Utrikes

Raisi vill ha bättre grannsämja för Iran

Ebrahim Raisi har nu hållit sin första presskonferens sedan han vunnit presidentvalet i Iran.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Irans tillträdande president Ebrahim Raisi säger att hans regering inte kommer att tillåta förhandlingar om kärnenergiavtalet bara för sakens skull – utan enbart om de gynnar nationella intressen.

– Vår utrikespolitik kommer inte att begränsas till kärnenergiavtalet. Vi kommer att interagera med omvärlden, säger Raisi på sin första presskonferens efter valsegern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Första afghanska tolkarna framme i USA

Före detta tolkar i Afghanistan vid en demonstration vid USA:s ambassad i Kabul tidigare i sommar. Arkivbild.
Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det första flyget med runt 200 afghanska tolkar som arbetat för den amerikanska militären i Afghanistan har anlänt till USA, meddelar president Joe Biden.

De kommer nu att genomgå hälsokontroller och annan handläggning innan de får komma till nya hem i olika delar av landet. Samtliga har testats för coronaviruset och kommer att erbjudas vaccin.

Tanken är att tusentals afghanska tidigare medarbetare och deras anhöriga ska få komma till USA för att skydda dem från eventuella hämndaktioner från talibanerna.

Evakueringarna kommer i samband med att USA närmar sig det slutgiltiga tillbakadragandet av sina trupper i landet.

"I dag är en viktig milstolpe när vi fortsätter att uppfylla vårt löfte till de tusentals afghaner som arbetat sida vid sida med amerikanska soldater och diplomater under de senaste 20 åren i Afghanistan", säger Joe Biden i ett uttalande.

Sammanlagt kan det bli aktuellt att evakuera över 50 000 personer.

Utrikes

Nio års fängelse för Hongkongaktivist

Polisen förbereder sig för Tong Ying-Kits ankomst till domstolen på fredagen.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den första person som dömts enligt den kontroversiella nya säkerhetslagen i Hongkong ska tillbringa nio år i fängelse.

24-årige Tong Ying-Kit blev tidigare i veckan dömd för terrorismbrott samt för att ha manat till separatism i samband med protesterna i Hongkong. Själva påföljden, en nio år lång fängelsedom, meddelades under fredagen.

Tong Ying-Kit uppger efter att domen meddelats att både domen och påföljden kommer att överklagas.

Fallet har följts noga då det anses kunna visa hur de kinesiska myndigheterna har tänkt att använda den nya säkerhetslagen, som har fördömts av en lång rad länder. Kritikerna anser att lagen är ett sätt för regimen i Peking att begränsa Hongkongbornas friheter och utarma regionens tidigare relativa oberoende från Fastlandskina.

Secession och terror

Tong Ying-Kit körde den 1 juli förra året in i tre poliser med en flagga med slagorden "Befria Hongkong – vår tids revolution", vilket innebär att han enligt myndigheterna uppmanade till secession, alltså att separera Hongkong från Kina. Att han körde in i poliserna bedöms som terrordåd.

Rättegången avgjordes inte av en jury. I stället var det de tre domarna, Esther Toh, Anthea Pang och Wilson Chan, som valts ut av Hongkongs ledare Carrie Lam för att hantera fall med koppling till nationell säkerhet, som beslutade domen.

Fallet kom att handla mycket om själva slagordens betydelse. Domarna bedömde i tisdagens dom att de kunde leda till att andra inspireras till separatism.

60 andra

Det nioåriga straffet är en kombination av en dom på sex och ett halvt år för att ha uppmanat till separatism och åtta år för terroristaktiviteter. En del av tiden kommer straffen att löpa parallellt, vilket ger en total tid på nio år.

60 andra personer väntar nu på rättegång i enlighet med den nya lagen.

Människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har kritiserat domen som de anser inför nya gränser i yttrandefriheten.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress den 30 juni 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder samt EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Utrikes

80 procent vaccinerade innan Australien öppnar

Australiens premiärminister Scott Morrison tidigare i juli.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Australien kan börja öppna sina gränser mot utvalda länder när minst 80 procent av landets vuxna befolkning är vaccinerad mot covid-19, enligt premiärminister Scott Morrison.

Den vaccinationsnivån skulle leda till att de så kallade "resebubblorna", som tillåter resor till och från utvalda länder, kan återupptas, enligt Morrison.

Australien har tidigare haft ett sådant arrangemang med Nya Zeeland, men det avbröts i förra veckan på grund av ökande smittotal i Australien. Storstadsområdet Sydney, där en femtedel av landets 25 miljoner invånare bor, kämpar nu mot det värsta covidutbrottet på över ett år.

"Särskilda regler" ska gälla för vaccinerade eftersom de innebär en lägre risk för samhället, uppger premiärministern vidare.

Men vaccinationsmålet är ännu långt borta. Endast 14,5 procent av australierna är fullt vaccinerade och 17,7 procent har fått en första dos.

Utrikes

EU går om USA i antal vaccindoser

En kvinna får en dos vaccin mot covid-19 i Paris. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vaccinationerna i Europa har fortsatt i stadig takt under sommaren, men takten har mattats av i USA. Det har lett till att EU:s 27 medlemsstater nu sammanlagt har gett fler vaccindoser räknat per 100 invånare än USA, rapporterar The New York Times.

Tidigare i år var situationen omvänd. När EU-länderna i våras hade svårt att få tillräckligt med doser snabbt nog var USA var mer framgångsrikt på den fronten, tillsammans med Storbritannien och Israel.

Dock har vaccinkampanjerna i USA på senare tid tappat i fart – delvis på grund av ett större vaccinmotstånd än i EU-länderna, där runt 75 procent av befolkningen anser att vaccin är det enda sättet att stoppa pandemin, enligt en stor enkät i maj.

EU-länderna hade i tisdags gett 102,66 vaccindoser per 100 personer, medan USA hade gett 102,44, enligt statistiksajten Our World in Data.

Tidigare i sommar gick EU även om USA när det gäller hur många som har fått en första spruta. I nuläget har 58 procent av invånarna i EU fått en dos, jämfört med 56,5 i USA.

Bland vuxna i EU har över 70 procent fått en första spruta vaccin mot covid-19.

Utrikes

USA fördömer "trakasserier" av journalister

Kinesisk militär evakuerar invånare i samband med översvämningarna i staden Zhengzhou.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes USA är "mycket oroat" över behandlingen av utrikeskorrespondenter som bevakar de dödliga översvämningarna i Kina, sade en talesperson för USA:s utrikesdepartement på torsdagen.
PREMIUM

Uttalandet kommer ett dygn efter att Peking anklagat brittiska BBC för att sprida "fake news" eller desinformation. Kinas missnöje gäller rapporteringen om de översvämningar i staden Zhengzhou som orsakat minst 14 dödsfall och ledde till att över 500 pendlare blev instängda när stadens tunnelbanesystem svämmade över i rusningstid.

I samband med händelserna omringades nyhetsbyrån AFP:s reportrar av en grupp män och tvingades radera bilder på en översvämmad tunnel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Utrikes

Nya Zeeland gör omvändelseterapi straffbart

Nya Zeeland har beslutat att göra omvändelseterapi straffbart. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Omvändelseterapi som syftar till att ändra eller undertrycka någons sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck ska bli straffbart i Nya Zeeland, rapporterar tidningen NZ Herald.

De åtgärder som finns med i lagförslaget syftar till att stoppa terapitypen, som varken fungerar eller är särskilt betrodd, säger justitieminister Kris Faafoi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Filippinerna återinför militärt avtal med USA

USA:s försvarsminister Lloyd Austin skakar hand med Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana efter deras möte i Manila.
Foto: Rolex dela Pena/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Filippinernas president Rodrigo Duterte meddelade i februari förra året att man skulle avsluta avtalet om gästande styrkor (VFA) med USA. Nu backar Filippinerna från beslutet och meddelar att uppgörelsen gäller "i full kraft" igen.

– I går kväll, efter mötet mellan minister Austin och presidenten, beslutade presidenten att återkalla, eller dra tillbaka, avslutningsbrevet för VFA, säger Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana under USA:s försvarsminister Lloyd Austins besök i huvudstaden Manila.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Saudiarabien öppnar för vaccinerade

Trädgårdarna i Diriyah utanför Saudiarabiens huvudstad Riyad. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Saudiarabien öppnar sina gränser för fullvaccinerade utländska turister, efter att de hållits stängda i 17 månader, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå.

För att bli insläppt i landet och slippa sitta i karantän måste man vara vaccinerad med något av de vaccin mot covid-19 som är godkända i Saudiarabien: Pfizer-Biontech, Astra Zeneca, Moderna eller Johnson & Johnson (Janssen).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL