Annons

WHO "oroat" över EM-publiken

Fullsatta läktare i Budapest och utökad kapacitet på Wembley.
Detta trots att coronapandemin är allt annat än över.
Situationen under fotbolls-EM oroar Världshälsoorganisationen WHO.
Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ungerska fans på Puskás Aréna i Budapest i mötet med Frankrike i lördags.
Ungerska fans på Puskás Aréna i Budapest i mötet med Frankrike i lördags.Foto: Tibor Illyes/AP/TT

Fotbolls-EM, utspritt i elva olika värdnationer, flyttades fram ett år på grund av coronapandemin. Och även om covid-19-vaccineringen på många sätt går framåt i Europa är pandemin inte på långa vägar över. Trots detta krävde det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att EM-värdstäderna skulle släppa in åskådare, om än ett begränsat antal, på matcherna. Varken Bilbao – där Sverige skulle ha mött Spanien – eller Dublin – där Sverige skulle ha mött Slovakien och Polen – kunde ju dock ge några publikgarantier, och blev således av med värdskapet till Sevilla respektive S:t Petersburg.

På de övriga arenorna runt om i Europa har det däremot varit publik. I Budapest har det exempelvis varit nästintill fullsatt på Ungerns gruppspelsmöten med Portugal och Frankrike – och under tisdagen meddelade Storbritanniens regering att man höjer kapaciteten på Wembley och kommer att släppa in minst 60 000 åskådare när det vankas semifinaler och final.

Smittspridningen ökar

Annons

Hela situationen bekymrar Världshälsoorganisationen WHO.

"WHO är oroade över de lättade restriktionerna i några av värdnationerna ... På några arenor ska nu åskådarantalet utökas", säger Robb Butler, chef vid WHO:s Europaavdelning, i ett uttalande.

Butler påpekar också att smittspridningen ökar i några av värdstäderna.

"Utifrån den erfarenhet vi har så måste vi agera snabbt när vi ser signaler på ett ökat antal fall", säger Butler.

Flera fall i Danmark

I Danmark har 29 fall upptäckts med en koppling till EM-matcherna på Parken i Köpenhamn.

Enligt Anette Lykke Petri, chef på Styrelsen för patientsäkerhet som ansvarar för smittspårning, handlar de rapporterade fallen om personer som antingen var sjuka under en match eller smittades under en match.

– I teorin kan det vara fler som är smittade, sade hon på en presskonferens på tisdagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons