Annons

Sjöström gör comeback på gulddistans: "Ett prov"

Sarah Sjöström gör i helgen sitt första lopp på OS-gulddistansen 100 meter fjäril efter skadan.
Men om det blir någon OS-start i fjäril är fortfarande osäkert.
– Det blir ett prov nu. Jag vann OS senast och ska jag ställa upp så ska jag i alla fall kunna ta mig till final, säger hon till TT.
Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sarah Sjöström. Arkivbild
Sarah Sjöström. ArkivbildFoto: Andrew Medichini/AP/TT

Simstjärnan och OS-hoppet gjorde comeback i franska Canet i början av juni efter halkolyckan och armbågsoperationen i februari.

Då stod 50 och 100 meter frisim på programmet. Och det är främst frisim hon siktar in sig på till Tokyo.

Annons

Men hon lämnar en liten öppning för fjärilen.

I helgens tävlingar i Rom, klassikern Sette Colli avgörs fredag-söndag, ska hon simma både 50 och 100 meter frisim och 50 och 100 meter fjäril. Den korta fjärilsdistansen finns inte på OS-programmet.

"Fortfarande tveksamt"

Sjöström har tidigare sagt att hon är tveksam till att simma sin OS-guldgren från 2016 i Tokyo om en månad.

Anledningen är att hon på grund av belastningen på armen inte kunnat börja träna fjäril förrän den senaste dryga månaden.

– Det är fortfarande tveksamt. Det blir ett prov nu. Skulle jag chocka mig själv och simma en bit under 57 sekunder så kan man fundera på det. När man är på ett OS vill man vara med och prestera. Jag har inget behov att ställa upp i en gren där jag inte går vidare. Det är där jag är i fjärilen just nu, säger hon.

I comebacken i franska Canet simmade hon på 24,68 på 50 meter fritt och 54,84 på 100 meter fritt – en respektive drygt tre sekunder över sina världsrekord på distanserna.

– Nu har man något att jämföra med och det är klart man vill bättre. Jag försöker att inte tänka så mycket på tiderna utan mer på hur jag ska simma. Jag vet att det fortfarande finns mycket att göra med styrkan i armen och så där, säger Sjöström som opererades den 8 februari.

"Försöker vara realist"

– Det kan vara lätt när man blir starkare hela tiden att glömma bort att man bröt armen i februari. Man tänker att man inte är lika bra som man brukar vid den här tiden på året, men sedan får man försöka komma i håg att det tar mycket längre tid än ett halvår för att få tillbaka styrkan och uthålligheten i armen, säger hon.

TT: Känner du någon stress över att OS bara är en månad bort?

– Jag försöker njuta av framstegen jag gör. OS är ju inte slutmålet, karriären fortsätter. Jag kommer ju att fortsätta rehaben och komma tillbaka ännu starkare sedan. Det kommer tävlingar i höst och nästa sommar. OS blir en av många tävlingar, det låter konstigt att säga, men läget är ju som det är.

Annons

– Det vore otroligt om man kunde slå till med värsta pangtiderna på OS, men jag försöker vara realistisk och se det på längre sikt också.

Samtliga OS-svenskar utom bröstsimshoppet Sophie Hansson ställer upp i Rom. Dessutom de som nu har en sista chans att OS-kvala. Therese Alshammar som i franska Canet gjorde en överraskande comeback, med sikte på att vara lagkappsreserv i Tokyo, simmar precis som då 50 och 100 meter fritt.

Göran Sundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons