Annons

Seger för aborträtt i EU

Publicerad 25 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
"Det borde vara självklart att var och en får bestämma själv över sitt liv och sin kropp, men det är långt ifrån självklart på många håll i Europa och världen. I dag säger vi ifrån", säger svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) i ett uttalande om den aktuella rapporten. Arkivbild.
"Det borde vara självklart att var och en får bestämma själv över sitt liv och sin kropp, men det är långt ifrån självklart på många håll i Europa och världen. I dag säger vi ifrån", säger svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) i ett uttalande om den aktuella rapporten. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Medlemsländerna i EU bör se till att alla har tillgång till säkra och lagliga aborter. Uppmaningen kommer från EU-parlamentet i en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

Parlamentet antog rapporten, som även tar upp rätten till bland annat sexualundervisning och preventivmedel, med 378 röster mot 255.

Annons

Rapporten är inte bindande, men har ändå omgärdats av en lång och infekterad strid mellan olika politiska viljor.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons