GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fingerfärdig fixare kan trolla med växter och tåg

Fritz-Göran Feldt är en kreativ och tålmodig man som spenderar somrarna i någon av sina trädgårdar. Hemma har han en prunkande trädgård med kameleontbuske, blåregn och bärbuskar och när han inte arbetar i den åker han till Svaneholms slott, till trädgårdsmästarbostaden och tar hand om visningsträdgården som är öppen för allmänheten.
– Jag tycker om att se resultat, när plantorna växer upp och det blir fint, säger han.
Personligt • Publicerad 30 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Foto: Catharina Nilsson

I år är det 20 år sedan Skurup Söderslätt trädgårdsförening startade. Fritz-Göran Feldt var med på första mötet och valdes in i styrelsen som suppleant. Han ler med hela ansiktet när han berättar.

Så länge han kan minnas har han varit intresserad av modellbygge och trädgårdsarbete, och han har lyckats hitta två föreningar där han kan dela sina intressen med likasinnade, Ystad MJ-vänner och Skurup Söderslätt trädgårdsförening.

Utöver det har han skapat ytterligare två plattformar för att kunna ägna sig åt sitt skapande, villaträdgården och källaren där han har sitt finsnickeri.

Han har hela fyra kreativa paradis på jorden enas vi om.

Profilen

Ålder: 70 år

Bor: I Skurup.

Familj: Fru och en dotter, en svärson och ett barnbarn.

Aktuell: Skurup Söderslätt trädgårdsförening firar 20 år i år, men det officiella firandet skjuts upp till nästa år. Fritz-Göran Feldt har varit med sedan starten och räknar med att vara med och arrangera ett publikt evenemang, med historiska återblickar. Han har varit styrelsemedlem i två decennier och är även evenemangsansvarig för växtmarknaden.

Intressen: Trädgårdsarbete, finsnickeri och byggnation av modelljärnvägar.

Det här odlar jag aldrig: - Kaktusar, jag gillar inte kaktusar. Jag odlar inte rosor heller, för jag sticker mig.

Det här tycker jag om att odla: - Ettåriga växter gillar jag skarpt, tagetes och ageratum som blommar från juni tills frosten kommer.

Favoritväxt: - Just nu är det palettblad. När man sår ut vet man inte vilken färg det kommer att bli, gul, lila, röda, rosa eller gröna. Det är spännande.

Fritz-Göran växte upp i Skurup med pappa och mamma, förstnämnde var målare och modern var hemmafru. Han började tidigt intressera sig för att vara med föräldrarna i trädgården och plantera växter och tjatade om att få köra motorgräsklipparen.

När han var yngre ville han bli tågförare, maskiner har alltid fascinerat honom. Men de enda tåg han har kört har gått på modelljärnvägar. Både han och bästa kompisen började bygga modelljärnvägar redan i lågstadieåldern och intresset visade sig bli livslångt.

Alla långa kalla vintrar behöver han inte sakna prunkande trädgårdar för då är han djupt försjunken i att skapa diverse dioramer där han kreerar olika scenarier. Ett av de senaste var en långtradare i miniformat som hade kört av en isig slingrande väg.

Älskar maskiner

Yrkeslivet kom ändå att handla mycket om stora maskiner. Första jobbet fick han på kalkylavdelningen som 17-åring hos Bröderna Anderssons gjuteri i Skurup. Företaget tillverkade redskap till jordbruksmaskiner. Senare blev han truckförare på Skurupsverken som tillverkade jordbruksmaskiner som gödningsspridare och såmaskiner. Det var en stor truck han manövrerade som kunde lastas med flera ton.

– Det var spännande, känslan av att styra och se resultat. Hela tiden måste man ligga steget före när man kör truck. Det är en utmaning och det gillar jag, säger han.

Med dryga två ton i lasten fanns inte utrymme för att slarva och chansa.

Med tiden kom även trädgård och natur in i hans arbetsmiljö. De sista yrkesåren var en ren njutning då Fritz-Göran Feldt hade stor frihet i upplägget av uppgifterna på Svensk markservice, en underentreprenör åt Skurupshem.

Gifte sig 1969

Sedan pensionen har han mer tid till frun Monica, som han har varit gift med sedan 45 år tillbaka. De träffades på en dans i folkets park 1969 och har varit ett par sedan dess.

Så sent som förra veckan firade de sin bröllopsdag med en fin middag i sällskap av sin dotter, hennes make och deras dotter. Barnbarnet, sexåriga Alice, är mycket fascinerad av Fritz-Göras kreativa skapande och kan stå och studera de många detaljerna i ”Café va gott” under lång tid. Det är ett litet påhittat kafé i dockskåpsformat som ser väldigt realistiskt ut.

Vad barnbarnet är lyckligt ovetandes om är att fotbollsspelarna som pryder ett annat diorama var tänkta att vara nakenbadare i en idyllisk lagun. Men när Fritz-Göran Feldt öppnade lådan med små figurer insåg han att det var fotbollsspelare - omålade. Den av sport ointresserade Fritz-Göran, tog reda på vad Skurups AIF och Janstorps AIF har för färger på sina matchkläder och satte i gång att måla på kläder på figurerna.

– Det blev lite extrajobb kan man säga, konstaterar han med en underdrift.

Det tog många timmar att måla på tröjor, shorts, skor och ansikten med millimeterprecision på två fotbollslag.

5 bilder
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.
Fritz-Göran Feldt i trädgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholms slott.

Imponerar med sina miniatyrmodeller

Innan pandemin brukade han visa upp sina hantverk på mässor och ibland blir åskådare så förtjusta att de ger honom beställningsuppdrag. Men just nu vilar både spik och penslar till förmån för spadar och vattenkannor.

Trädgårdarna växer så det knakar och kräver underhåll och vattning. Varje söndag är vikt åt visningsträdgården vid trädgårdsmästarbostaden vid Svaneholm, där cirka 100 människor i veckan stannar för att fika vid något av de många borden, insprängda bland de lummiga rabatterna. Även lusthuset har allmänheten tillgång till att gå in i när vädret så kräver.

– Ibland hinner vi nästan inte med att arbeta, vi får så många frågor från besökarna om växterna och trädgården, berättar Fritz-Göran Feldt, och verkar glad över att det förhåller sig så.

De färggranna blommorna skänker ro åt både trädgårdsentusiasterna och besökarna.

– Jag tycker den sociala biten är rätt viktig, att även vi som jobbar tar en paus och fikar, betonar Fritz-Göran Feldt.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.