Annons

Böter direkt för störande vattenskoter

Den som spelar för hög musik eller buskör med sin vattenskoter ska nu kunna få en bot direkt på plats. 1 500 kronor blir straffet för onödig och störande körning med vattenskoter eller motorbåt.
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
1 500 kronor kan det kosta att busköra sin vattenskoter. Arkivbild.
1 500 kronor kan det kosta att busköra sin vattenskoter. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/ TT

Från och med den 1 juli kommer polis att kunna utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik eller den som kör vattenskoter så att det stör, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det aktuella brottet för att spela störande musik är förargelseväckande beteende, och tidigare har en direktbot inom detta brott bara kunnat utfärdas till den som urinerar offentligt. Boten för störande musik blir 1 000 kronor.

Annons

Boten för buskörning med vattenskoter eller annat motorfordon på sjön blir 1 500 kronor. Här gäller det brott mot sjölagen och rubriceringen är onödig och störande körning.

TT: Hur stort är problemet med störande vattenskotrar?

– Det har varit ett återkommande problem de senaste 10 åren som ökar speciellt i storstadsregionerna runt badplatser och i hamnnära områden. En varm sommardag får vi 20 samtal att de kör för nära människor och att man stör sig på ljudet, säger Johan Skogfeldt vid sjöpolisen Stockholm.

Tandlös lag

Även tidigare har onödig och störande körning varit ett brott, men då har sjöpolisen varit tvungen att göra en anmälan via åklagarmyndigheten som sedan kunde gå vidare till tingsrätten.

– Förut skrev vi knappt några anmälningar på det här brottet för det blev för mycket administration. Nu tror jag att vi kommer att rapportera detta brott mer eftersom det blir enklare för oss, säger Johan Skogfeldt.

Han tror däremot inte att varken denna förändring eller åldersgränsen på 15 år som infördes för vattenskoter 2018, kommer att ta bort problemet. För det första är inte förarna under 15 år de som stör mest, för det andra finns det inget straff för den som är under 15 år och kör skoter. Detta eftersom personer under 15 inte är straffmyndiga.

– Så lagen är helt tandlös. Och det är fortfarande så att vi är två båtar som ska hantera hela Stockholms län, så vi kan aldrig få bukt med problemet att människor kör i åttor på badplatser.

Marianne Ahlenius/TT

Åsa Karlsson/TT

Johan Skogfeldt vid sjöpolisen i Stockholm får 20 samtal om dagen om störande vattenskotrar.
Johan Skogfeldt vid sjöpolisen i Stockholm får 20 samtal om dagen om störande vattenskotrar.Foto: Privat
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons