Vegetarisk trend stannar av
Att äta vegetarisk mat har stadigt blivit mer populärt under de senaste tio åren, enligt kommunikationsbyrån Food and friends årliga matrapport. Men i den senaste undersökningen stannar utvecklingen av. Nu uppger 80 procent att de är allätare – alltså att de äter det mesta, inklusive kött. Förra året var samma siffra 78 procent. Även andelen personer som äter vegetariskt minst en gång i veckan (58 procent) och andelen som definierar sig som vegetarianer (tre procent) ligger kvar på ungefär samma nivåer som förra året. 1 000 personer tillfrågades i rapporten. (TT)
"Gas är perfekt för ett slags rullande band-matlagning. Men kol är det jag föredrar och oftast använder, eftersom det ger fler möjligheter."
Matkreatören Martin Nordin, som skrivit boken "Eld rök grönt: vegetariska rätter från grillen" (Bonnier Fakta), om vilken grill han helst lagar mat på, i ett pressmeddelande från Blocket. (TT)
25...
... procent småäter mer nu under pandemin än tidigare. Det visar en undersökning med 3 500 respondenter som genomfördes i höstas av Yougov på uppdrag av Arla. Den visar också att 14 procent äter mer onyttig mat nu – och att 24 procent sällan eller aldrig pratar om vikten av bra matvanor med sina barn. (TT)
Aubergine är gott att tillsätta i lätta, grönsaksrika sommarrätter. Innan du lägger den i stekpannan kan du salta den lite innan så blir den mindre besk, tipsar tv-kocken Tina Nordström på sin Youtube-kanal "Mat-Tina". När du sedan steker auberginen behöver du inte tillsätta något fett i pannan eftersom den suger åt sig det som redan finns. (TT)