Covid 19 - Lukt och smak

EU-pengar ska lösa gåtan med förlorad lukt efter corona

Med hjälp av doftprover genomförs lukttesterna med patienterna och ger dem råd om luktträning.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Skåne
Lund Livskvalitet är tätt förknippad med förmågan att känna smak och lukt. Försämrad hälsa och depression är vanligt bland de som drabbas av lukt- och smakbortfall i sviterna efter covid. Nu har Skånes universitetssjukhus tilldelats 7,5 miljoner kronor av en EU-fond för forskning om lukt- och smakförändringar.

Projektet är tänkt att öka förståelsen för lukt- och smakbortfall i sviterna av covidsjukdom. Bland annat ska 800 personer följas under ett år för att se hur lukt och smak påverkas och målet är att testa olika möjliga behandlingar.

Att äta och dricka är njutning. Smak och lukt är en del av hjärnans belöningssystem.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Fällning: Forskare plagierade studentuppsats

En forskare i Lund fälls för att ha plagierat sina studenter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund
PREMIUM

En forskare vid Lunds universitet fälls för plagiat. Idé, metod, data och slutsatser i en forskningsartikel var plagierade från en masteruppsats.

Artikeln bestod dessutom till stor del av textavsnitt med samma ordalydelse som i uppsatsen och även figurer som illustrerade artikeln hade hämtats därifrån. Uppsatsen var skriven av studenter som forskaren handlett, men de blev inte citerade och stod inte heller angivna som medförfattare till artikeln. Däremot omnämndes masteruppsatsen i tackordet, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Broarbete enligt plan – tågen rullade på

Under torsdagen var spåren nästan klara vid Klostergården och över den nya bron.
Foto: Foto: Trafikverket/NCC-OHLA
Skåne
Lund
Malmö
LUND I nio dagar har tågtrafiken stått still. Men nu är broarna på plats, och under måndagsmorgonen kunde ersättningsbussarna få stå kvar på sina parkeringsplatser.

– Det är otroligt mycket arbete som har utförts under dessa dygn. Det har skett under tidspress och det har inte funnits mycket marginal för oförutsedda händelser. Alla inblandade, entreprenörer och inom Trafikverket, har gjort ett fantastiskt arbete, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets projektchef för Fyrspåret Malmö-Lund.

De 50 000 resenärer som dagligen brukar resa med tåg mellan Malmö och Lund har under de nio senaste dagarna tvingats välja bil, ersättningsbuss, hemifrånjobb, eller annan lösning för att hantera den uppkomna situationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Med skam och musik på humormenyn

Stand up-artisten Elvira Gullberg medverkar på Lund Comedy 2021.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Eslöv
Lund
Lund Comedy Festival Hon började med stand up för att få publiken att lyssna. I år är skånska underläkaren och musikern Elvira ”Gullis” Gullberg aktuell med två olika programpunkter på Lund Comedy Festival - Synth och skam och Tänk snabbt!
– Jag skämtar ganska mycket om mig själv och hur lätt det är att komma undan med att vara lite äcklig om man ser gullig ut, beskriver hon.

På torsdag 2 september startar årets upplaga av Lund Comedy Festival och i år blir det betydligt mer live än på förra årets än mer coronaanpassade version. För Elvira Gullberg som inledde sin stand up-karriär två månader innan coronapandemin slog till är det extra spännande att äntligen få uppleva lite mer publik.

– Jag är både nervös för att det ska komma folk och nervös för att det inte ska komma någon, säger hon med ett smittande skratt. Men jag har knappt upplevt stand up-scenen före corona så jag är ju inte så kräsen.

Underläkare

Vi träffas på ett fik nära centralstationen i Lund. Elvira Gullberg är född och uppvuxen i Östra Strö utanför Eslöv men bor numera i Lund. Hon har precis kommit hem från Helsingborg där hon gör sin första arbetsvecka som underläkare på ortopeden.

Förutom läkarutbildningen – där hon har ett år kvar – har Elvira Gullberg också hunnit med ett år på Musikhögskolan. Och det var hennes stora intresse för att skapa musik och skriva låtar som ledde in henne på stand up-karriären.

– Musiken har alltid varit viktig för mig och jag skriver fortfarande en massa olika typer av musik, säger hon. Mest tycker jag om att göra låtar som har komisk tajming och att leka med ord. Jag har hållit på mycket med spex också. Så frågade en kompis som är komiker om jag ville skriva någon rolig låt som öppningsakt för hans föreställning. Det lät jätteroligt och därifrån tänkte jag att det här kan jag fortsätta med.

Hur skulle du beskriva dig som stand up-komiker?

– Man kan höra en av mina låtar och uppfatta huvudpoängen snabbt men ju mer uppmärksamhet man ger den desto roligare blir det eftersom jag tycker om att gömma smågrejer och ordskämt i varje strof. Det är också därför jag gillar stand up. Många lyssnar på musik och säger att de inte hör texten men i stand up väger orden alltid tyngre än musiken och det är så jag vill ha det.

Vad skämtar du om?

– Ganska mycket om mig själv och hur lätt det är att vara lite äcklig om man ser gullig ut. Jag har alltid rosett i håret när jag uppträder som en slags täckmantel för vad som komma skall.

Hur äcklig kan man vara då?

– Det beror mycket på publiken. Om det är en äldre publik kan jag inte vara så grov, i alla fall inte innan jag vet att de tycker jag är ok på scen. Det är lätt att de tycker att jag bara är ung och vulgär. Då kan jag anpassa och köra mer på det fyndiga och konstiga spåret än det grova och snuskiga. Generellt är det lättare att uppträda för en yngre publik för att vi har samma referenser och för att mycket har förändrats i synen på sex och samlevnad, vad som är fult och vad man inte får prata om.

Improvisation

Elvira Gullberg har två programpunkter på Lund Comedy. På torsdagskvällen står hon på scen med den egna föreställningen Synth och skam och på fredagskvällen gör hon improvisationsföreställningen Tänk snabbt! tillsammans med komikerkollegan Elin Almén.

– Jag tycker att publikinteraktion är jätteroligt och har sysslat med musikalisk improvisation innan men det här är helt nytt för mig. Jag ser verkligen upp till Elin som humorartist och det var jag som hörde av mig till henne om det här så det är otroligt ödmjukt av henne att gå med på detta. Det blir liksom lite en lära-känna-varandra-föreställning och hon får bli min fallskärm.

Och Synth och skam, vad händer där?

– Det är en föreställning om saker jag skäms över och som jag försöker bearbeta genom att berätta för alla att jag skäms över dem. Nu vet jag inte om det kommer att fungera eller om det bara blir värre. Musiken är en väldigt viktig del där och det blir både liveinstrument och lite annat.

Missöde hos gynekologen

En intervju med Elvira Gullberg innebär många hjärtliga skratt och det är svårt att se att hon är ganska sliten efter sin första underläkarvecka. Och hon är bestämd med att hon i framtiden vill fortsätta att kombinera läkaryrket med att stå på humorscenen.

– Jag behöver tydlig struktur i min vardag för att kunna vara kreativ emellan, förklarar hon. Jag har testat så många gånger att bara hålla på med det kreativa men jag har svårt att få ihop en vardag som jag gillar då. Jag tycker om rutiner och jag tycker om blandningen.

Om ett år är Elvira Gullberg färdig läkare och drömmen är att så småningom arbeta som gynekolog. Passande nog handlar också första låten i Synth och skam om just ett gynekologbesök.

– Jag vill ju inte avslöja för mycket här men den handlar om ett missöde hos gynekologen, säger hon och brister ut i ännu ett smittande skratt.

FAKTA

Elvira Gullberg om:

... sin förebild som humorartist: ”Jag tycker väldigt mycket om den amerikanska stand up-artisten Bo Burnham för han blandar också stand up och musik. Han har en lite mörkare ton än jag men jag uppskattar verkligen det han gör.”

... hon berättat för sina nya arbetskamrater i Helsingborg att hon ska uppträda på Lund Comedy: ”Nej det har jag inte eftersom jag är rädd att de ska få för sig att komma. Men jag får väl berätta det för dem eller så får det läsa det i tidningen. Ortopeden i Helsingborg är härmed välkomna om de vill!”

... att ha föräldrarna i publiken: ”Ah men det går ju inte! Jag misstänker att de kommer att gå på Lund Comedy men har skjutit det problemet framför mig (stort skratt). Jag kan ju inte direkt anpassa repertoaren efter att de är där men jag hoppas att de inte sitter rakt framför mig i alla fall.”

... hon brukar skämta om sin uppväxtort Östra Strö och om Eslöv: ”Jag tror faktiskt aldrig jag har dragit ett skämt om Eslöv. Andra skämtar om Eslöv när jag ska upp på scen men det är fortfarande lite för nära hemmet för mig.”

... drömscenen att stå på som komiker: ”Det är anrika Norra Brunn. Jag har ju aldrig varit där men hör att andra komiker blir väldigt exalterade om de får vara med där. Sedan har jag så klart många andra scener som hade varit kul.”

FAKTA

Lund Comedy Festival:

Pågår 2/9 til 5/7 på olika scener runt om i Lund.

Programmet i sin helhet hittar man på lundcomedyfestival.com

Elvira ”Gullis” Gullberg på Lund Comedy:

2/9: Synth och skam 18.00, Grand Hotel Lukas sal

3/9: Tänk snabbt!, Grand Hotel Lukas sal

Lund

Galaxers bångstyriga ungdom kartlagd

Med hjälp av kraftfulla datorsimuleringar har forskare vid Lund universitet lyckats kartlägga hur en spiralgalax, som vår egen Vintergatan, bildades. På bilden spiralgalaxen M101.
Foto: Nasa/TT
Lund
Skåne
Lund Forskare vid Lunds universitet har kartlagt en galax utveckling under 13,8 miljarder år. Studien visar hur unga, tillika kaotiska, galaxer mognar till stabila spiralgalaxer.
PREMIUM

Med hjälp av kraftfulla datorsimuleringar har forskarna följt en så kallad spiralgalax, ända från big bang för 13,8 miljarder år sedan fram till nu. Studien visar hur galaxen, genom interstellära frontalkollisioner, med tiden mognar och blir till en stabil spiralgalax.

I regel kaos

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Statsministern avgår

Efter avgångsbeskedet: ”Blev förvånad”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) besökte Fäladstorget i Lund under måndagen men gav inga besked om han ville ta över rollen efter Stefan Löfven eller inte.
Foto: Linnéa Petersson
Lund
Lund/Stockholm Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) från Lund blev förvånad när han fick veta att Löfven kommer avgå som partiordförande och statsminister.
Han ger inget besked kring om han är redo att ta över posten.

Morgan Johansson (S) är en av de politiker som har arbetat närmst statsminister Stefan Löven sedan han tillträdde år 2014. Sedan 1998 har han representerat Socialdemokraterna i riksdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Hur spelutvecklare kan fortsätta bygga på sina framgångar år 2021

www.bingo.com

Det stora lyftet för spelindustrin har knappast undgått någon, och idag utövas en stor del av våra nöjen och aktiviteter på mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. Spel produceras till alla enheter med en skärm, och gamingvärldens framväxt har accelererat ytterligare under de senaste åren. Vad blir nästa steg för spelutvecklarna?

Fortsätta utformandet av kulturen

Det är nu länge sedan gaming ansågs vara ett område reserverat för särskilda individer. I samband med spelindustrins framväxt har en kultur vuxit fram under det senaste decenniet, där den gemensamma nämnaren för alla som identifierar sig som gamers är passionen för spel, dess historia och dess plats i det moderna samhället. Man kan nästan kalla det en symbol för det moderna samhället, på grund av den starka kopplingen mellan datorspel och internet. Spelutvecklare har allt att vinna på att göra kulturen mer inkluderande, och därmed bygga en starkare bas.

Utveckla klassiska upplagor

Många historiska nöjen går inte ur stil. Det som har underhållit människor i årtionden har goda förutsättningar för att fortsätta länge till, och ibland behövs det bara att spelidén anpassas till det moderna samhället. Gamla brädspel har exempelvis fått ett stort uppsving med mobiltelefonens snabba utveckling. Detsamma gäller partylekar som “snurra flaskan” och sällskapsaktiviteter som frågesporter – något som existerat sedan urminnes tider. Alla typer av gamla spel och lekar har blivit en del av gamingindustrin, och den grenen inom spelande som kanske har gjort störst framsteg med detta koncept är iGaming-världen, där spelaren genom appar och hemsidor kan ägna sig åt allt från virtuella kortspel till Bingo Online.

Det kan bli mer populärt bland spelutvecklare att satsa på att blicka bakåt i tiden för att hitta inspiration till framtida utgåvor – och många gånger räcker det med att modernisera det som har funkat tidigare, i stället för att skapa något nytt.

Implementera fler sociala element

Som följd av att gamingvärlden växer, ansluter fler personer till trenden. Det har gått från att vara ett specifikt intresse till en mer allmän angelägenhet - och har fått fäste både inom sport och kultur. Med den växande spelarbasen har multiplayerfunktioner blivit alltmer populära, och många spel som normalt sett är avsedda för en person, lägger numera ofta till flerspelarlägen och liknande alternativ för att skapa en mer social upplevelse.

Med de ökade framgångarna i spelbranschen ser det ut som att vi är på väg mot en värld där den sociala aspekten är fundamental för många typer av spel. Detta gäller inte minst då gaming numera är en plattform för möten mellan människor, och många spel har till och med detta som grund – att fungera som ett virtuellt socialt medium. Idag har teknologin kommit så långt att man kan erbjuda en visuell upplevelse som är så autentisk att den framkallar vad som närmast kan beskrivas som ett emotionellt band mellan spelaren och digitala karaktärer. Och då vi är sociala varelser vill vi så klart uppleva den virtuella världen tillsammans med andra.

Olika sätt för spelutvecklare att bygga vidare på 2010-talets framgångar:

· Utveckla och bygga kring gamingkulturen

· Hämta inspiration från förr, och göra moderna upplagor

· Fortsätta fokusera på att stärka de sociala elementen

Malmö

Timbuktu skickar en flaskpost till sin dotter

Foto: Therese Öhrvall
Malmö
Lund
Kultur och nöje
Musik Sju år har gått sedan Timbuktu sist släppte nytt soloalbum, annat har kommit emellan, som en hyllad bok och scenföreställning och en nu treårig dotter som satt sin prägel på såväl livet som musiken.

Förra våren, när pandemin övergick från att vara något oroande borta i Asien till att bli en global kris, satt Jason ”Timbuktu” Diakité i USA och jobbade på det som var tänkt att bli en engelskspråkig version av scenföreställningen En droppe midnatt som bygger på hans hyllade bok med samma namn. Tanken var att han skulle turnera med den i USA samtidigt som boken släpptes på engelska.

– Två dagar innan repetitionerna inför premiären skulle ske var jag tvungen att kasta mig på det sista flyget tillbaka till Stockholm, berättar han från bussen han färdas i mellan spelningarna på den nu pågående turnén tillsammans med jazzgruppen Masaka Trio.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Stora barn döps efter lång pandemiväntan

Det är med nöd och näppe ettårige Sebastian kommer i släktens dopdräkt som mamma Jana Wrange håller upp, men hans farmor har fixat till den för att det ska gå.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Det blev trångt i släktens dopklänning när ettårige Sebastian till slut kunde döpas. Precis som för många andra barn som fötts under pandemin blev väntan på dopet lång, men nu är det rusning till dopfuntarna.
PREMIUM

– Det är lite trångt i släktens dopklänning, det går precis. Hade vi väntat en månad till så hade det blivit tufft, säger Sebastians pappa Alexander Wrange.

Under 2019 döptes 40 procent av barnen som föddes i Sverige, men under det första pandemiåret 2020 bara 27,5 procent. Även under våren har många föräldrar avvaktat med dopet, så nu är det mycket att ta igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Magnell hyllas på visfestival

Marie Bergman är en av artisterna som nästa torsdag hyllar Ola Magnell på visfestivalen i Lund.
Foto: Lasse Englund
Lund
Kultur och nöje
Lund Mellan den 19 och 21 augusti hålls Visfestivalen i Lund på Kulturens restaurang framför för 19:e året i obruten följd. Under torsdagen står vispoeten och artisten Ola Magnell i fokus.

Det är artistvännerna, med Marie Bergman i spetsen, som står för hyllandet. Bland de medverkande märks Caj Karlsson, Jonatan Stensson och Christina Kjellsson.

Ola Magnell själv gick bort, 74 år gammal, i februari 2020,

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL