Fortsatt mansdominerat vid grillen
Hur tydliga är könsrollerna vid grillen – egentligen? En Sifo-undersökning med 1 399 respondenter, beställd av matkasseföretaget Hellofresh, indikerar att de fortfarande är påtagliga. Sju av tio män svarar att det är de själva som sköter grillen hemma, bland kvinnorna är det bara två av tio. Däremot är förberedelsearbetet mer jämnt fördelat. Hälften av kvinnorna anger att det är de som handlar och ungefär lika många att de gör i ordning maten för grillning. Motsvarande andel bland männen är 60, respektive 53 procent. (TT)
"Mat är väldigt närvarande, för jag tycker att vilken typ av mat man äter eller hur man lagar mat är väldigt karaktärsdefinierande. Det säger väldigt mycket om en person."
Författaren Camilla Läckberg svarar, i kocken Markus Aujalays Youtube-serie "Markus bjuder in", på frågan om hur ofta mat och matlagning förekommer i hennes böcker. (TT)
Har du svårt att få till den där riktigt perfekt tillagade kycklingfilén? Kocken Mattias Larsson ger sina bästa tips i mat-tv-kanalen Godare. Bryn först kycklingen i stekpanna på spisens högsta temperatur. Ugnsbaka den på 100 grader tills innertemperaturen är 64. Använd termometer. Ta ut kycklingen och låt graderna stiga upp till 67 – resultatet blir riktigt saftigt. (TT)
… bara ost gjord på get- eller fårmjölk får kallas för fetaost inom EU? Eftersom den är ursprungsskyddad måste den dessutom vara tillverkad i Grekland. Liknande ost som inte uppfyller kriterierna kallas ibland för vitost. Fetaosten är populär att använda i sommarmat. Den äts med fördel i sallader och kan även grillas. (TT)