Bokrecensioner

Puttrigt trevligt men välbekant upplägg

Två män på en mordplats.
Foto: Jeffery Richt
Kultur och nöje
Bokrecension Sophie Lossing har läst den skånska deckaren Mord på Österlen – Döden går på visning.

Det blir allt vanligare att två personer skriver en bok tillsammans. Ibland är det författare, ibland ger sig folk med helt andra yrkesroller in i litteraturens värld. Jag menar hur svårt kan det vara? Svårt, visar det sig. Med undantag som Roslund och Hellström och makarna Ahndorils Lars Kepler, blir det gärna ganska tunt. Så är också fallet i Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson.

Duon låter sin berättelse utspela sig på fagra Österlen, och är man konspiratoriskt lagt, kan man tro att det är strategiskt. För vad lämpar sig bättre för ond bråd död än de trakterna, med slott, herresäten, hästtävlingar och äppelodlingar? Dessutom befinner sig halva Stockholmsregionen där under sommarhalvåret, så även den därifrån komna kommissarien Peter Vinston kan känna sig som hemma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Morden på Österlen blir TV-serie

Kultur och nöje
Kultur och nöje Boken, Döden går på visning, hann knappt ställas upp i butikshyllorna innan beskedet kom. Måns Nilssons och Anders de la Mottes Morden på Österlen kommer bli TV-serie.

– Sällan har jag jobbat med ett projekt som fått en mer flygande start än Anders och Måns Österlen-serie. Vi är så glada för det strålande mottagandet och jobbar redan på med den andra boken i serien, säger Åsa Lindström förläggare på Forum i ett pressmeddelande.

På tisdagen kom nyheten att Yellow Bird, produktionsbolaget bakom bland annat Millennium och Wallander, köpt rättigheterna till att filmatisera deckarserien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Deckardårarna

Hemskheter i hängmattan med Deckardårarna

Mycket hängmatteläsning blir det i Deckardårarnas sommaravsnitt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Skåne
Deckardårarna I femte avsnittet av Deckardårarna har Pernilla och Gunilla har läst nya deckare från Österlen i söder till Luleå i norr. Och så blir det lästips som räcker hela sommaren med hjälp av Anders de la Motte, Måns Nilsson och Anders Roslund. En riktigt lång, skön sommar önskar Deckardårarna med ett extra långt avsnitt!

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna där det nu är dags för femte avsnittet 2021.

FAKTA

Böcker, poddar och tv-serier i avsnitt 5, säsong 2

Böcker vi pratar om i podden:

Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson

Återvändaren av Anders Sundkvist

Bara ett spel Malin Thunberg Schunke

Jubelår av Johan Nilsson

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

Det som är dolt av Gytha Lodge

Där isarna råmar av Lundgren & Lundgren

Litapåmig av Anders Roslund

En tredje man av Denise Rudberg

Vådaskott av Katrine Engberg

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson

Ett land i gryningen av Dennis Lehane

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Den osannolika mördaren av Thomas Pettersson

Rotvälta av Tove Alsterdal

Shetlandsserien av Ann Cleeves

Och så var de bara en och Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Min fars hemlighet, Ilkas arv och Den tredje systern av Sara Blaedel

Kamelklubben och Spelaren av David Baldacci

Skumtimmen, Nattfåk, Rörgast och Blodläge av Johan Theorin

Benvittring av Johan Theorin

De nio målarna av Dorothy Sayers

The Survivor av Jane Harper

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Tv-serier vi pratar om:

Mare of Easttown

Line of duty

Morden vid kustvägen

De var fem

Poddar vi pratar om:

Morally indefensible

Confronting OJ Simpson

Confronting Colombine

Tidigare avsnitt hittar du här:

Kultur och nöje

”Läsaren ska bli lurad men inte känna sig lurad”

Deckarförfattaren Anders de la Motte och humorartisten Måns Nilssons första gemensamma deckare, Döden går på visning, släpps 9 juni.
Foto: Claes Hall
Kultur och nöje
Litteratur En klassisk pusseldeckare med modern touch som utspelas på Österlen. Det blev resultatet när en skånsk deckarförfattare och en skånsk humorartist fattade tycke för varandra på en trädgårdsfest i Lund. – Vi ville skriva en varm berättelse och trots att den innehåller mord ska man bli glad av den. Och sugen på äggakaka och glass, säger Anders de la Motte som tillsammans med Måns Nilsson är aktuell med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen.

En glatt svansviftande welsh springer spaniel vid namn Alba möter mig och fotograf Claes Hall vid grinden till Anders de la Mottes hus i Habo ljung. Efter en stunds hundklappning dyker även Måns Nilsson upp och vi får följa med in i skrivarstugan där flera av Anders de la Mottes totalt nio kriminalromaner har vuxit fram och nu också första delen i Morden på Österlen. Måns Nilsson vänder kvickt bort en stor och fullklottrad whiteboard.

– Här finns redan bok nummer två, säger han hemlighetsfullt.

– Den började vi med nästan direkt när ettan var klar. Vi har planerat vad som ska hända lördag, söndag och måndag och ska ta oss till lördag veckan efter. Då avslöjar Peter Vinston mördaren, förklarar Anders de la Motte entusiastiskt.

Måns Nilsson snurrar på whiteboarden där bok nummer två växer fram.
Foto: Claes Hall

Trädgårdsfest blev startskottet

En deckare klar, nummer två på god väg och gott om intrigidéer till en serie som gärna får bli riktigt lång. Att Anders de la Motte och Måns Nilsson trivs med varandra och sitt pusseldeckarprojekt råder det ingen tvivel om. Och startskottet var alltså en trädgårdsfest i Lund för två år sedan.

– Två rödlätta män med skägg och glasögon möttes där, konstaterar Anders de la Motte medan han donar med kaffemaskinen.

– Ja, och så lite champagne på det, fortsätter Måns Nilsson. Vi började snacka och kom fram till att det vore roligt att göra något ihop. Jag sysslar med humor men har på olika sätt börjat intressera mig för att skriva spänning och Anders tyckte att det skulle vara roligt att skriva något med lite humor i.

– Vi var nyfikna på varandra helt enkelt, slår Anders de la Motte fast när kaffet är serverat och han slagit sig ner bredvid Måns Nilsson och Alba i soffan.

Spetsad på en fiskekrok

Samarbetet tog en omväg via en tv-serie där Anders de la Motte och Måns Nilsson tänkte använda sina erfarenheter av att växa upp på landsbygden i Skåne - Billesholm respektive Bjällerup. Men så kläckte Måns Nilsson idén om en serie pusseldeckare på Österlen. När det sedan visade sig att Anders de la Motte hade en oanvänd idé om en bortkommen Stockholmskommissarie som hamnar på landet släppte de tv-serien helt.

Stockholmskommissarien heter nu Peter Vinston och i bokens början anländer denna långa, rödblonda (!), 50-åriga klädsnobb på skumpiga vägar till Österlen och Simrishamnstrakten. Han är sjukskriven och ska vila och umgås med dottern Amanda, exfrun Christina och exfruns nya man Poppe som bor på Gärsnäs slott.

När mäklaren och tv-stjärnan Jessie Andersson hittas mördad, spetsad på en skulptur av en fiskekrok, i ett hus i ett omdiskuterat lyxhusprojekt i Gislövshammar kan han ändå inte låta bli att lägga sig i. I motvilligt samarbete med den unga och betydligt mer praktiskt lagda kriminalassistenten Tove Esping blir det en mördarjakt som tar dem och läsarna på en spännande tur Österlen runt. Med gott om tid för glass, fika och äggakaka på Brösarps gästis.

Måns Nilsson och Anders De La Motte tar pusseldeckargenren på största allvar.
Foto: Claes Hall

Trogna genren

Att duon de la Motte/Nilsson tar pusseldeckargenren på djupaste allvar förstår man när de berättar hur metodiskt de gått till väga.

– Vi ville vara trogna genren och märkte tidigt att vi tyckte lika vad gäller spelreglerna, säger Måns Nilsson som plöjt stora mängder gamla pusseldeckare de senaste åren.

– Pusseldeckare är ett hantverk där läsarna har höga förväntningar på hur det ska gå till, utvecklar Anders de la Motte. Det är lite som att vara trollkarl. Man ska bygga upp ett fenomenalt trick och dra upp kaninen ur hatten i slutet. Men medan trollkarlen kan gå hem sedan måste man som deckarförfattare tala om hur man gjorde och det ska hålla. Läsaren ska bli lurad, men samtidigt inte känna sig lurad.

– I efterhand måste alla pusselbitar finnas där och man ska tänka - om jag bara varit lite smartare så ..., säger Måns Nilsson.

De inledde projektet med att slå fast målsättningarna med serien och vilken känsla läsningen ska ge.

– Det ska kännas klassiskt men samtidigt modernt och det är ingen humordeckare men det ska finnas en underskruvad humor. Och så ska det vara varmt, inte bara klimatmässigt med ständig sommar på Österlen, utan en varm berättelse med karaktärer som folk vill umgås med, beskriver Anders de la Motte.

– Sedan ska det vara en lite förhöjd verklighet genom att karaktärerna är lite mer excentriska, säger Måns Nilsson.

Hunden Alba har sin bestämda plats i soffan hos Måns Nilsson och Anders de la Motte.
Foto: Claes Hall

Verklighetens Österlen

Seriens huvudpersoner, Peter Vinston och Tove Esping, blev ett sätt att kombinera klassiskt och modernt.

– Vinston representerar den traditionella detektiven, han är lite gammaldags, noga med sin klädsel – kostymerna och skorna - och skriver i sin anteckningsbok och går och klurar. Tove Esping däremot är modern på alla sätt, berättar Måns Nilsson.

– Ja, hon är mer rakt på, mer otålig och kan slå ner någon, gripa dem och hon kan teknik, säger Anders de la Motte.

– Vi visste från början att vi ville skriva en serie och då vill man ha karaktärer man kan leva länge med så vi la mycket tankeverksamhet på Vinston och Esping, förklarar Måns Nilsson.

Det Österlen Vinston och Esping rör sig på är till största delen verklighetens Österlen och förutom ett personregister har boken naturligtvis också försedd med en karta.

– Måns och jag kom fram till att vi ville hålla det så nära riktiga Österlen som möjligt för att det är en plats många åker till och för att det kommer att vara sommar i alla böckerna och vi tror att många läsare vill uppleva platserna också, säger Anders de la Motte.

– Och även om det är en lite förhöjd verklighet så är vi måna om att allt ska vara rätt. Det ska ta så många minuter att köra från Simrishamn till Brösarp som vi skriver och polisrutinerna ska stämma. Man ska inte sitta och reta sig på att det är fel, säger Måns Nilsson.

Anders de la Motte har skrivit nio kriminalromaner tidigare och de fyra senaste utspelas i Skåne.
Foto: Claes Hall

Antikmiljö i tvåan

Hur många böcker som ska ingå i Morden på Österlen har Anders de la Motte och Måns Nilsson inte bestämt, men de har gott om idéer till intriger.

– Vi har försökt hitta idéer som känns mycket Österlen, mycket sommar och har den där land mot stad-dynamik, säger Anders de la Motte. Österlen är en spännande blandning av människor - de som bott där i generationer, lantbrukare, fiskare och så alla som har sommarhus, både skåningar och stockholmare. Och så har vi kulturpersonligheter och originalen och skrönatraditionen från Piraten. Vi letade efter en berättelse som gick ihop med det och det här med hus och mäklar-Österlen, priser som går upp och kontroverserna det skapar kändes perfekt, berättar Anders de la Motte.

– Eftersom det är en modern pusseldeckare ville vi också att första boken skulle kretsa kring en person som känns väldigt här och nu och då blev det den här kändismäklaren Jessie som varit med i dokusåpor, säger Måns Nilsson.

– Vi satt också länge på google maps och spanade efter var hennes villaprojekt skulle ligga som sämst, var det skulle göra folk mest upprörda och landade i lilla Gislövshammar. Där finns en fin strand där det som tur är inte ligger några betonghus än i alla fall, berättar Anders de la Motte.

Under intervjun spanar både jag och Claes Hall diskret mot whiteboarden där bok två växer fram och när vi pratar intrigidéer avslöjar Anders de la Motte och Måns Nilsson att den kommer att utspelas i antik- och auktionsmiljö, inledas på Degeberga antikmarknad och naturligtvis ha med Antikrundan.

– Ett fynd att dö för är arbetsnamnet, avslöjar Anders de la Motte vidare.

– Antikbranschen är verkligen full av spännande karaktärer, problemet är väl snarast att de är nästan osannolika, fortsätter Måns Nilsson som själv har haft antikaffär och fortfarande samlar på vissa antikviteter.

Humorartisten Måns Nilsson är deckardebutant men har länge varit intresserad av att skriva spänning.
Foto: Claes Hall

Smiter in i skrivarstugan

Men nu är det Döden går på visning som gäller. 9 juni kommer den ut och även om det inte blir någon releasefest hoppas författarna att de senare i sommar ska kunna åka runt och signera böcker.

– Utomhus på Österlen hade varit härligt, säger Anders de la Motte längtansfullt. Jag unnar verkligen Måns att efter alla dessa timmar av arbete få träffa läsare som är lika engagerade i berättelsen som vi är. När ögonblick som bara finns i vår fantasi plötsligt finns i läsarnas då har man verkligen fått sina karaktärer att resa sig och bli tredimensionella.

Även alldeles underbart roliga och inspirerande samtal om mord, sommar och Österlen måste ta slut. Efter fotografering klappar fotograf Hall och jag Alba en sista gång och beger oss mot våra bilar. Vi hinner knappt stänga trädgårdsgrinden bakom oss innan Anders de la Motte och Måns Nilsson smiter in i skrivarstugan igen med siktet inställt på whiteboarden och de där dagarna som återstår innan Vinston och Esping fångar mördare nummer två.

- Vi har verkligen superroligt, sade Måns Nilsson när han beskrev duons samarbete tidigare.

Det tvivlar vi inte en sekund på.

FAKTA

Anders de la Motte och Måns Nilsson:

Anders de la Motte:

Född: 1971 i Billesholm, bosatt i Habo Ljung

Bakgrund: Före detta polis och säkerhetschef som debuterade som deckarförfattare 2010 med Geim som fick Svenska deckarakademins debutpris. Har skrivit totalt nio kriminalromaner varav de fyra senaste utspelas i Skåne. Fick pris för bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2015 för UltiMatum.

Aktuell: Med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen-serien som han skrivit tillsammans med Måns Nilsson. Kommer ut 9 juni på Forums förlag.

Måns Nilsson

Född: 1977 i Stora Bjällerup, bosatt i Malmö

Bakgrund: Humorartist och manusförfattare. Ena halvan av humorduon Anders & Måns med Anders ”Ankan” Johansson. Tillsammans har de bland annat gjort radioprogrammet Så funkar som växt ut till en populär podd och nyligen också till en scenshow. De har också gjort tv-serien Fråga Anders och Måns, dramaserien Succéduon och humorshowen Primater med topplån. Medverkade nyligen i frågesportprogrammet Alla mot alla.

Aktuell: Med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen-serien som han skrivit tillsammans med Anders de la Motte. Kommer ut 9 juni på Forums förlag.

FAKTA

Anders och Måns om ...

Anders de la Motte och Måns Nilsson om ....

... hur de arbetar tillsammans:

Måns: ”Planeringen gör vi tillsammans men inte skriver, då hade vi nog varit ovänner.”

Anders: ”Vi håller på och mejslar på processen men vi har jobbat mycket i google docs och då har vi bägge och även vår redaktör kunnat vara inne och skriva samtidigt. Så boken har varit mycket av en levande organism.”

... sina egna kopplingar till Österlen:

Måns: ”Jag har haft hus i Komstad i några år men annars är det mest att vi åkte dit med familjen när jag var liten och även nu som utflyktsmål.”

Anders: ”Jag har också den där romantiska inställningen att det är en vacker plats som man åker till på sommaren där himlen är lite högre och färgerna lite starkare.”

... Morden på Österlen ska bli tv-serie eller film också:

Anders: ”Öh, nu måste jag säga rätt här. Det pågår en massa spännande saker som vi snart kan berätta mer om.”

Måns: ”Vi är båda filmintresserade och tittar mycket på tv-serie så vi bestämde redan från början att den här boken inte bara ska utspelas i någons skalle.”

... att använda skånsk dialekt i Morden på Österlen:

Måns: ”Vi är båda väldigt förtjusta i skånskan men det finns en gräns för hur mycket man kan skriva i en bok så att man inte stänger ut någon eller gör det svårt för läsaren.”

Anders: ”Det svåra är att nästan ingen kan läsa skånska, inte ens skåningar känner igen orden när man skriver dem. Men vi har försökt peta in skånska dialektord i sammanhang där Vinston får reagera och någon får förklara eller där han av sammanhanget begriper att till exempel ålahue inte är något snällt. Det svåra här är att få det att kännas som de pratar skånska utan att de pratar dialekt.”

Kultur och nöje

Mordhistorier på Österlen i ny deckare

Anders de la Motte och Måns Nilsson jobbar med en ny pusseldeckarserie, 'Morden på Österlen'.
Foto: Jeffrey Richt
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Morden på Österlen" heter en ny pusseldeckarserie av deckarförfattaren Anders de la Motte och Måns Nilsson, komiker och manusförfattare. Duon träffades på en fest och började sedan arbeta med vad som presenteras som en svensk variant av den brittiska långköraren "Morden i Midsomer".

Måns Nilsson är uppvuxen i Bjällerup utanför Lund och Anders de la Motte i Billesholm utanför Helsingborg. I ett pressmeddelande berättar de hur de fann varandra i gemensamma barndomsminnen: "skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum", säger Måns Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tori Amos skrev utifrån personligt helvete

I februari och mars nästa år ska Tori Amos turnera. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanska sångerskan Tori Amos släpper ett nytt album, "Ocean to ocean", den 29 oktober. Albumet blir hennes första sedan "Native invader" från 2017 och handlar om personliga förluster, berättar Amos för NME.

– Lyckligtvis, när man levt tillräckligt länge, kan man man erkänna att man inte känner sig om den mamma som man villa vara, inte som den fru man vill vara, inte som den artist man vill vara, säger Amos med tillägget att man måste skriva från den plats där man befinner sig.

– Jag befann mig i mitt privata helvete, så jag sade till mig själv att då måste jag skriva därifrån – jag har har gjort det förr, säger Tori Amos.

Tori Amos är sedan många år bosatt i Cornwall, England. I februari och mars nästa år ger hon sig ut på turné i Storbritannien och Europa.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

Adeles singel slår lyssningsrekord

Adele slår rekord med sin nya singel. Arkivbild.
Foto: Matt Sayles/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Adele har slagit nytt Spotify-rekord med sin nya singel "Ease on me". Singeln är den mest spelade under det första dygnet på Spotify, skriver Billboard.

"Ease on me" är en ballad och ett smakprov från Adeles kommande album. Singeln fick även rekordmånga lyssningar på Amazon Music, uppger bolaget. Också där har den fått fler lyssningar under det första dygnet än någon annan singel i företagets historia.

På Twitter uppger Adele att hon inte ens var nära sitt mål när hon började arbetet med att göra ny musik för tre år sedan.

"Jag har äntligen hittat min känsla igen. Jag skulle kunna gå så långt som att säga att jag aldrig känt mig lugnare i hela mitt liv."

Kultur och nöje

Kvinnlig pristagare visade sig vara tre män

När de fick Premio Planeta på 10,9 miljoner kronor valde Jorge Díaz, Antonio Mercero och Augustín Martínez att kliva fram som författare bakom pseudonymen Carmen Mola.
Foto: Josep Lago/AFP
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det spanska litteraturpriset Premio Planeta gick i år till deckarförfattaren Carmen Mola – tidigare presenterad som en kvinnlig universitetslärare som skriver under pseudonym. Men vid prisutdelningen visade sig Carmen Mola vara tre män.

Det blev inte en spansk kvinna som tog emot priset ur kungens hand. I stället var det tre män som kom upp på scenen för att ta emot Premio Planeta för romanen "La Bestia", rapporterar Financial Times. Bakom pseudonymen Carmen Mola står Jorge Díaz, Agustín Martínez och Antonio Mercero som alla tre är manusförfattare som bland annat arbetat med spanska tv-serier.

Slår Nobel i pris

De tre männen ska nu dela lika på priset som i år har höjts från 600 0000 euro till 1 miljon euro (10,91 miljoner kronor) vilket gör det pengamässigt större än Nobelpriset i litteratur som i år är på 10 miljoner kronor, konstaterar Financial Times.

– Carmen Mola är inte, som alla lögner vi presenterat, en universitetslärare, sade Díaz under ceremonin.

– Vi är tre vänner som en dag för fyra år sedan bestämde oss för att slå ihop våra talanger för att berätta en historia.

I en intervju med den spanska nyhetsbyrån EFE sade Martínez att de tre bestämde sig för att skriva under ett namn eftersom de menade att kollektivt författande inte värderas lika högt som individuellt.

Spansk kritik

Carmen Mola har har tidigare gjort sig känd för en trilogi om poliskommissarien Elena Blanco som gillar karaoke, grappa och tillfälliga sexuella förbindelser. Mola har marknadsförts som "Spaniens Elena Ferrante". På hemsidan och i intervjuer har hon presenterats som en universitetslärare i behov av anonymitet.

I spanska medier framförs nu kritik mot att den kvinnliga pseudonymen och det våldsamma innehållet i böckerna har skapat spänning som använts i marknadsföringen, uppger The Guardian.

"Bortsett från att använda en feminin pseudonym har de här killarna tillbringat åratal med att ge intervjuer. Det handlar inte bara om namnet – det är en falsk profil som de har använt för att dupera läsare och journalister. De är bedragare", twittrar Beatriz Gimeno, författare och tidigare chef för Spaniens nationella jämlikhetsinstitut.

Premio Planeta delas ut för en historisk thriller, "La Bestia", som utspelas i Madrid 1834 under en koleraepidemi då en mordvåg går igenom staden.

Premio Planeta delas ut för en ännu opublicerad roman och vinnaren av priset accepterar att förlaget Planeta ger ut boken. I år konkurrerade 653 böcker om utmärkelsen.

Kultur och nöje

Robert Pattinson gör en mörk Batman

Den kommande 'Batman'-filmen har premiär i mars nästa år och huvudrollen spelas av Robert Pattinson. Pressbild.
Foto: Warner Bros/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dyster, mörk och våldsam – så ter sig den kommande "Batman"-filmen i den trailer som Warner Bros nu har publicerat. Inledningsscenen utspelas på ett kafé och miljöerna i Gotham City – åtminstone i trailern – är nattsvarta. Huvudrollen spelas för första gången av den brittiske skådespelaren Robert Pattinson, som senast kunde ses i en bärande roll i Christopher Nolans film "Tenet".

I "Batman"-trailern tar han sig metodiskt an skurkar utifrån ett underläge, skriver AP. Pattinson förklarar också hur omvärlden ska se på Batmans särskilda ljussignal som ibland syns på himlen:

– Fruktan är ett vapen. När ljuset visar sig på himlen är det inte bara en signal. Det är en varning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL