Annons

Andersson: "Man ska få älska vem man vill"

Fotbollsarenan i München får inte lysas upp i regnbågens färger i Tysklands match mot Ungern.
På presskonferensen inför matchen mot Polen fick Janne Andersson frågan om vad han tycker.
– Det är bedrövligt och sorgligt att vi 2021 ska behöva prata om de här frågorna, säger han.
Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Janne Andersson. Arkivbild.
Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Förra veckan godkände parlamentet i Ungern en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga. En lag som kritiserats av människorättsorganisationer och som ska utredas av EU-kommissionen.

Inför onsdagens EM-match mellan Tyskland och Ungern på Allianz Arena ville kommunfullmäktige i München lysa upp arenan i regnbågsfärger – för att visa solidaritet med HBTQ-personer i Ungern. Men det tillåter inte Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Annons

– Till att börja med är det bedrövligt och sorgligt att vi 2021 ska behöva prata om de här frågorna. Att man som människa inte ska få älska och leva med vem man vill utan att man ska lagstifta på ett konstigt sätt som man tydligen gjort i Ungern. Där är jag väldigt klar med vad jag tycker. Jag har själv gått i Pridetåget vid ett flertal tillfällen och det är en fullständig självklarhet att man ska få älska vem man vill, säger Janne Andersson.

"Kan inte regelverk"

Förbundskaptenen fortsätter:

– Uefas ställningstagande får du fråga Uefa om. Jag kan inte regelverk och hur det fungerar, men jag tycker att det är bedrövligt att vi ens ska behöva prata om grundfrågan i det här fallet, säger han.

Sverige kan komma att sluta trea i gruppen och därmed spela åttondelsfinal i Budapest. Men Andersson känner ingen oro över att åka och spela i landet.

– Inte utifrån det här perspektivet. Har man bestämt att det ska spelas där får man gilla läget och åka dit och spela. Men det är tråkigt att sitta och prata om grundfrågan 2021.

Larsson instämmer

Lagkaptenen Sebastian Larsson delar samma åsikt som Janne Andersson. Men en manifestation av något slag är inget spelargruppen har diskuterat.

– Det är inget som vi har diskuterat i laget så till vida att göra något på det sättet. Sedan vill jag instämma med det som Janne sa, att det är en fullständig självklarhet för mig att varje människa ska få bestämma själv vem man älskar och vill leva med. Grundinställningen är en självklarhet. Men så till vida vad som är tillåtet eller inte och någon djupare diskussion kring det har vi spelare inte gått in på nu. Men det är klart att vi pratar om detta, vi följer ju medialt vad som händer i ett mästerskap, säger han.

Anton Johansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons