Inrikes

Palmeutpekande får svidande kritik av JO

Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll i juni i fjol en digital pressträff om Palmeutredningen. Krister Petersson pekade ut Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som statsminister Olof Palmes trolige mördare.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Alla är oskyldiga till brott tills en domstol bestämt något annat. Chefsåklagare Krister Petersson får nu kraftig kritik för hur den sedan flera år avlidne Stig Engström presenterades som en trolig Palmemördare.
PREMIUM

Vid en pressträff den 10 juni 2020 presenterade chefsåklagare Krister Petersson sitt beslut att lägga ned förundersökningen om mordet på Olof Palme. Beskedet blev att utredningen läggs ned, men att det inte går att "komma runt" en person: Stig Engström. Om dagens Palmegrupp varit aktiv för 34 år sedan hade "Skandiamannen", som Engström kallats, blivit anhållen som skäligen misstänkt för mordet, enligt åklagaren.

Fyra månader tidigare sade Krister Petersson i tv-programmet Veckans brott att han var optimistisk om att kunna presentera den som var ansvarig för mordet på Olof Palme innan halvårsskiftet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bilar under vatten i översvämmat Bohuslän

Översvämning vid en bensinstation på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT
Inrikes
Inrikes Regnovädret har orsakat flera översvämningar. I Bohuslän har drygt ett femtiotal larm kommit in under natten.
Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret.
– Nu forsar det över alla bräddar, säger han till TT.

Regnet öste ner över delar av Sverige under natten.

– Det regnar på ordentligt med ett kraftigt stråk från Vättern ut mot Tjörn, och ett annat stråk från Medelpad ned över Jämtland och Dalafjällen med åska och intensivt regn. Det kommer att fortsätta under natten, sade Marie Stark på SMHI vid 03-tiden.

Regn och åska har ställt till med problem på flera håll i landet. Blixtnedslag har orsakat skogsbränder i Västernorrland och regnet har lett till översvämningar – bland annat i Bohuslän och på sjukhuset i Kristianstad.

Räddningstjänsten i Bohuslän har under natten fått in ett femtiotal larm om översvämningar, rapporterar Expressen. Mest påverkat är Orust och Lysekil. Framför allt har larmen gällt översvämningar i fastigheter, men även vägar har svämmat över med reducerad framkomlighet för trafikanter som följd. Inga människor ska ha kommit till skada.

"Bara att gilla läget"

Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret sedan en bro svämmat över av nattens kraftiga regn. Han följer vattnets framfart i bäcken utanför.

– Nu forsar det över alla bräddar, säger han.

Översvämningarna har lagt vägen under vatten sedan bäcken stigit så mycket att bron över den inte går att köra på.

– Jag kan inte göra något, jag kan inte stoppa vattnet och inte bygga nya broar, så det är bara att gilla läget, säger han.

Förhoppningen är vattnet sjunker undan under dagen. I väntan bakar Fredrik Augustsson ut bröd- och bulldegarna han förberett. 50–60 kunder brukar det lilla bageriet ta emot varje dag under högsäsongen.

Båda vägarna översvämmade

Först när det blev ljust i morse upptäckte han vad som hänt under natten.

– Det finns två vägar hit, så jag tänkte att man kan ta den andra – men så gick jag ut och tittade och så var det helt översvämmat där också.

TT: Har du varit med om det här förut?

– Nej, absolut inte här. 2002 hade vi ett stort oväder på Orust med åska och blixtar, men då hade jag inget bageri, säger han.

"Har tömt en hel del villor"

Linus Stjernqvist på ledningscentralen för räddningstjänsten Mitt Bohuslän, som Lysekils, Uddevalla och Munkedals kommun ingår i, säger att räddningstjänsten varit i gång sedan klockan 03 natten till fredag.

– Vi har tömt en hel del villor. Det är mycket vatten, något utöver det vanliga. Det kommer att ta lång tid innan det har sjunkit undan, säger han.

Sveriges Radio P4 Väst rapporterar om dramatiska scener under översvämningarna. Kajsa Åkesson från Kungshamn skulle tidigt i morse till jobbet på länssjukhuset i Trollhättan, men tvingades vända.

– Vid Wiggersviks Camping stod bilar till hälften under vatten och jag mötte en man som simmat med sitt barn på axlarna, säger hon till radion.

Under fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för besvärligt väder även i mellersta Norrland, där det kan komma ihållande, kraftigt regn med inslag av mycket kraftiga skurar.

Helena Björk/TT

Jan Samuelsson/TT

Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Foto: Johan Nilsson/TT
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT

Inrikes

Sålde båtar han inte ägde – fyra gånger

Motor- och segelbåtar i en båtklubb i Mälaren. Båtarna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Den 41-årige hallänningen sålde vid minst fyra tillfällen båtar han inte ägde.

Mannen hämtade bilder på motor- och segelbåtar på nätet och använde dem i annonser på annonssajten Blocket. Han lurade därefter minst fyra spekulanter att lägga handpenningar – utan ha sett någon båt i verkligheten – och fick på så sätt ihop 80 000 kronor.

Nu åtalas mannen vid Varbergs tingsrätt för bedrägeri. Han erkänner brotten.

Enligt assistentåklagare Henrik Möller väntar fler åtal för bedrägerier utförda med hjälp av båt- och bilannonser.

Jan Samuelsson/TT

Inrikes

Kropp hittades i skog – utreds som mord

Polisen misstänker att mannen har mördats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

I torsdags förra veckan hittades en död person i ett skogsområde utanför Uppsala. Omständigheter gör att fyndet nu utreds som mord, uppger polisen.

– Kroppen hittades av en privatperson. Det har utförts en omfattande teknisk undersökning på plats, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

Den avlidne identifierades för några dagar sedan och det rör sig om en man i 20-årsåldern. Kroppen har undersökts av rättsläkare och dödsorsaken har kunnat fastställas, men polisen vill inte kommentera den närmare.

Inrikes

Man skuren i halsen på krog – en anhållen

En person har skadats i ett krogbråk i Linköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skurits i halsen på en krog i Linköping. Larmet kom strax före klockan 02 natten mot fredagen.

– Det har varit bråkigt på platsen, det är två personer som har bråkat och en av dem har tillfogats en sårskada i halsregionen, säger Lars Göran Nilseryd vid polisen till Corren.

Mannen fördes till sjukhus och opererades akut under natten. Vid 07.30 på fredagsmorgonen var hans tillstånd fortfarande allvarligt, enligt SVT Nyheter Öst.

En man i 20-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Inrikes

Stor ökning av tillfälliga uppehållstillstånd väntas

Migrationsverket väntar sig fler förlängningsansökningar av tillfälliga uppehållstillstånd de kommande åren. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes Efter den ändrade utlänningslagen kommer fler invandrare i Sverige ha tillfälliga uppehållstillstånd under längre tid. Antalet förlängningsansökningar väntas därför öka kraftigt de närmaste åren, enligt Migrationsverkets prognos.
– Det är ett enormt skifte som pågår, säger generaldirektören Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket höjer prognosen för inkomna förlängningsärenden inom anknytning till 17 000 ärenden från och med 2023 och till 30 000 ärenden för 2024. Detta ska jämföras med cirka 10 000 ärenden per år enligt myndighetens tidigare prognoser.

Den nya prognosen är gjord utifrån den ändrade utlänningslagen som började gälla den 20 juli, efter att den tillfälliga lagen löpte ut den 19 juli.

Den största förändringen i lagen är att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel för de som beviljas asyl, med undantag för kvotflyktingar, i stället för permanenta som varit huvudregeln sedan 1984 och fram till flyktingkrisen 2015.

För att få permanent rätt att stanna krävs att den sökande har haft minst tre år av tillfälliga uppehållstillstånd och kan försörja sig själv. Migrationsverket väntar sig nu både fler och mer utredningskrävande ärenden ju längre en person vistats i landet.

– På det stora hela blir det fler ärenden för oss, även om det är färre antal människor. Det är för att vi kommer att ha fler förlängningsärenden och det får även en ackumulerande effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik till TT.

"Får ställa om"

Enligt Mikael Ribbenvik har myndigheten resurser för att möta det ökande antalet ansökningar de närmaste åren, samtidigt som man står inför en stor omställning.

– Vi får ställa om kompetenserna och ha fler som jobbar med vissa ärendeslag än tidigare, men det är även omfattande utbildningsinsatser i och med den nya lagen. Sedan kommer vi nog också se att vi behöver göra stora insatser i takt med att praxis för den nya lagen sätter sig.

TT: Kan det bli aktuellt med nyrekryteringar?

– Myndigheten på det stora hela minskar, men även en organisation som minskar har ett omfattande rekryteringsbehov. Vi rekryterar ju personer hela tiden.

Färre medborgarskapsansökningar

Samtidigt skriver Migrationsverket ned prognosen för inkomna medborgarskapsansökningar med 4 000 för 2024. Myndigheten väntar sig en förskjutning av ansökningarna, då det i regel krävs att sökande har permanent uppehållstillstånd för att beviljas svenskt medborgarskap.

– Där är vi inne i en puckel just nu. Det beror på att väldigt många människor kom och fick tillstånd för fem år sedan och därför har vi väldigt många medborgarskapsärenden och långa väntetider, säger Mikael Ribbenvik och fortsätter:

– I takt med att den här lagstiftningen införs kommer vi se att detta påverkar medborgarskapsärenden väldigt mycket. Det blir betydligt färre ansökningar men det kommer märkas först efter 2024.

För att korta handläggningstiderna pågår en förstärkning av prövningsresurserna. Myndigheten räknar med att avgöra cirka 120 000 medborgarskapsärenden nästa år jämfört med 60 000–80 000 per år under 2018-2020.

– 2023 är vi i kapp med det, då kommer vi att ligga på sex månader.

Sänker asylprognos

Nedtrappade reserestriktioner väntas leda till att fler söker asyl i Sverige under det andra halvåret i år och efter pandemin antas antalet asylsökande närma sig de nivåer som innan pandemin bröt ut.

Trots det sänker Migrationsverket prognosen över hur många som väntas söka asyl i Sverige under året till cirka 13 000, en minskning med 2 000 personer jämfört med föregående prognos.

– Det är ett enormt skifte som pågår mellan ärendeslag. Förr var asyl det absolut största ärendeslaget, nu är det det minsta. Nu har vi betydligt fler arbetstillståndsärenden och medborgarskapsärenden.

En av orsakerna är att införandet av en lista över säkra ursprungsländer bedöms påverka antalet asylsökande framöver. Listan ger Migrationsverket rätt att avvisa personer från länder på listan med omedelbar verkan.

Migrationsverket har också fattat ett beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan med anledning av det snabbt förändrade säkerhetsläget i landet. Beslutet innebär att inga avvisnings- eller utvisningsbeslut kommer att verkställas till landet. Detta gör att prognosen för antalet självmant återvända under året, justeras ned med 1 900 utresta personer jämfört med föregående prognos.

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Migrationsverkets prognos

Prognosen utgår från Migrationsverkets tillgängliga medel för perioden 2021-2024. Migrationsverkets budget för 2021 uppgår till cirka 4,27 miljarder kronor.

Asyl, förstagångsansökningar: 13 000

Asyl, förlängningsansökningar: 32 000

Arbetsmarknadsärenden: 87 000

Studerandeärenden: 24 000

Anknytningsärenden: 42 000

Medborgarskapsärenden: 76 000

Källa: Migrationsverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Områden där e-legitimation har haft stor påverkan - betalningar, casino och mer

www.nya-casinon.online

Det kan kännas som en evighet sedan vi såg den något primitiva introduktionen av elektronisk legitimation här i Sverige. Den gick att använda, men dess funktionalitet var ännu begränsad, och inte helt intuitiv.

E-legitimationen idag är mycket lättanvänd och tillgänglig för alla med svenskt personnummer. Det är enkelt att skaffa och har ett ständigt ökande antal användningsområden.

Vanlig e-legitimation, såsom BankID, har helt och hållet förändrat hur vi interagerar med vardagliga uppgifter. Allt från hur vi betalar på nätet eller skickar pengar, spelar på nätcasinon eller verifierar vår identitet på ett bankmöte har underlättats markant och blivit säkrare.

Tjänsten uppdateras med jämna mellanrum, lägger till nya funktioner, förbättrar säkerheten och blir tillgänglig inom nya områden. Det är svårt att visualisera en framtid utan någon form av e-legitimation.

Vardagliga betalningar

BankID har helt klart trängt sig in i vardagen och kan nu användas till mycket. Något som de flesta bör känna till är tjänsten Swish.

Den kan bland annat användas för att skicka pengar till någon, alternativt för att ta emot en summa.

Syftet kan t.ex. vara att låna pengar till en vän, dela på notan eller ge bort pengar som present istället för presentkort och liknande. Det har även gjort det smidigt att betala någon för varor i sammanhanget begagnad försäljning.

Oavsett vad så sker det på några sekunder och nyttjar just BankID för att verifiera användarens identitet. Så länge användaren i fråga utför handlingarna på ett säkert vis och döljer sin kod, så är BankID en mycket säker och trygg tjänst.

Vissa butiker använder sig också av e-legitimation för att låta kunden betala med Swish. Det kan handla om en restaurang eller kiosk/närbutik och är särskilt praktiskt om någon exempelvis glömt sin plånbok hemma.

Nätbaserade casinon

Ett område där e-legitimation har gjort betydande skillnad är online casino. Idag är det lag på att svenska spelaktörer ska erbjuda e-legitimation såsom BankID som metod för spelare att kunna logga in och verifiera sig.

Att registrera sig på ett nätcasino genom att fylla i e-postadress, användarnamn och bestämma lösenord hör alltså till det förflutna. Den långdragna processen har istället ersatts av e-legitimation som sparar otroligt mycket med tid eftersom det enda en spelare behöver uppge vid inloggning är sitt personnummer.

Då det inte skapas ett vanligt konto med eget användarnamn brukar det här spelsättet i folkmun kallas för ”casino utan registrering” (den som i detalj vill ta reda på hur det fungerar kan göra det här).

Det finns också tjänster som i samverkan med BankID har effektiviserat in- och utbetalningar, vilket också bidrar till känslan av att spela utan att skapa ett konto. Sammanfattningsvis har alltså e-legitimation i många avseenden förändrat sättet vi spelar casino på nätet.

Bankärenden och myndigheter

E-legitimation har framgångsrikt integrerats i flera delar i samhället och är för många människor lika självklart att inneha som ett fysiskt ID-kort. Bortsett från att elektronisk legitimation används vid betalningar i vardagen och casinospel på nätet har det också ytterligare användningsområden.

Ett av dessa områden är bankärenden där det med hjälp av e-legitimationen BankID går att logga in, betala räkningar, föra över pengar och en rad andra saker. Det här tillvägagångssättet är betydligt bekvämare än att använda säkerhetsdosa eftersom istället för att knappa in långa koder så verifieras transaktioner snabbt med BankID.

Även myndigheter har moderniserats och det är därför lättare än någonsin att sköta diverse ärenden. Bland myndigheter som har anammat tekniken med e-leg syns Skatteverket, Bolagsverket, CSN, Försäkringskassan m.fl. I framtiden kan fler myndigheter få samma behandling.

Inrikes

Löfven om vårddiskriminering: "Vidrigt"

DN:s granskning väcker ilska hos statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar nu på Dagens Nyheters granskning som i veckan visade att vårdgivare över hela Sverige tillåter patienter att välja att enbart vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.

DN:s reportrar ringde över 100 offentliga och privata vårdgivare i landet och utgav sig för att vara patienter som snart skulle flytta till kommunen. I samtalen bad man om att få läkare och tandläkare som är etniskt svenska.

När personalen DN pratade med frågade om det är läkarnas språkkunskaper som bekymrar sade man nej och upprepade sitt önskemål. 51 vårdgivare gick med på patientens önskemål, medan 40 sade att det inte går. Ett fåtal markerade tydligt mot den typen av önskemål.

Inrikes

Mördad polisman begravs i eftermiddag

Blommor, ljus och hälsningar vid platsen där en polis sköts till döds i Biskopsgården. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes I eftermiddag hålls begravningen av den polisman som sköts till döds i Biskopsgården för en månad sedan. Ceremonin hålls i Vasakyrkan i centrala Göteborg.
Några timmar senare hålls en ceremoni som är öppen för allmänheten.
PREMIUM

Polismannen sköts när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. En 17-årig pojke är häktad misstänkt för mordet.

Vasakyrkan uppges bli fullsatt med 125 närvarande personer under begravningen. I en annan lokal kommer poliser och militärer att följa ceremonin via en livesändning. Den skjutne polismannen hade tidigare tjänstgjort inom försvaret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man begärd häktad för våldtäkt mot barn

En man i 60-årsåldern har begärts häktad misstänkt för våldtäkt mot barn i Västerbotten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 60-årsåldern har gripits misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn, skriver Västerbottens-kuriren.

Åklagaren har lämnat in begäran om häktning med den starkare misstankegraden, på sannolika skäl. En förhandling kommer att hållas i Lycksele tingsrätt klockan 13 på fredagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL