Utrikes

Seger för aborträtt i EU

'Det borde vara självklart att var och en får bestämma själv över sitt liv och sin kropp, men det är långt ifrån självklart på många håll i Europa och världen. I dag säger vi ifrån', säger svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) i ett uttalande om den aktuella rapporten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Medlemsländerna i EU bör se till att alla har tillgång till säkra och lagliga aborter. Uppmaningen kommer från EU-parlamentet i en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

Parlamentet antog rapporten, som även tar upp rätten till bland annat sexualundervisning och preventivmedel, med 378 röster mot 255.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nio års fängelse för Hongkongaktivist

Polisen förbereder sig för Tong Ying-Kits ankomst till domstolen på fredagen.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den första person som dömts enligt den kontroversiella nya säkerhetslagen i Hongkong ska tillbringa nio år i fängelse.

24-årige Tong Ying-Kit blev tidigare i veckan dömd för terrorismbrott samt för att ha manat till separatism i samband med protesterna i Hongkong. Själva påföljden, en nio år lång fängelsedom, meddelades under fredagen.

Tong Ying-Kit uppger efter att domen meddelats att både domen och påföljden kommer att överklagas.

Fallet har följts noga då det anses kunna visa hur de kinesiska myndigheterna har tänkt att använda den nya säkerhetslagen, som har fördömts av en lång rad länder. Kritikerna anser att lagen är ett sätt för regimen i Peking att begränsa Hongkongbornas friheter och utarma regionens tidigare relativa oberoende från Fastlandskina.

Secession och terror

Tong Ying-Kit körde den 1 juli förra året in i tre poliser med en flagga med slagorden "Befria Hongkong – vår tids revolution", vilket innebär att han enligt myndigheterna uppmanade till secession, alltså att separera Hongkong från Kina. Att han körde in i poliserna bedöms som terrordåd.

Rättegången avgjordes inte av en jury. I stället var det de tre domarna, Esther Toh, Anthea Pang och Wilson Chan, som valts ut av Hongkongs ledare Carrie Lam för att hantera fall med koppling till nationell säkerhet, som beslutade domen.

Fallet kom att handla mycket om själva slagordens betydelse. Domarna bedömde i tisdagens dom att de kunde leda till att andra inspireras till separatism.

60 andra

Det nioåriga straffet är en kombination av en dom på sex och ett halvt år för att ha uppmanat till separatism och åtta år för terroristaktiviteter. En del av tiden kommer straffen att löpa parallellt, vilket ger en total tid på nio år.

60 andra personer väntar nu på rättegång i enlighet med den nya lagen.

Människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har kritiserat domen som de anser inför nya gränser i yttrandefriheten.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress den 30 juni 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder samt EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Utrikes

80 procent vaccinerade innan Australien öppnar

Australiens premiärminister Scott Morrison tidigare i juli.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Australien kan börja öppna sina gränser mot utvalda länder när minst 80 procent av landets vuxna befolkning är vaccinerad mot covid-19, enligt premiärminister Scott Morrison.

Den vaccinationsnivån skulle leda till att de så kallade "resebubblorna", som tillåter resor till och från utvalda länder, kan återupptas, enligt Morrison.

Australien har tidigare haft ett sådant arrangemang med Nya Zeeland, men det avbröts i förra veckan på grund av ökande smittotal i Australien. Storstadsområdet Sydney, där en femtedel av landets 25 miljoner invånare bor, kämpar nu mot det värsta covidutbrottet på över ett år.

"Särskilda regler" ska gälla för vaccinerade eftersom de innebär en lägre risk för samhället, uppger premiärministern vidare.

Men vaccinationsmålet är ännu långt borta. Endast 14,5 procent av australierna är fullt vaccinerade och 17,7 procent har fått en första dos.

Utrikes

EU går om USA i antal vaccindoser

En kvinna får en dos vaccin mot covid-19 i Paris. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vaccinationerna i Europa har fortsatt i stadig takt under sommaren, men takten har mattats av i USA. Det har lett till att EU:s 27 medlemsstater nu sammanlagt har gett fler vaccindoser räknat per 100 invånare än USA, rapporterar The New York Times.

Tidigare i år var situationen omvänd. När EU-länderna i våras hade svårt att få tillräckligt med doser snabbt nog var USA var mer framgångsrikt på den fronten, tillsammans med Storbritannien och Israel.

Dock har vaccinkampanjerna i USA på senare tid tappat i fart – delvis på grund av ett större vaccinmotstånd än i EU-länderna, där runt 75 procent av befolkningen anser att vaccin är det enda sättet att stoppa pandemin, enligt en stor enkät i maj.

EU-länderna hade i tisdags gett 102,66 vaccindoser per 100 personer, medan USA hade gett 102,44, enligt statistiksajten Our World in Data.

Tidigare i sommar gick EU även om USA när det gäller hur många som har fått en första spruta. I nuläget har 58 procent av invånarna i EU fått en dos, jämfört med 56,5 i USA.

Bland vuxna i EU har över 70 procent fått en första spruta vaccin mot covid-19.

Utrikes

USA fördömer "trakasserier" av journalister

Kinesisk militär evakuerar invånare i samband med översvämningarna i staden Zhengzhou.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes USA är "mycket oroat" över behandlingen av utrikeskorrespondenter som bevakar de dödliga översvämningarna i Kina, sade en talesperson för USA:s utrikesdepartement på torsdagen.

Uttalandet kommer ett dygn efter att Peking anklagat brittiska BBC för att sprida "fake news" eller desinformation. Kinas missnöje gäller rapporteringen om de översvämningar i staden Zhengzhou som orsakat minst 14 dödsfall och ledde till att över 500 pendlare blev instängda när stadens tunnelbanesystem svämmade över i rusningstid.

I samband med händelserna omringades nyhetsbyrån AFP:s reportrar av en grupp män och tvingades radera bilder på en översvämmad tunnel.

Kina ägnar sig åt "allt hårdare övervakning, trakasserier och skrämseltaktik mot amerikanska och andra utländska journalister", enligt Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Pressfrihetsorganisationer rapporterar om en allt svårare arbetssituation för utrikeskorrespondenter i Kina, med ökade trakasserier online och ute på fältet. BBC och andra utländska medier som bevakat översvämningarna har vittnat om ökad fientlighet mot att de sprider en "negativ bild" av Kina.

Utrikes

Nya Zeeland gör omvändelseterapi straffbart

Nya Zeeland har beslutat att göra omvändelseterapi straffbart. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Omvändelseterapi som syftar till att ändra eller undertrycka någons sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck ska bli straffbart i Nya Zeeland, rapporterar tidningen NZ Herald.

De åtgärder som finns med i lagförslaget syftar till att stoppa terapitypen, som varken fungerar eller är särskilt betrodd, säger justitieminister Kris Faafoi.

– De som har upplevt omvändelseterapi talar om pågående psykisk ohälsa, depression, skam och stigma, och till och med självmordstankar, säger han.

– Omvändelsemetoder har ingen plats i det moderna Nya Zeeland. De baseras på den falska uppfattningen att en persons sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck är trasigt och behöver fixas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Underbara svenska sommar

www.hajper.com

Under största delen av året längtar vi svenskar efter att sommaren äntligen ska komma.

Vi längtar efter sol, bad och semester, att äntligen få sparka av oss strumpor och skor och bara slappna av. Nu vet vi ju dock alla att det kan bli lite hur som helst med detta.

Är det något vi alla lärt oss i tidig ålder är det att regnkläderna packas inte undan tillsammans med pulkorna och vinterkläderna. De stannar framme, året runt. För även om rapsen blommar och solen skiner ena dagen så kan regnet komma åter när som helst.

Stränderna i Skåne

I Skåne är vi bortskämda med milsvida stränder på både öst och västkusten. Frågan är bara hur många dagar vi kan utnyttja dessa smultronställe, och om det blir varmt nog att faktiskt kunna bada och njuta av det. För oss som är badkrukor blir det vissa år sparsamt med dopp i havet, men det betyder ju inte att man kan njuta av en tripp till havet i alla fall.

Östkustens pärlor - Österlen

På östkusten hittar du till exempel Vårhallarna på Tobisviksheden, här hittar du en trevlig camping med pool samt bangolf för eventuella badkrukor. Stranden ligger i närheten av charmiga Simrishamn som är väl värt ett besök. Även Mälarhusen, som ligger mellan Strandhammaren och Borrby strand och ståtar med sin vita sand och långgrunda bad är ett bra val.

Västkustens badparadis

Västkusten, som tack vare golfströmmen vanligtvis har något varmare vatten har otaliga stränder att besöka för den badsugna. Bara i Helsingborg med omnejd hittar du mil efter mil av fantastiska stränder som Tropical beach, Råå vallar, Gröningen och Fria Bad. Alla med en fantastisk vy över till Danmark.

För de regniga dagarna

Att planera semester i Sverige innebär att du kalkylerar för de regniga dagarna, för det är sällan vi kan undvika dessa helt. Ett roligt sätt att fördriva tiden med familjen eller vännerna är att spela klassiska bordsspel som Monopol och om det blir uppehåll åker gärna krocket eller kubb fram.

Vill man hellre ha en stund för sig själv kan man titta in på ett online casino som Hajper där du kan spela slotmaskinerna i demoläge utan att behöva göra någon insättning.

Alternativ till stranden

Lockar inte havet eller man helt enkelt vill hitta på något annat för en dag kan man passa på att besöka några av alla små fik och restauranger eller varför inte ta en båttur? Från östkusten kan du ta dig till Bornholm och från västkusten till Helsingör i Danmark. Även Tyskland är lätt att nå från Skåne, du kan välja mellan att köra eller ta en båt.

Att semestra i Skåne

I Skåne har du ett varierande landskap och det är inte bara fantastiska stränder du kan njuta av. Du hittar lätt vandringsleder i storslagen natur och du hellre vill ge dig ut på en hike. Du kan vandra, ta en bilresa eller åka Pågatågen genom landskapet.

Du kan besöka lantgårdar, museum och vingårdar samt ta in på charmiga små pensionat eller herrgårdar. Vi vågar påstå att det finns något för alla, och även om ni inte kom utomlands så kan ni säga att ni drog söderut under semestern.

Utrikes

Filippinerna återinför militärt avtal med USA

USA:s försvarsminister Lloyd Austin skakar hand med Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana efter deras möte i Manila.
Foto: Rolex dela Pena/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Filippinernas president Rodrigo Duterte meddelade i februari förra året att man skulle avsluta avtalet om gästande styrkor (VFA) med USA. Nu backar Filippinerna från beslutet och meddelar att uppgörelsen gäller "i full kraft" igen.

– I går kväll, efter mötet mellan minister Austin och presidenten, beslutade presidenten att återkalla, eller dra tillbaka, avslutningsbrevet för VFA, säger Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana under USA:s försvarsminister Lloyd Austins besök i huvudstaden Manila.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Saudiarabien öppnar för vaccinerade

Trädgårdarna i Diriyah utanför Saudiarabiens huvudstad Riyad. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Saudiarabien öppnar sina gränser för fullvaccinerade utländska turister, efter att de hållits stängda i 17 månader, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå.

För att bli insläppt i landet och slippa sitta i karantän måste man vara vaccinerad med något av de vaccin mot covid-19 som är godkända i Saudiarabien: Pfizer-Biontech, Astra Zeneca, Moderna eller Johnson & Johnson (Janssen).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fyra döda i turkiska skogsbränder

En brand rasar i den turkiska staden Bodrum, där ett hotell har evakuerats. Det är bara en i raden av bränder som har brutit ut längs med Turkiets sydkust.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Runt 4 000 brandmän bekämpar ett stort antal skogsbränder längs med Turkiets sydkust. Fyra personer uppges ha omkommit i bränderna och minst 183 skadade har behövt sjukhusvård.
PREMIUM

En 25-årig man som omkom när han försökte hämta hjälp nära Marmaris blev det fjärde dödsfallet, rapporterar tv-stationen NTV. Under torsdagen meddelade myndigheterna att tre personer omkommit i en större brand som rasar öster om turistorten Antalya.

Tv-bilder och videor på sociala medier visar hur folk hoppar ur sina bilar och springer för sina liv och hur stora rökmoln har färgat himlen orange över turistorten Manavgat, öster om Antalya.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL