Annons

KI ser stora utrymmen för politiska satsningar

Staten har satsat hundratals miljarder på att överbrygga coronakrisen. Men redan nästa år finns 30 miljarder över för politikerna att spendera på nya reformer eller sänkta skatter, enligt Konjunkturinstitutet.
I slutet av året är lågkonjunkturen över, enligt myndighetens bedömning.
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Konjunkturinstitutet prognoschef Ylva Hedén Westerdahl presenterar institutets prognos för den svenska ekonomin. Arkivbild.
Konjunkturinstitutet prognoschef Ylva Hedén Westerdahl presenterar institutets prognos för den svenska ekonomin. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Svensk BNP lyfter rejält i år, plus 4,4 procent, enligt statliga Konjunkturinstitutet (KI), en kraftig upprevidering av tidigare prognos.

Och trots statens alla stödinsatser för att möta pandemins konsekvenser, på närmare 200 miljarder kronor både förra året och i år, så finns det redan under kommande år ett högre finanspolitiskt utrymme än normalt som samtidigt håller sig till överskottsmålet, enligt KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

Annons

Det beror på att tillväxten i ekonomin nu är stark, att transfereringarna till företagen minskar och att kostnaden för att upprätthålla personaltätheten i den offentliga sektorn blir lägre framöver. Men hennes råd till finansministern, vem det än blir framöver, är att vara försiktig:

– Räkna inte hem det här för tidigt, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Regeringskris inget bekymmer

Enligt KI:s beräkningar finns ett utrymme för politikerna att höja utgifterna eller sänka skatterna med 30 miljarder kronor nästa år. Mellan åren 2022 och 2025 finns 170 miljarder att spendera. Men med hänsyn tagen till att behålla standarden i välfärden på ungefär samma nivå så återstår 70 statliga miljarder kronor att sätta sprätt på.

Regeringskrisen tror hon inte innebär någon fara för svensk ekonomi. Hon köper inte heller finansminister Magdalena Anderssons varning för att den politiska turbulensen och osäkerheten kan sinka företagens investeringar och nyanställningsplaner.

– Jag håller nog inte riktigt med om det, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Förutsättningarna framöver är ganska givna och det viktiga är omvärldens förväntade kraftfulla tillväxt på svenska exportvaror, enligt Westerdahl.

Räntehöjning dröjer

Drivande för svensk tillväxt är den urstarka tillverkningsindustrin och exporten. Delar av tjänstebranscherna som hotell och restaurang släpar dock fortsatt efter. Men industrins uppgång hade kunnat vara ännu starkare om det inte hade varit för bristen på halvledare och långa väntetider på containertransporter från Asien.

– Det är den snabba uppgången som har gett flaskhalsar inom industrin, och det har lett till snabbt stigande konsumentpriser, säger hon.

Men precis som de allra flesta prognosmakare tror KI att inflationsuppgången är högst tillfällig. Därmed ligger centralbankerna kvar med de låga räntorna.

– Det dröjer till 2024 innan vi får se en räntehöjning, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Annons

Dock, om flaskhalsarna i industrin kvarstår, kan inflationen ligga kvar på en högre nivå och styrräntan behöva höjas tidigare, enligt KI.

Olle Lindström/TT

Fakta: KI:s prognos i siffror

Fakta: KI:s prognos i siffror

Svensk BNP bedöms växa med 4,4 procent i år. Jämfört med prognosen 31 mars är det en rejäl upprevidering från 3,7 procent. 2022 spås tillväxten bli 3,5 procent.

Arbetslösheten sjunker från 8,7 procent i år till i genomsnitt 7,6 procent nästa år. Mot slutet av 2022 bedöms arbetslösheten ha sjunkit till 7,2 procent. Först en bit in i 2023 väntas arbetslösheten vara tillbaka på nivån före pandemin.

Källa: KI

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons