Annons

Regerande mästaren kan åka ut i gruppspelet

Europamästare för fem år sedan – men om det vill sig illa kan Portugal tvingas lämna EM redan i gruppspelet.
– Vi har en stor vilja att visa upp vad vi verkligen går för, säger veteranbacken Pepe inför tungviktsmötet med regerande världsmästaren Frankrike.
Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Portugals veteranback Pepe (höger) i aktion i 2–4f-förlusten mot Tyskland i lördags.
Portugals veteranback Pepe (höger) i aktion i 2–4f-förlusten mot Tyskland i lördags.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Titelförsvarande Portugal fick en flygande start på EM när Ungern 3–0-besegrades i Budapest. Men i lördags tappades 1–0 till 1–4 mot Tyskland, och till slut blev det förlust med 2–4 i München.

Därmed riskerar Portugal att åka ur EM redan innan utslagsrundorna inleds.

Annons

Ja, för blir det förlust i gruppspelsavslutning mot Frankrike i Budapest samtidigt som Ungern besegrar Tyskland i München tvingas Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater att lämna turneringen.

Avskriver inte Ungern

Veteranbacken Pepe, med 117 landskamper och som var med om att vinna EM 2016, är emellertid övertygad om att Portugal kan skaka av sig den tunga förlusten mot Tyskland, och besegra Frankrike i det som är en finalrepris från EM för fem år sedan. Vid portugisisk seger samtidigt som Tyskland inte vinner – ja, då vinner Portugal gruppen. Under alla omständigheter räcker det med kryss för att Portugal ska ta sig till åttondelsfinal.

– Mot Frankrike måste vi vara tätare och mer stabila. Vi måste också visa upp en vilja som den Tyskland hade när de slog oss, sade Pepe – som med sina 38 år är EM:s äldsta utespelare – på en presskonferens på tisdagen.

– Vi har en stor vilja att visa upp vad vi verkligen går för.

Portugal kan vid förlust mot Frankrike även gå vidare som ett av de bästa tredjeplacerade lagen – men då får alltså inte Ungern vinna mot Tyskland.

– Mina spelare vet att de inte kan sitta och räkna på det. Men att avskriva Ungern vore att glömma vad de gjorde mot Frankrike (1–1), sade Portugals förbundskapten Fernando Santos.

Vill ha fortsatt medvind

Regerande världsmästaren Frankrike 1–0-besegrade Tyskland i premiären, men fick alltså nöja sig med kryss mot Ungern senast. "Les Bleus" är dock redan klart för slutspel och säkrar definitivt förstaplatsen i gruppen vid seger mot Portugal – även kryss räcker, så länge Tyskland inte vinner mot Ungern.

– Målet är att spela för att vinna för att bibehålla vår medvind och fortsätta att bygga självförtroende inför den nya turneringen som inleds i åttondelsfinalerna, sade målvakten och lagkaptenen Hugo Lloris på en presskonferens.

Trots segern mot Portugal i lördags riskerar även Tyskland att åka ut i gruppspelet. Blir det förlust mot Ungern samtidigt som Portugal undviker förlust mot Frankrike tvingas förbundskapten Jogi Löw avsluta sin långa och framgångsrika sejour på posten med ännu ett fiaskoartat uttåg. Det blev ju respass redan i gruppspelet i VM 2018.

Även Ungern har ju chansen att avancera från gruppen, trots att laget inte bedömdes ha mycket med de tre nutida bjässarna – Ungern är ju en klassisk fotbollsstormakt – att göra på förhand. Vid seger mot Tyskland i München är förbundskapten Marco Rossis manskap klart för åttondelsfinal.

Annons

– Vi tror och vi har rätt att tro att vi kan klara det. Spelarna förtjänar beröm för att vi har chansen att gå vidare, sade Rossi på en presskonferens.

Fakta: Ställningen i grupp F

Fakta: Ställningen i grupp F

1. Frankrike, 4 poäng, +1 i målskillnad

2. Tyskland, 3, +1

3. Portugal, 3, +1

4. Ungern, 1, -3.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons