Annons

Andersson: "Farligt att vara översmart"

Sverige går för gruppsegern mot Polen i S:t Petersburg.
Samtidigt har man järnkoll på mötet mellan Spanien och Slovakien.
Men…
– Det är farligt att vara översmart och krångla till det för mycket, säger förbundskapten Janne Andersson.
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Sverige är redo för sista gruppspelsmatchen.
Sverige är redo för sista gruppspelsmatchen.Foto: Henrik Brunnsgård//TT

Parallellt som Sveriges match mot Polen spelas möter Spanien Slovakien i Sevilla. Samtidigt som Sverige spelar i den ryska sommarhettan kommer det att hållas koll på vad som sker i Andalusien då Sverige kan sluta både etta, tvåa och trea i gruppen beroende på resultaten i de båda matcherna.

– Vi kommer att följa matchen. Vi har folk på läktaren som har direktkontakt med oss på bänken under spelets gång, säger Janne Andersson.

Annons

Men det gäller att inte stirra sig blind på det som händer i Spanien.

– Det är farligt att vara översmart och krångla till det för mycket. Det är full fokus på vår match men sen kan det vara en stund kvar av matchen och vi har ett resultat som är tillräckligt bra. Då kan man fundera på att inte anfalla för mycket – eller tvärtom – att vi behöver jaga, säger Andersson.

Vill växa offensivt

Redan åttondelsfinalklara Sverige säkrar gruppsegern vid seger mot Polen och Janne Andersson ser gärna att man gör det med en lite skarpare offensiv.

Det tog lite mer än tre halvlekar för den svenska offensiven att komma igång i EM. När man väl växlade upp i andra halvlek mot Slovakien skapade man flera farliga lägen på kort tid och fick med sig en straff i 1–0-segern.

– Jag vill att vi ska kunna visa upp våra offensiva sidor med det försvarsspel som vi har haft nu. I perioder i andra halvlek mot Slovakien är det jättebra och mot Spanien är det några anfall. Men första halvlek mot Slovakien var det för lite. Men vi har en jäkligt stabil grund att jobba ifrån och det är jag glad över. Därifrån ska vi kunna växa lite mer i vårt egna spel där framme, säger Janne Andersson.

Nilsson Lindelöf hjälper

Samtidigt som Andersson vill se mer offensiv gäller det att defensiven fortsatt håller. Annars är det lätt att världsanfallaren Robert Lewandowski, till vardags målkung i Bayern München, tar tillfället i akt.

– Vi har tittat på hur Polen spelar och framför allt delar i spelet där han (Lewandowski) är extra bra. Sedan har Victor Nilsson Lindelöf mött honom mycket tidigare och kan delge sina erfarenheter lite, säger Andersson och fortsätter:

– Det måste finnas en vaksamhet och framför allt inte att de får in bollar med tillräckligt hög kvalitet i straffområdet.

Förbundskaptenen ser annars framför sig en match som mycket väl kan bli av det jämnare slaget.

– Det är ett lag som har varit på vår nivå de senaste åren. För mig är det ett 50/50-läge på förhand, det gäller att få med sig de extra procenten för att kunna vinna, säger Andersson.

Annons

Anton Johansson/TT

Fakta: Läget i grupp E

Fakta: Läget i grupp E

Tabellen: 1) Sverige, 4 poäng, +1 i målskillnad, 2) Slovakien, 3, 0, 3) Spanien, 2, 0, 4) Polen, 1, -1.

Sverige är redan klart för åttondelsfinal men kan sluta etta, tvåa eller trea.

Om Sverige blir etta: Åttondelsfinal i Glasgow mot Finland, Ukraina eller Tjeckien.

Om Sverige blir tvåa: Åttondelsfinal mot Kroatien i Köpenhamn.

Om Sverige blir trea: Åttondelsfinal mot Belgien i Sevilla.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons