Annons

Svenska fans drabbade av covid – marsch inställd

Två svenska fans på plats i S:t Petersburg har testat positivt för covid-19.
Något som stoppar den svenska supportermarschen till kvällens match mot Polen.
"Vi väljer att gå på matchen", skriver Gula väggens vd Andreas Richt efter ett övervägande om att inte gå alls.
Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Svenska fans på läktaren inför matchen mellan Sverige och Slovakien under fotbolls-EM i S:t Petersburg.
Svenska fans på läktaren inför matchen mellan Sverige och Slovakien under fotbolls-EM i S:t Petersburg.Foto: Erik Simander / TT

För många av de cirka 2 000 svenska fansen på plats i S:t Petersburg var planen att tillsammans marschera till kvällens gruppavslutning mot Polen. Men nu tvingas de alltså att tänka om.

Marschen ställs in, meddelar den svenska klacken Gula väggen på Instagram.

Annons

"Vi nåddes precis av den extremt tråkiga nyheten att två svenska fans testats positivt för corona. Vi önskar att alla tar detta på största allvar och följer de restriktioner som föreskrivs. Marschen till arenan från Alpenhaus är inställd", skriver de i inlägget.

Övervägde att inte gå på matchen

De två positiva fallen gjorde att Gula väggens närvaro vid kvällens match blev ett frågetecken.

– Vi rekommenderar att inte gå dit (till marschen). Vi överväger till och med att inte gå på matchen. Vi tar det här på största allvar, berättade Andreas Richt för TT kort efter beskedet.

Senare meddelade Andreas Richt att de, efter samtal med Svenska fotbollförbundet, Camp Sweden och polisen att de kommer att närvara vid matchen.

"Vi väljer att gå på matchen, men uppmanar alla att bära munskydd och hålla avstånd", skriver han i ett sms till TT.

Kritisk mot EM

Richt säger att han inte förstår hur EM kan genomföras i en tid som nu.

– Som jag sa innan EM – det är galenskap att ha ett fotbollsmästerskap av den här magnituden under en pandemi, säger han och tillägger att Gula väggen övervägde att inte åka till EM.

– Det är ju en pandemi. Vi har ett ansvar. Jag var rent av förvånad över att det här spelas med publik. Men nu är det så och det är någonstans vår uppgift att ta hand om de som är här.

Statusen på de smittade svenska supportrarna är ännu oklar. Nu väntar de sig en tio dagar lång isolering.

– Jag har pratat med de smittade personerna och hjälpt dem med kontaktuppgifter så att de kan få den hjälp de behöver, säger Andreas Richt.

Magnus Wilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons