Annons

Maradona hyllades i Argentina

Det har nu gått 35 år sedan Diego Maradona satte England på plats under VM-kvartsfinalen, och datumet gick inte obemärkt förbi i Argentina där man mindes "århundradets mål" med en landsomfattande applåd.
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Diego Maradonas död skakade Argentina.
Diego Maradonas död skakade Argentina.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Maradona gjorde båda målen i Argentinas 2–1-seger mot England i kvartsfinalen av fotbolls-VM 1986, det andra var ett solomål som ibland kallas "det snyggaste målet någonsin".

För att hedra Maradonas minne ställde sig argentinare på sina balkonger, i sina fönster och trädgårdar för att, exakt 16.09 när bollen hittade nätet den 22 juni 1986, skrika "Gooooooooool!".

Annons

Argentinas fotbollsförbund hade uppmanat fans att hylla Maradona genom att titta på målet eller lyssna på referatet "på högsta volym".

"När bollen går i mål ska vi skrika så det hörs till himlen" skrev man i en post på sociala medier.

Det första målet i matchen mot England, klockan 16.05, firades dock inte på samma sätt. Det ökända målet där Maradona boxar bollen in i mål är känt över världen som "guds hand".

När Maradona i vintras gick bort utlystes landssorg och människor vallfärdade till hans kista på lit de parade i presidentpalatset i Buenos Aires, en indikation på hur viktig han varit för det Argentinska folket. Argentina har inte vunnit VM sedan 1986. Just nu pågår en utredning om hans bortgång kan ha varit orsakad v undermålig vård.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons