Annons

Bitcointillslag sänker priset på grafikkort

Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Datorer som används för utvinning av bitcoin. Arkivbild.
Datorer som används för utvinning av bitcoin. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Priserna på grafikkort från Asus och Nvidia störtdyker på e-handelsplattformar i Kina, sedan landet börjat slå till mot utvinning (mining) av kryptovaluta som bitcoin, rapporterar tidningen South China Morning Post.

Den energislukande processen har fått kritik, inte minst från miljörörelsen, och i tre provinser i Kina har den förbjudits.

Annons

Många utvinnare använder avancerade grafikkort för att göra beräkningarna som krävs för att utvinna kryptovalutan, vilket bidragit till brist och höjda priser. Men de senaste tillslagen gör att efterfrågan verkar sjunka i Kina.

Bland annat har priset på avancerade Asus RTX 3060 sjunkit fån 13 500 yuan (17 700 kronor) i maj till 4 700 (6 200 kronor) i början av veckan på Alibaba-ägda Tmall.

Kinas allt mer restriktiva syn på kryptovalutan oroar även investerarna. På tisdagen föll kursen under 30 000 dollar för första gången på fem månader, knappt 255 000 kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons