrationsverket prognosen över hur många som väntas söka asyl i Sverige under året till cirka 13 000, en minskning med 2 000 personer jämfört med föregående prognos.

– Det är ett enormt skifte som pågår mellan ärendeslag. Förr var asyl det absolut största ärendeslaget, nu är det det minsta. Nu har vi betydligt fler arbetstillståndsärenden och medborgarskapsärenden.

En av orsakerna är att införandet av en lista över säkra ursprungsländer bedöms påverka antalet asylsökande framöver. Listan ger Migrationsverket rätt att avvisa personer från länder på listan med omedelbar verkan.

Migrationsverket har också fattat ett beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan med anledning av det snabbt förändrade säkerhetsläget i landet. Beslutet innebär att inga avvisnings- eller utvisningsbeslut kommer att verkställas till landet. Detta gör att prognosen för antalet självmant återvända under året, justeras ned med 1 900 utresta personer jämfört med föregående prognos.

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Migrationsverkets prognos

Prognosen utgår från Migrationsverkets tillgängliga medel för perioden 2021-2024. Migrationsverkets budget för 2021 uppgår till cirka 4,27 miljarder kronor.

Asyl, förstagångsansökningar: 13 000

Asyl, förlängningsansökningar: 32 000

Arbetsmarknadsärenden: 87 000

Studerandeärenden: 24 000

Anknytningsärenden: 42 000

Medborgarskapsärenden: 76 000

Källa: Migrationsverket

Inrikes

Löfven om vårddiskriminering: "Vidrigt"

DN:s granskning väcker ilska hos statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar nu på Dagens Nyheters granskning som i veckan visade att vårdgivare över hela Sverige tillåter patienter att välja att enbart vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mördad polisman begravs i eftermiddag

Blommor, ljus och hälsningar vid platsen där en polis sköts till döds i Biskopsgården. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes I eftermiddag hålls begravningen av den polisman som sköts till döds i Biskopsgården för en månad sedan. Ceremonin hålls i Vasakyrkan i centrala Göteborg.
Några timmar senare hålls en ceremoni som är öppen för allmänheten.
PREMIUM

Polismannen sköts när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. En 17-årig pojke är häktad misstänkt för mordet.

Vasakyrkan uppges bli fullsatt med 125 närvarande personer under begravningen. I en annan lokal kommer poliser och militärer att följa ceremonin via en livesändning. Den skjutne polismannen hade tidigare tjänstgjort inom försvaret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL