Annons
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
58 procent äter vegetarisk mat minst en gång i veckan.
58 procent äter vegetarisk mat minst en gång i veckan.Foto: Shutterstock

Vegetarisk trend stannar av

Att äta vegetarisk mat har stadigt blivit mer populärt under de senaste tio åren, enligt kommunikationsbyrån Food and friends årliga matrapport. Men i den senaste undersökningen stannar utvecklingen av. Nu uppger 80 procent att de är allätare – alltså att de äter det mesta, inklusive kött. Förra året var samma siffra 78 procent. Även andelen personer som äter vegetariskt minst en gång i veckan (58 procent) och andelen som definierar sig som vegetarianer (tre procent) ligger kvar på ungefär samma nivåer som förra året. 1 000 personer tillfrågades i rapporten. (TT)

Annons

"Gas är perfekt för ett slags rullande band-matlagning. Men kol är det jag föredrar och oftast använder, eftersom det ger fler möjligheter."

Matkreatören Martin Nordin, som skrivit boken "Eld rök grönt: vegetariska rätter från grillen" (Bonnier Fakta), om vilken grill han helst lagar mat på, i ett pressmeddelande från Blocket. (TT)

Martin Nordin.
Martin Nordin.Foto: Oskar Falck

25...

... procent småäter mer nu under pandemin än tidigare. Det visar en undersökning med 3 500 respondenter som genomfördes i höstas av Yougov på uppdrag av Arla. Den visar också att 14 procent äter mer onyttig mat nu – och att 24 procent sällan eller aldrig pratar om vikten av bra matvanor med sina barn. (TT)

En av fyra har börjat småäta mer.
En av fyra har börjat småäta mer.Foto: Shutterstock
Veckans tips

Aubergine är gott att tillsätta i lätta, grönsaksrika sommarrätter. Innan du lägger den i stekpannan kan du salta den lite innan så blir den mindre besk, tipsar tv-kocken Tina Nordström på sin Youtube-kanal "Mat-Tina". När du sedan steker auberginen behöver du inte tillsätta något fett i pannan eftersom den suger åt sig det som redan finns. (TT)

Auberginen kan upplevas som besk – men lite salt innan tillagning råder oftast bot på det.
Auberginen kan upplevas som besk – men lite salt innan tillagning råder oftast bot på det.Foto: Jessica Gow/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons