Bokrecensioner

Puttrigt trevligt men välbekant upplägg

Två män på en mordplats.
Foto: Jeffery Richt
Kultur och nöje
Bokrecension Sophie Lossing har läst den skånska deckaren Mord på Österlen – Döden går på visning.

Det blir allt vanligare att två personer skriver en bok tillsammans. Ibland är det författare, ibland ger sig folk med helt andra yrkesroller in i litteraturens värld. Jag menar hur svårt kan det vara? Svårt, visar det sig. Med undantag som Roslund och Hellström och makarna Ahndorils Lars Kepler, blir det gärna ganska tunt. Så är också fallet i Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson.

Duon låter sin berättelse utspela sig på fagra Österlen, och är man konspiratoriskt lagt, kan man tro att det är strategiskt. För vad lämpar sig bättre för ond bråd död än de trakterna, med slott, herresäten, hästtävlingar och äppelodlingar? Dessutom befinner sig halva Stockholmsregionen där under sommarhalvåret, så även den därifrån komna kommissarien Peter Vinston kan känna sig som hemma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Morden på Österlen blir TV-serie

Kultur och nöje
Kultur och nöje Boken, Döden går på visning, hann knappt ställas upp i butikshyllorna innan beskedet kom. Måns Nilssons och Anders de la Mottes Morden på Österlen kommer bli TV-serie.

– Sällan har jag jobbat med ett projekt som fått en mer flygande start än Anders och Måns Österlen-serie. Vi är så glada för det strålande mottagandet och jobbar redan på med den andra boken i serien, säger Åsa Lindström förläggare på Forum i ett pressmeddelande.

På tisdagen kom nyheten att Yellow Bird, produktionsbolaget bakom bland annat Millennium och Wallander, köpt rättigheterna till att filmatisera deckarserien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Deckardårarna

Hemskheter i hängmattan med Deckardårarna

Mycket hängmatteläsning blir det i Deckardårarnas sommaravsnitt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Skåne
Deckardårarna I femte avsnittet av Deckardårarna har Pernilla och Gunilla har läst nya deckare från Österlen i söder till Luleå i norr. Och så blir det lästips som räcker hela sommaren med hjälp av Anders de la Motte, Måns Nilsson och Anders Roslund. En riktigt lång, skön sommar önskar Deckardårarna med ett extra långt avsnitt!

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna där det nu är dags för femte avsnittet 2021.

FAKTA

Böcker, poddar och tv-serier i avsnitt 5, säsong 2

Böcker vi pratar om i podden:

Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson

Återvändaren av Anders Sundkvist

Bara ett spel Malin Thunberg Schunke

Jubelår av Johan Nilsson

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

Det som är dolt av Gytha Lodge

Där isarna råmar av Lundgren & Lundgren

Litapåmig av Anders Roslund

En tredje man av Denise Rudberg

Vådaskott av Katrine Engberg

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson

Ett land i gryningen av Dennis Lehane

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Den osannolika mördaren av Thomas Pettersson

Rotvälta av Tove Alsterdal

Shetlandsserien av Ann Cleeves

Och så var de bara en och Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Min fars hemlighet, Ilkas arv och Den tredje systern av Sara Blaedel

Kamelklubben och Spelaren av David Baldacci

Skumtimmen, Nattfåk, Rörgast och Blodläge av Johan Theorin

Benvittring av Johan Theorin

De nio målarna av Dorothy Sayers

The Survivor av Jane Harper

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Tv-serier vi pratar om:

Mare of Easttown

Line of duty

Morden vid kustvägen

De var fem

Poddar vi pratar om:

Morally indefensible

Confronting OJ Simpson

Confronting Colombine

Tidigare avsnitt hittar du här:

Kultur och nöje

”Läsaren ska bli lurad men inte känna sig lurad”

Deckarförfattaren Anders de la Motte och humorartisten Måns Nilssons första gemensamma deckare, Döden går på visning, släpps 9 juni.
Foto: Claes Hall
Kultur och nöje
Litteratur En klassisk pusseldeckare med modern touch som utspelas på Österlen. Det blev resultatet när en skånsk deckarförfattare och en skånsk humorartist fattade tycke för varandra på en trädgårdsfest i Lund. – Vi ville skriva en varm berättelse och trots att den innehåller mord ska man bli glad av den. Och sugen på äggakaka och glass, säger Anders de la Motte som tillsammans med Måns Nilsson är aktuell med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen.

En glatt svansviftande welsh springer spaniel vid namn Alba möter mig och fotograf Claes Hall vid grinden till Anders de la Mottes hus i Habo ljung. Efter en stunds hundklappning dyker även Måns Nilsson upp och vi får följa med in i skrivarstugan där flera av Anders de la Mottes totalt nio kriminalromaner har vuxit fram och nu också första delen i Morden på Österlen. Måns Nilsson vänder kvickt bort en stor och fullklottrad whiteboard.

– Här finns redan bok nummer två, säger han hemlighetsfullt.

– Den började vi med nästan direkt när ettan var klar. Vi har planerat vad som ska hända lördag, söndag och måndag och ska ta oss till lördag veckan efter. Då avslöjar Peter Vinston mördaren, förklarar Anders de la Motte entusiastiskt.

Måns Nilsson snurrar på whiteboarden där bok nummer två växer fram.
Foto: Claes Hall

Trädgårdsfest blev startskottet

En deckare klar, nummer två på god väg och gott om intrigidéer till en serie som gärna får bli riktigt lång. Att Anders de la Motte och Måns Nilsson trivs med varandra och sitt pusseldeckarprojekt råder det ingen tvivel om. Och startskottet var alltså en trädgårdsfest i Lund för två år sedan.

– Två rödlätta män med skägg och glasögon möttes där, konstaterar Anders de la Motte medan han donar med kaffemaskinen.

– Ja, och så lite champagne på det, fortsätter Måns Nilsson. Vi började snacka och kom fram till att det vore roligt att göra något ihop. Jag sysslar med humor men har på olika sätt börjat intressera mig för att skriva spänning och Anders tyckte att det skulle vara roligt att skriva något med lite humor i.

– Vi var nyfikna på varandra helt enkelt, slår Anders de la Motte fast när kaffet är serverat och han slagit sig ner bredvid Måns Nilsson och Alba i soffan.

Spetsad på en fiskekrok

Samarbetet tog en omväg via en tv-serie där Anders de la Motte och Måns Nilsson tänkte använda sina erfarenheter av att växa upp på landsbygden i Skåne - Billesholm respektive Bjällerup. Men så kläckte Måns Nilsson idén om en serie pusseldeckare på Österlen. När det sedan visade sig att Anders de la Motte hade en oanvänd idé om en bortkommen Stockholmskommissarie som hamnar på landet släppte de tv-serien helt.

Stockholmskommissarien heter nu Peter Vinston och i bokens början anländer denna långa, rödblonda (!), 50-åriga klädsnobb på skumpiga vägar till Österlen och Simrishamnstrakten. Han är sjukskriven och ska vila och umgås med dottern Amanda, exfrun Christina och exfruns nya man Poppe som bor på Gärsnäs slott.

När mäklaren och tv-stjärnan Jessie Andersson hittas mördad, spetsad på en skulptur av en fiskekrok, i ett hus i ett omdiskuterat lyxhusprojekt i Gislövshammar kan han ändå inte låta bli att lägga sig i. I motvilligt samarbete med den unga och betydligt mer praktiskt lagda kriminalassistenten Tove Esping blir det en mördarjakt som tar dem och läsarna på en spännande tur Österlen runt. Med gott om tid för glass, fika och äggakaka på Brösarps gästis.

Måns Nilsson och Anders De La Motte tar pusseldeckargenren på största allvar.
Foto: Claes Hall

Trogna genren

Att duon de la Motte/Nilsson tar pusseldeckargenren på djupaste allvar förstår man när de berättar hur metodiskt de gått till väga.

– Vi ville vara trogna genren och märkte tidigt att vi tyckte lika vad gäller spelreglerna, säger Måns Nilsson som plöjt stora mängder gamla pusseldeckare de senaste åren.

– Pusseldeckare är ett hantverk där läsarna har höga förväntningar på hur det ska gå till, utvecklar Anders de la Motte. Det är lite som att vara trollkarl. Man ska bygga upp ett fenomenalt trick och dra upp kaninen ur hatten i slutet. Men medan trollkarlen kan gå hem sedan måste man som deckarförfattare tala om hur man gjorde och det ska hålla. Läsaren ska bli lurad, men samtidigt inte känna sig lurad.

– I efterhand måste alla pusselbitar finnas där och man ska tänka - om jag bara varit lite smartare så ..., säger Måns Nilsson.

De inledde projektet med att slå fast målsättningarna med serien och vilken känsla läsningen ska ge.

– Det ska kännas klassiskt men samtidigt modernt och det är ingen humordeckare men det ska finnas en underskruvad humor. Och så ska det vara varmt, inte bara klimatmässigt med ständig sommar på Österlen, utan en varm berättelse med karaktärer som folk vill umgås med, beskriver Anders de la Motte.

– Sedan ska det vara en lite förhöjd verklighet genom att karaktärerna är lite mer excentriska, säger Måns Nilsson.

Hunden Alba har sin bestämda plats i soffan hos Måns Nilsson och Anders de la Motte.
Foto: Claes Hall

Verklighetens Österlen

Seriens huvudpersoner, Peter Vinston och Tove Esping, blev ett sätt att kombinera klassiskt och modernt.

– Vinston representerar den traditionella detektiven, han är lite gammaldags, noga med sin klädsel – kostymerna och skorna - och skriver i sin anteckningsbok och går och klurar. Tove Esping däremot är modern på alla sätt, berättar Måns Nilsson.

– Ja, hon är mer rakt på, mer otålig och kan slå ner någon, gripa dem och hon kan teknik, säger Anders de la Motte.

– Vi visste från början att vi ville skriva en serie och då vill man ha karaktärer man kan leva länge med så vi la mycket tankeverksamhet på Vinston och Esping, förklarar Måns Nilsson.

Det Österlen Vinston och Esping rör sig på är till största delen verklighetens Österlen och förutom ett personregister har boken naturligtvis också försedd med en karta.

– Måns och jag kom fram till att vi ville hålla det så nära riktiga Österlen som möjligt för att det är en plats många åker till och för att det kommer att vara sommar i alla böckerna och vi tror att många läsare vill uppleva platserna också, säger Anders de la Motte.

– Och även om det är en lite förhöjd verklighet så är vi måna om att allt ska vara rätt. Det ska ta så många minuter att köra från Simrishamn till Brösarp som vi skriver och polisrutinerna ska stämma. Man ska inte sitta och reta sig på att det är fel, säger Måns Nilsson.

Anders de la Motte har skrivit nio kriminalromaner tidigare och de fyra senaste utspelas i Skåne.
Foto: Claes Hall

Antikmiljö i tvåan

Hur många böcker som ska ingå i Morden på Österlen har Anders de la Motte och Måns Nilsson inte bestämt, men de har gott om idéer till intriger.

– Vi har försökt hitta idéer som känns mycket Österlen, mycket sommar och har den där land mot stad-dynamik, säger Anders de la Motte. Österlen är en spännande blandning av människor - de som bott där i generationer, lantbrukare, fiskare och så alla som har sommarhus, både skåningar och stockholmare. Och så har vi kulturpersonligheter och originalen och skrönatraditionen från Piraten. Vi letade efter en berättelse som gick ihop med det och det här med hus och mäklar-Österlen, priser som går upp och kontroverserna det skapar kändes perfekt, berättar Anders de la Motte.

– Eftersom det är en modern pusseldeckare ville vi också att första boken skulle kretsa kring en person som känns väldigt här och nu och då blev det den här kändismäklaren Jessie som varit med i dokusåpor, säger Måns Nilsson.

– Vi satt också länge på google maps och spanade efter var hennes villaprojekt skulle ligga som sämst, var det skulle göra folk mest upprörda och landade i lilla Gislövshammar. Där finns en fin strand där det som tur är inte ligger några betonghus än i alla fall, berättar Anders de la Motte.

Under intervjun spanar både jag och Claes Hall diskret mot whiteboarden där bok två växer fram och när vi pratar intrigidéer avslöjar Anders de la Motte och Måns Nilsson att den kommer att utspelas i antik- och auktionsmiljö, inledas på Degeberga antikmarknad och naturligtvis ha med Antikrundan.

– Ett fynd att dö för är arbetsnamnet, avslöjar Anders de la Motte vidare.

– Antikbranschen är verkligen full av spännande karaktärer, problemet är väl snarast att de är nästan osannolika, fortsätter Måns Nilsson som själv har haft antikaffär och fortfarande samlar på vissa antikviteter.

Humorartisten Måns Nilsson är deckardebutant men har länge varit intresserad av att skriva spänning.
Foto: Claes Hall

Smiter in i skrivarstugan

Men nu är det Döden går på visning som gäller. 9 juni kommer den ut och även om det inte blir någon releasefest hoppas författarna att de senare i sommar ska kunna åka runt och signera böcker.

– Utomhus på Österlen hade varit härligt, säger Anders de la Motte längtansfullt. Jag unnar verkligen Måns att efter alla dessa timmar av arbete få träffa läsare som är lika engagerade i berättelsen som vi är. När ögonblick som bara finns i vår fantasi plötsligt finns i läsarnas då har man verkligen fått sina karaktärer att resa sig och bli tredimensionella.

Även alldeles underbart roliga och inspirerande samtal om mord, sommar och Österlen måste ta slut. Efter fotografering klappar fotograf Hall och jag Alba en sista gång och beger oss mot våra bilar. Vi hinner knappt stänga trädgårdsgrinden bakom oss innan Anders de la Motte och Måns Nilsson smiter in i skrivarstugan igen med siktet inställt på whiteboarden och de där dagarna som återstår innan Vinston och Esping fångar mördare nummer två.

- Vi har verkligen superroligt, sade Måns Nilsson när han beskrev duons samarbete tidigare.

Det tvivlar vi inte en sekund på.

FAKTA

Anders de la Motte och Måns Nilsson:

Anders de la Motte:

Född: 1971 i Billesholm, bosatt i Habo Ljung

Bakgrund: Före detta polis och säkerhetschef som debuterade som deckarförfattare 2010 med Geim som fick Svenska deckarakademins debutpris. Har skrivit totalt nio kriminalromaner varav de fyra senaste utspelas i Skåne. Fick pris för bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2015 för UltiMatum.

Aktuell: Med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen-serien som han skrivit tillsammans med Måns Nilsson. Kommer ut 9 juni på Forums förlag.

Måns Nilsson

Född: 1977 i Stora Bjällerup, bosatt i Malmö

Bakgrund: Humorartist och manusförfattare. Ena halvan av humorduon Anders & Måns med Anders ”Ankan” Johansson. Tillsammans har de bland annat gjort radioprogrammet Så funkar som växt ut till en populär podd och nyligen också till en scenshow. De har också gjort tv-serien Fråga Anders och Måns, dramaserien Succéduon och humorshowen Primater med topplån. Medverkade nyligen i frågesportprogrammet Alla mot alla.

Aktuell: Med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen-serien som han skrivit tillsammans med Anders de la Motte. Kommer ut 9 juni på Forums förlag.

FAKTA

Anders och Måns om ...

Anders de la Motte och Måns Nilsson om ....

... hur de arbetar tillsammans:

Måns: ”Planeringen gör vi tillsammans men inte skriver, då hade vi nog varit ovänner.”

Anders: ”Vi håller på och mejslar på processen men vi har jobbat mycket i google docs och då har vi bägge och även vår redaktör kunnat vara inne och skriva samtidigt. Så boken har varit mycket av en levande organism.”

... sina egna kopplingar till Österlen:

Måns: ”Jag har haft hus i Komstad i några år men annars är det mest att vi åkte dit med familjen när jag var liten och även nu som utflyktsmål.”

Anders: ”Jag har också den där romantiska inställningen att det är en vacker plats som man åker till på sommaren där himlen är lite högre och färgerna lite starkare.”

... Morden på Österlen ska bli tv-serie eller film också:

Anders: ”Öh, nu måste jag säga rätt här. Det pågår en massa spännande saker som vi snart kan berätta mer om.”

Måns: ”Vi är båda filmintresserade och tittar mycket på tv-serie så vi bestämde redan från början att den här boken inte bara ska utspelas i någons skalle.”

... att använda skånsk dialekt i Morden på Österlen:

Måns: ”Vi är båda väldigt förtjusta i skånskan men det finns en gräns för hur mycket man kan skriva i en bok så att man inte stänger ut någon eller gör det svårt för läsaren.”

Anders: ”Det svåra är att nästan ingen kan läsa skånska, inte ens skåningar känner igen orden när man skriver dem. Men vi har försökt peta in skånska dialektord i sammanhang där Vinston får reagera och någon får förklara eller där han av sammanhanget begriper att till exempel ålahue inte är något snällt. Det svåra här är att få det att kännas som de pratar skånska utan att de pratar dialekt.”

Kultur och nöje

Mordhistorier på Österlen i ny deckare

Anders de la Motte och Måns Nilsson jobbar med en ny pusseldeckarserie, 'Morden på Österlen'.
Foto: Jeffrey Richt
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Morden på Österlen" heter en ny pusseldeckarserie av deckarförfattaren Anders de la Motte och Måns Nilsson, komiker och manusförfattare. Duon träffades på en fest och började sedan arbeta med vad som presenteras som en svensk variant av den brittiska långköraren "Morden i Midsomer".

Måns Nilsson är uppvuxen i Bjällerup utanför Lund och Anders de la Motte i Billesholm utanför Helsingborg. I ett pressmeddelande berättar de hur de fann varandra i gemensamma barndomsminnen: "skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum", säger Måns Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Witherspoon säljer sitt produktionsbolag

Reese Witherspoon säljer sitt bolag och tar plats i styrelsen för ett nystartat bolag. Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren Reese Witherspoon säljer sitt produktionsbolag Hello Sunshine.

Reese Witherspoon skapade sitt produktionsbolag 2016 med tanken att skapa filmer och tv-serier med kvinnor i fokus. Sedan dess har bolaget vuxit till att bli en maktfaktor i Hollywood, med framgångar som "Big little lies", där Witherspoon själv spelade en av rollerna, liksom Apple TV+ flaggskeppsserie "The morning show", också med Witherspoon i rollistan.

Köpare blir ett nystartat bolag som bland annat har stöd av investeringsbolaget Blackstone Group. Reese Witherspoon och Hello Sunshines vd Sarah Harden tar plats i styrelsen i det nya bolaget, rapporterar The New York Times.

Bolaget – som ännu inte har fått något namn – kommer att ledas av tidigare Disneycheferna Kevin Mayer och Tom Staggs.

Witherspoon säger i ett uttalande att hon är stolt över vad Hello Sunshine har åstadkommit och att det nya bolaget kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Bland annat hoppas man tjäna pengar på strömningsbolagens hårdnande kamp om material.

Detaljer om köpet hålls hemliga, men bolaget har värderats till omkring 900 miljoner dollar (motsvarande 7,7 miljarder kronor). Mayer och Staggs är dock vana vid stora Hollywoodaffärer, efter att ha varit inblandat i Disneys uppköp av Pixar, Marvel och Lucasfilms.

– Värdet av vad vi får känns riktigt bra. Vi får en extraordinär ledningsgrupp. Reese och Sarah Harden är hur bra som helst, säger Tom Staggs till Variety.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Kultur och nöje

Hyllning till Ted Gärdestad i "Allsången"

Sandro Cavazza och Sanna Nielsen under tisdagens 'Allsång på Skansen'.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skansenpubliken bjöds på både klassiker och nya hits med artister som Darin, Tove Styrke och Charlotte Perelli. Dessutom framförde Sandro Cavazza sin senaste singel och en allsång i Ted Gärdestads ära.
PREMIUM

Artisten Mariette kickade igång sommarens sjätte allsångskväll med "Inget stoppar oss nu". Därefter intog Darin scenen med sin senaste singel "Cant stay away".

Näst på tur var Sandro Cavazza, som återvände till "Allsången" för andra gången. Han tog med sitt eget band och framförde sin senaste singel "Love to lose", förra årets hit "Lean on me" – och en allsång i hyllning till Ted Gärdestads musik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Vaccinintyg kan bli krav på svenska inspelningar

Vaccinintyg kan bli ett krav för anställningar på filminspelningar i höst. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I den amerikanska filmbranschen har krav införts på att skådespelare och andra filmarbetare är vaccinerade mot covid-19, däribland från strömningstjänsten Netflix.

I Sverige finns inget sådant krav i dagsläget, men det är inte omöjligt att vaccination blir avgörande för produktionsbolagens anställningar i höst för att skydda inspelningarna från smitta, rapporterar Kulturnytt i P1.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Twitter och nyhetsbyråer samarbetar mot fejknyheter

Twitter inleder ett nytt samarbete i kampen mot felaktig information. Arkivbild.
Foto: Manish Swarup/AP-TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Twitter tar ett nytt steg i kampen mot falska uppgifter och konspirationsteorier. Sociala medier-jätten kommer framöver att samarbeta med nyhetsbyråerna AP och Reuters för att motverka att felaktig eller vilseledande information sprids på plattformen, rapporterar Reuters.

Vid stora pågående nyhetshändelser kommer Twitter att samarbeta med nyhetsbyråerna, vars rapportering dels kommer att synas i flödet och dels som bilagor till individuella poster som rör händelserna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL