Annons

Sexklubb tvingas betala vite för nattjobb

En sexklubb i Göteborg ska betala vite på 450 000 kronor därför att personalen jobbar nattetid. De slår förvaltningsrätten fast med hänvisning till att företaget som driver klubben har kollektivavtal med Handels, skriver Handelsnytt.
Publicerad 24 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En sexklubb i Göteborg tvingas betala vite på 450 000 kronor därför att personalen jobbar nattetid. De slår Förvaltningsrätten fast med hänvisning till att företaget som driver klubben har kollektivavtal med Handels. Arkivbild.
En sexklubb i Göteborg tvingas betala vite på 450 000 kronor därför att personalen jobbar nattetid. De slår Förvaltningsrätten fast med hänvisning till att företaget som driver klubben har kollektivavtal med Handels. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Företaget driver en swing- och strippklubb där det finns en butik för sexleksaker och filmer och en kaféverksamhet. Arbetsgivaren är medlem i Svensk Handel.

När Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen konstaterades att de anställda jobbade mellan midnatt och 05.00 på morgonen vilket inte var tillåtet enligt arbetstidslagen. Företaget förbjöds därför att ha nattarbete. Och till förbudet kopplades ett vite på 450 000 kronor.

Annons

Företaget hävdar å sin sida att reglerna följts. Det säger att de har en person anställd i företagsledande position som därmed inte omfattas av arbetstidslagen. Och att övrig personal, däribland strippdansöserna, är egenföretagare.

Nu har förvaltningsrätten avgjort fallet. Rätten underkänner företagets argument och slår fast att företaget är bundet av kollektivavtalet med Handels.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

Jonas Dagson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons