Annons

Efter dopningsdomen: Sun Yang satsar vidare

Den skandalomsusade kinesiske simmaren Sun Yang lovar att fortsätta sin karriär med fokus på OS i Paris 2024, detta efter att det i går blev klart att han missar spelen i Tokyo på grund av en dopningsavstängning.
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sun Yang satsar mot OS 2024. Arkivbild.
Sun Yang satsar mot OS 2024. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Idrottens skiljedomstol (Cas), sänkte under tisdagen simstjärnans dopningsavstängning från åtta år till fyra år och tre månader. Straffet räknas dock från början av 2020 och Sun Yang är därmed fri att tävla i maj 2024, precis i tid för OS i Paris, som 32-åring.

– Motgångar kommer bara att göra mig starkare, säger Sun Yang till den kinesiska, statligt ägda, tidningen The Paper.

Annons

Sun Yang är Kinas främste simmare någonsin, med bland annat 11 VM-guld och som regerande olympisk mästare på 200 meter fritt. Han säger säger att han kommer att fortsätta inom simningen även efter sin aktiva karriär, möjligen som tränare.

Yang dömdes för att ha slagit sönder de teströr med blod taget från honom under en dopningskontroll 2018, men i Kina är han fortfarande en välrespekterad och hyllad idrottsman.

"Du är den evige olympiske mästaren, världsmästaren, guden av simning" skriver ett fan på den kinesiska plattformen Weibo Corp.

Linnéa Engholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons