Annons

Pytteliten minskning i löneskillnader

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska, men i långsam takt.
Under 2020 var skillnaden 9,8 procent, 0,1 procentenheter mindre än året före, enligt Medlingsinstitutets årliga rapport.
Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet. Arkivbild.
Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Minskningstakten avtog dock under förra året.

"Det är vanskligt att dra slutsatser av utvecklingen från ett år till ett annat. År 2020 var dessutom ett märkligt avtalsår. Löneavtalen förlängdes och många fick ingen lönerevision förrän senare på året. Den långsiktiga trenden mot minskade löneskillnader bröts emellertid inte, även om takten sjönk", säger Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande.

Annons

Sedan 2007 har löneskillnaderna minskat varje år och totalt med 6,5 procentenheter.

Medlingsinstitutet konstaterar att löneskillnaden är olika stor i olika sektorer och att en del av förklaringen till gapet är att kvinnor och män ofta arbetar i olika yrken med olika lönenivåer. Dock noteras en strukturell förändring sett över flera år där könsuppdelningen mellan yrken minskar.

Men med hänsyn tagen till skillnader i yrke, ålder, utbildning och andra uppmätta faktorer finns ändå en oförklarad löneskillnad på 4,4 procent, enligt Medlingsinstitutet.

Rapporten visar också att kvinnor i större utsträckning än män drabbats av uppsägningar under pandemin.

Rättad: I en tidigare version angavs fel enhet för årsförändringen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons