Annons

Hedersoscar till Liv Ullmann

Liv Ullmann är en av fyra som hyllas extra mycket av Oscarsakademin nästa år. Den norska skådespelaren och regissören tilldelas en hedersoscar för sitt arbete på vita duken.
Publicerad 25 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Liv Ullmann får en hedersoscar nästa år. Bild från 2019.
Liv Ullmann får en hedersoscar nästa år. Bild från 2019.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

"Liv Ullmanns mod och känslomässiga transparens har gett filmpubliken djupt gripande människoporträtt på vita duken", säger Oscarsakadmins ordförande David Rubin i ett skriftligt uttalande enligt Variety.

82-åriga Liv Ullmann har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och förknippas i USA främst för sina roller i Ingmar Bergmans filmer, men har även stått på scen på Broadway flera gånger sedan debuten 1975.

Annons

Bland de många internationella priser och utmärkelser hon tidigare tilldelats märks en Golden Globe 1973 för Jan Troells "Utvandrarna". För den rollen som Kristina nominerades hon även för en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare, vilket hon även gjordes för Bergmans "Ansikte mot ansikte" 1977.

I januari i år tilldelades hon en riddarorden av högsta grad av Frankrikes regering.

Förutom Ullmann tilldelas regissören och manusförfattaren Elaine May och skådespelaren Samuel L Jackson hedersoscars. Dessutom får skådespelaren Danny Glover årets Jean Hersholt-pris för sitt arbete med humanitära frågor.

Priserna delas ut vid Governors Awards-galan i Los Angeles 15 januari nästa år.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons